Rodzik 66

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rodzik 66

Post »

Dzięki bardzo za rady. Akurat szukałam kwiatków tworzących kolorowe poduchy, widziałam takie na ogródkach przydomowych między iglakami ale nie znałam nazwy ;:333 O krokusikach myślałam także ale nie natknęłam się na nie nigdzie :( Musze się rozejrzec po sklepach.

Nie wiem czy zauważyłaś ale u mnie są dwie oddzielne rabatki - wrzosowisko z pierisami, azaliami, karłowatymi iglaczkami i druga z hostami, żurawkami, tawułkami. Na te drugą dosadziłam ostatnio berberysa i trawę a usunęłam paprotkę - tzn przesadziłam ja na tyły działki, jakoś mi tam nie pasowała :roll: Te rabatkim póki co chcę zostawić w spokoju, roślinki są jeszcze małe i obawiam się, ze jak się rozrosną może zrobić się ciasno.

Problem mam natomiast z rabatami wokół działki. Tu chcę właśnie posadzić świerki stożkowe, berberysy, kępy kostrzewy niebieskiej i myślałam o rozweselającym akcencie kwiatowym. Myślałam o lawendzie ale one są dość wysokie. Podobają mi sie Twoje propozycje :) Zaraz się dokładnie przyjrzę tym kwiatkom i może je ujmę w swoim projekcie. Wielkie dzięki!
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cebulki wiosennych kwiatków (w tym krokusów) najlepiej kupować jesienią -większy wybór , co do lawendy nie jest az tak wysoka ale odmładzać -starsze okazy nie sa az tak atrakcyjne ,miłego dnia
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

as1112 proszę napisz nam swoje imię będzie nam łatwiej się komunikować :D
dorcia7 dobrze piszesz :D wszystkie cebulowe wiosenne kwiaty kupuj jesienią i sadź jesienią, już od września można liczyć na nowe dostawy świeżych cebul.

as1112 w tym miejscu posadziłabym wierzbę Hakuro Nishiki i z dwie tawułki japońskie, do tego coś w jaśniejszych kolorach zieleni i dla kontrastu coś czerwonego klon palmowy? po lewej posadziłabym Cyprysa japońskiego Nana Gracilis itd ups trochę się rozpędziłam :;230
Obrazek

może trochę przesadziłam z wielkością ;:oj hmm nie każdy lubi kolory różu :;230 a te niebieskie trawy trochę gryzą
Obrazek
wersja bez:
Obrazek
mniejsze wierzby wyglądają tak:
http://bp1.blogger.com/_rB-G-WeWgJI/SGX ... 400/18.jpg
Pozdrawiam
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

ja bym w rogu rozwinęła matę wiklinową lub bambusową
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Kasiu, ale zdolna bestia z Ciebie! Mnie się podoba z niebieskimi, niech sobie gryzą, ale i dopełniają kompozycję.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 09:14

Post »

Kasiu fajne fotki, milo bedzie zobaczyc efekt Twojego planu. Z fotek i Twojego planu wynika ze dalas wiecej miejsca na hustawki. TO Grill potrzebuje wiecej miejsca, zapewniam Cie ze dzieciaki i znajomi czesciej beda siedziec przy grillu niz na hustawkach, po prostu bym to zamienil. Czesto, chlodnymi wieczorami, siedzi sie przy ognichu - grillu, wszyscy sie gapia w ogien i fizjolofuja na rozne ciekawe tematy :tan. Nie chce zaklocac Twoich wizji, taki spontan, nic wiecej:) pozdrawiam :wink:
Przepraszam za brak polskiej czcionki
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Trafna uwaga, ja co prawda mam tylko dla syna piaskownicę ale tam się bawi tylko przez chwile, jak się zacznie pełna parą sezon basenowy to już całkiem zapomni o jej istnieniu.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Lineta amator ze mnie, zamiast siedzieć w dziale obsługi klienta powinnam zająć się projektowaniem :;230 - żarcik taki ;:oj
Mam nadzieję, że właścicielce ogrodu się spodoba ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

kasia82 pisze:as1112 proszę napisz nam swoje imię będzie nam łatwiej się komunikować :D
dorcia7 dobrze piszesz :D wszystkie cebulowe wiosenne kwiaty kupuj jesienią i sadź jesienią, już od września można liczyć na nowe dostawy świeżych cebul.

as1112 w tym miejscu posadziłabym wierzbę Hakuro Nishiki i z dwie tawułki japońskie, do tego coś w jaśniejszych kolorach zieleni i dla kontrastu coś czerwonego klon palmowy? po lewej posadziłabym Cyprysa japońskiego Nana Gracilis itd ups trochę się rozpędziłam :;230
Obrazek

może trochę przesadziłam z wielkością ;:oj hmm nie każdy lubi kolory różu :;230 a te niebieskie trawy trochę gryzą
Obrazek
wersja bez:
Obrazek
mniejsze wierzby wyglądają tak:
http://bp1.blogger.com/_rB-G-WeWgJI/SGX ... 400/18.jpg

Mam na imię Asia :)

Boszsze, jak Ty to ślicznie rozplanowałaś ;:63 Jestem w szoku i nie wierzę, ze kiedyś tak ślicznie mogłoby być u mnie na działeczce ;)

Ze względów finansowych muszę wykorzystać już to co mam na stanie czyli 10 świerków Conica i 8 płożących jałowców i cyprysików. Najdalszy plan będą zatem tworzyć świerki, one rosną max do 1,5m czyli nic wyższego przed nimi nie mogę dać. Wierzba proponowana przez Ciebie jest ekstra - mogłabym posadzić je na końcach fali tak jak to naszkicowałaś ale czy nie będzie za wysoka? Znalazłam na all szczepioną na 100cm pniu tylko czy ona nie urośnie za wysoko?

Tawuły japońskie są ekstra - znalazłam już fajne na all, na pewno kupię. Myślałam także o karłowej azalii japońskiej? Trawy niebieskie zdecydowanie odpadają.

Dzięki. Ale teraz będę myśleć ;)

-- 22 maja 2012, o 13:24 --
davussum pisze:ja bym w rogu rozwinęła matę wiklinową lub bambusową
Myślałam o tym aby całą siatkę osłonić matą ale troszkę mi głupio tak się odgradzać od sąsiadeczki ;) Pomyślałam, ze zrobię to delikatnie - świerkami :)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

ogor pisze:Kasiu fajne fotki, milo bedzie zobaczyc efekt Twojego planu. Z fotek i Twojego planu wynika ze dalas wiecej miejsca na hustawki. TO Grill potrzebuje wiecej miejsca, zapewniam Cie ze dzieciaki i znajomi czesciej beda siedziec przy grillu niz na hustawkach, po prostu bym to zamienil. Czesto, chlodnymi wieczorami, siedzi sie przy ognichu - grillu, wszyscy sie gapia w ogien i fizjolofuja na rozne ciekawe tematy :tan. Nie chce zaklocac Twoich wizji, taki spontan, nic wiecej:) pozdrawiam :wink:

Dziękuję za cenne uwagi! Tak na prawdę ten rysunek jest troszkę zniekształcony - działeczka ogólnie jest mała - około 280m2. Teren pod piaskownicę i huśtawkę taki duży jest tylko na rysunku :) Miejsce na grillowanie to prostokąt około 3x5,5, mało?
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

no właśnie, chyba nie doczytałam wszystkiego, co jest po prawej stronie? ;:oj nie ogarniam całego ogrodu hihi ... ahh już wiem to jest strona prawa przy wrzosowisku, tak?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Witam kolejną właścicielkę ROD-u :wit

Działeczka choć nie duża to ma potencjał.
Jak to mówią 'nie od razu Kraków zbudowano', więc z czasem zagospodarujesz wszystkie zakątki.
Miejsce dla dzieciaczków to podstawa... na razie :wink:

Pozdrawiam
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

dubel
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”