Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

apw81 pisze: Proszę podpowiedzcie, w jaką ziemię wysiać-taką kupowaną w worku uniwersalną..czy z czymś przemieszać czy jak najlepiej....?
Ja siałam w taką normalną,do siewu. Pięknie wyrosły. W tym roku zasiałam również żółte poziomki i też wyrosły :D.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moje białe poziomeczki rosną gdzie tylko mogą! Choć H tępi je z trawnika, to i tak znajdują nowe miejsce - tu w prawie całkowitym cieniu.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
poland1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 17:57

Post »

W przyszłym roku prawdopodobnie posieje poziomki i truskawki :) dlaczego poziomki nie można sadzić tam gdzie kiedyś już rosły :?:
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Nie wiem jak z poziomkami, ale truskawkom zaleca się zmienic lokum co 3 lata. Jeśli zostawi się je zbyt długo na jednym miejscu to panoszą się choróbska. Podobnie zresztą jest z warzywami. W glebie zostają jakieś patogeny, wirusy i inne ciekawostki. Poza tym dana roślina 'wysysa' z gleby to czego potrzebuje i z czasem mogą wystąpic braki.
To takie moje wnioski na 'chłopski rozum' (dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem).
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

poland1
Poziomka podobnie jak i truskawka jest narażona na wiele chorób grzybowych, niektóre z nich atakują system korzeniowy.
To samo tyczy się np sadzenia w/w roślin po pomidorach czy ziemniakach.
Zalecany okres przerwy to 5 lat, po tym terminie można wrócić z poziomka czy truskawka w to samo miejsce.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Czyli mogą byc na tym samym stanowisku 5 lat, przerwa 5 lat, i powrót?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

5 lat np. dla truskawki to dość długo owoce w 4 i 5 roku to przeważnie już sama drobnica, aczkolwiek można spotkać plantacje 4 i 5 letnie.
Czy mogą rosnąc 5 lat w tym samym miejscu? To już zależy tylko od nas i kondycji roślinek, jeśli nie są porażone chorobami grzybowymi typu mączniak, plamistość liści, i chcemy zrywać drobnicę to czemu nie.
Przerwa 5 lat?- tak ta przerwa jest potrzebna aby uniknąć zakażenia nowych sadzonek grzybami które atakują system korzeniowy np. wertycyliozą, taki sam okres powinno się zachować po uprawie ziemniaków.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Witam, kiedy można nawozić poziomki , moje mają koło 6 listków i tak się zastanawiam czy można je czymś zasilić , dodam że są już na miejscu stałym jakiś tydzień w ziemi warzywniczej . Dziękuję z odpowiedź :)
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kamolotka
Nawożenie można rozpocząć tuż po przepikowaniu, podlewając poziomy dziesięciokrotnie rozpuszczona gnojówka w odstępach 8-10 dniowych.
: Dorosłe : sadzonki przed owocowaniem najlepiej zasilić preparatem dolistnym.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Majs dziękuję bardzo :) gnojówkę mam , a dolistny preparat to może być Magiczna Siła ??
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Moje poziomki 12 dni po wysiewie (wzeszły po 7 dniach):
Obrazek

Z lewej strony Rugia, z prawej Baron de Solemacher:
Obrazek

Jak mam postępować..? Zdjęłąm folię którą były przykryte (czy dobrze..?), zraszam wodą zraszaczem codziennie..
Do pikowania to pewnie jeszcze z co najmniej miesiąc mam czekać...?
Czy nie za gęsto posiałam..?
Zrobiłam to tak pózno bo po prostu wpadąłm na taki pomysł dopiero :) Liczę na wysadzenie do gruntu gdzieś w sierpniu a na owoce za rok :) Uda się tak?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
magdusia87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2011, o 10:57

Post »

Ja swoje wysiane gdzieś w lutym trzymałam dosyć długo w wielodoniczkach już popikowane, ale zauważyłam że przestały rosnąć, ale jak tylko przesadziłam je do większych kubeczków, to od razu ruszyły. Teraz posadziłam je kilka dni temu na działce, mam nadzieję, że przetrwały jutro jadę i zobaczę, a czy konieczne jest ich nawożenie? W ubiegłym roku na jesień był tam dany obornik w niewielkiej ilości, czy jest potrzeba je teraz nawozić, trochę obawiam się, że spalę delikatne korzonki.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

majs pisze:...5 lat np. dla truskawki to dość długo owoce w 4 i 5 roku to przeważnie już sama drobnica, aczkolwiek można spotkać plantacje 4 i 5 letnie.
Czy mogą rosnąc 5 lat w tym samym miejscu? To już zależy tylko od nas i kondycji roślinek, jeśli nie są porażone chorobami grzybowymi typu mączniak, plamistość liści, i chcemy zrywać drobnicę to czemu nie....
Właśnie moje truskawki owocują czwarty raz i mają owoce większe niż rok temu i dwa lata temu, po prostu duże :) . Przez trzy lata były na włókninie i w ubiegłym roku po owocowaniu zdjęłam włókninę.Dopiero poczuły swobodę. I myślę jednak zatrzymać je na piąte owocowanie :) - co mi szkodzi, ziemi mi nie brakuje. Krzaki są zdrowe, duże. I nigdy więcej włókniny! Te które owocują trzeci rok też są na włókninie i zdejmę po zbiorach. Młodsze nasadzenia mam na gołej :wink: ziemi.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”