Najdłużej kwitnące odmiany powojników
Powojnik długokwitnący
Witam,
zamarzył mi się powojnik w ogrodzie. Mam miejsce tylko na dwa powojniki. Chciałabym różowy i fioletowy. Jest to miejsce dość eksponowane i potrzebuję w miarę długokwitnącego powojnika, najlepiej w kolorze różowym i fioletowym. I niezbyt trudne (choroby, wymagania) w uprawie dla absolutnego amatora powojnikowego.
Możecie coś poradzić, jakieś niezawodne pnącze?
Bożena
zamarzył mi się powojnik w ogrodzie. Mam miejsce tylko na dwa powojniki. Chciałabym różowy i fioletowy. Jest to miejsce dość eksponowane i potrzebuję w miarę długokwitnącego powojnika, najlepiej w kolorze różowym i fioletowym. I niezbyt trudne (choroby, wymagania) w uprawie dla absolutnego amatora powojnikowego.
Możecie coś poradzić, jakieś niezawodne pnącze?
Bożena
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Powojnik długokwitnący
Boniczko proponuję Ci powojnik z grupy viticella Polish Spirit,fioletowy,a w odcieniu różu Comtesse de Bouchaud lub Purpurea Plena Elegans,z ciemnofioletowych Etoile Violet.Są to zdrowe odmiany ,Comtesse kwitnie od m-ca 6-9,pozostale od 7do 9.Z grupy Viticella kwiaty są mniejsze,ale jest ich cała masa...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Założyłam ten temat, żebyśmy wpisywali, które powojniki długo kwitną. Chodzi mi o nasze własne spostrzeżenia a nie to co można przeczytać w opisie odmiany.
Pomysł zrodził się dlatego, że jestem ograniczona do balkonu i musząc wybrać jednego powojnika kupiłam Guernsey Cream. Niestety "w praniu" wyszło, że kwitnie króciutko i mam z nim więcej zachodu (osłanianie na zimę) niż radości.
Pomysł zrodził się dlatego, że jestem ograniczona do balkonu i musząc wybrać jednego powojnika kupiłam Guernsey Cream. Niestety "w praniu" wyszło, że kwitnie króciutko i mam z nim więcej zachodu (osłanianie na zimę) niż radości.
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
Re: Najdłużej kwitnące odmiany powojników
Z tego co czytam tu na forum, bardzo długo kwitnie Arabella. Też mam balkon, kupiłam ją w tym roku (o ile odmiana się zgadza z opisem...) - zobaczymy. Na razie ma pąki.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A co to znaczy długo? Mój Guernsey Cream kwitnie już prawie 3 tygodnie i jeszcze dobry tydzień przed nim.
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
No, są powojniki, które potrafią kwitnąc po kilka miesięcy.
Mój Jackmanii kwitł od początku lipca i jeszcze w październiku były kwiaty (choć nie bardzo liczne).
Mój Jackmanii kwitł od początku lipca i jeszcze w październiku były kwiaty (choć nie bardzo liczne).
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Odmiany viticella kwitną długo, długo.
Polish Spirit i
Purpurea Plena Elegans - całe lato bez przerw.
Polish Spirit i
Purpurea Plena Elegans - całe lato bez przerw.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Długo to dla mnie znaczy, żeby chociaż 2 miesiące były kwiatki. Nie musi być ich mnóstwo, tylko, żeby się rozwijały kolejne sukcesywnie. Mój GC kwitnie rzutami. Obficie wiosną z 2, może 3 tyg. a przez całe lato zero kwiatów.
"Piilu" nie kwitnie wprawdzie całe lato, ale za to dwa razy, pierwszy raz kwaity są pełne, za drugim razem "normalne".
Byłam zawsze bardzo zadowolona z niego.
Byłam zawsze bardzo zadowolona z niego.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podłączam się pod temat .. też jestem na etapie wyboru clematisów i dobrze byłoby wiedzieć, które kwitną długo. Co prawda idzie mi pocztą ?Bill Mackenzie? z Grupy Tangutica: ponoć kwitnie od czerwca do pażdziernika (i dodatkowe przysłoni mi okropną komórkę), ?Gravetye Beauty? Grupa Texensis: ma kwitnąć: lipiec i sierpień. Oraz 'Multi Blue', 'Daniel Deronda' i Niobe: mają kwitnąć dwa razy - tyle teoria. A w praktyce zobaczymy. Wypowiem się po lecie.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Przez całe lato kwitnie Clematis Cholmondeley ,który polecam ze względu na olbrzymie kwiaty,w kolorze niebieskim ,wczesne kwitnienie ,co nie przeszkadza ,aby kwitł do jesieni...,oraz nie zapada na uwiąd powojnika....
FOTO:Alionuszka
FOTO:Alionuszka
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Ja bardzo sobie chwale bylinowa Hether Hershel I Zoin Inspiration, naprawde polecam. Pomimo deszczowej pogody nie sa podmeczone, wciaz zawiazuja nowe paki
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam jeśli chodzi o Arabellę dłłuuugo i obficie i tak samo Lech Wałęsa.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka