Jakieś choroby się przyplątują ..
ja mam dwa zdrowe krzaki i nic nie jest
posadziłam je jesienią... a na obydwóch krzaczkach jest ponad 170 małych owocków

jeśli nie ma owocow to ladnie urosni i w nastepnym roku juz powinien byc duzy zbiorRusalka pisze:a ja w tamtyk roku kupiłam sadzonkę..
wysadzona..podlewane..obok 2 krzak dla rozmnażania..
i 0 zalążków owocowych.. w tym roku też nic..
urosnąć urosła ale nic poza tym..
nawet przezimowała bez okrycia..
Przy takiej ilosci (dwa krzaczki) najlepsze beda chyba jakies specjalne do borowek lub nawet wolno dzialajace.Rusalka pisze:a czym nawozić najlepiej..
A kwiatków ani 1..
jakaś dziwna..
jak będę na działce spojrze co to za odmiana...
kupił mąż wtedy też i borowine.. 2 rodzaje i też nie owocuje a krzaczy się tylko..
Trzeba koniecznie wybrac cos bezpiecznego dla pszczol. Gdzies czytalem ze nawet takie srodki nie sa do konca dobre bo chociaz pszczole nie szkodza to inne pszczoly wyczuwaja ten zapach i atakuja swoja kolezanke jako intruza. Dlatego najbezpieczniej jest pryskac w nocy, gdy pszczolki nie lataja.tollo pisze:A moje borówki zjadają jakieś gąsienice.Wczoraj zrobiłam oprysk,ale sąsiad powiedział,że
nie powinnam tego robić gdy borówka kwitnie i zawiązują jej się owoce.Prawda to?
Dodam jeszcze,że są to naprawdę żarłoczne gąsienice.
Bardzo dobra w smaku, wielkie owoce, plenna, duże grona z owocami, nie stwarza problemów.jagoda_julka pisze:-Bluecrop
Bardzo fajna odmiana - dobrze rosnie, ma ogromne i pyszne owoceRusalka pisze:moja borówka to chandler...
lepiej bylo pomieszac ziemie z kwasnym torfem, teraz juz tylko sciolkowac przekompostowanymi trocinami z drzew iglastych i podlewac siarczanem amonu. Gdzies czytalem ze nawet po posadzeniu mozna obnizac pH MALYMI dawkami siarki, ale tego nigdy nie testowalem.Rusalka pisze: Wczoraj oglądałam ją i się okazało że jednak coś się dziać zaczyna...![]()
Nawet jak będzie 3 owoce będzie radość i szaleństwo...
A borówkę wsadziłam w ziemię kompostową... prosto z kompostownika..
Ale chyba i tak tam kwaśno jest bo obok paprocie rosną a te jak wiadomo kochają kwaśną ziemię...
Ewentualnie jak macie jakieś wytyczne to z chęcią się zastosuje
Patriot bdb odmiana rosnie ladnie choc niewysoko owoce dosc duze, bluecrop wzorzec borowki amerykanskiej bdb plennosc, nelson przecietna odmiana, ale w poznych jest o wiele mniejszy wybor, duet nie mamjagoda_julka pisze: -Patriot x2
-Bluecrop
-Nelson
-Duet