Bawełna - sianie, pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osobiście nie wiem jaki ma czas nasionko bawełny,
bo dopiero niedawno się tym bawię i to tak na wyrywki....
Moja bawełna już w domu. Nie wygląda rewelacyjnie
i nie wiem,czy to roczne zielątko i koniec zabawy... :wink:
czy cos jeszcze ona pokaże :wink:
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2008, o 15:57

Post »

Czytałam coś o ''pikowaniu'' czy w przypadku bawełny tez należy powyrywać słabsze roślinki. Mam 8 nasionek i nie wiadomo czy wszystkie wykiełkują. Pozdrawiam Monika
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Możesz dać szanse każdej roślince :D. Gdy wszystkie wykiełkują poczekaj aż wypuszczą 2-3 pary liści właściwych i wtedy je poprzesadzaj do osobnych doniczek. Jeżeli w doniczce jest dużo roślinek możesz przesadzić nawet przy pierwszej paże liści właściwych.
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak zrobię, czytałam o tym ze ta roślinka często rośnie korzonkiem do góry. Jak to rozpoznać i co uczynić z tym fantem ? Pozdrawiam Monika
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

W takim przypadku należy ostrożnie obrócić nasionko na drugą stronę. i leciutko zakryć ziemią. Rozpoznaje się to po prostu widząc korzonki nie w tym miejscu gdzie powinny być :D. Jednak gdy ja wysiewałem bawełnę taki przypadek się nie zdarzył :wink:.

A oto moje kloniki i bawełna po rozsadzie :D.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam, mam pytanie czy można wsadzić kilka roślinek do jednej obszernej doniczki, czy raczej ta roślina powinna rosnąć samotnie?? Moje roślinki troszkę się kładą i nie bardzo pomaga im odwracanie, wiec wbiłam im patyczki może to pomoże się wyprostować. Pozdrawiam Monika
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Niedawno pouszczykiwałem moje kloniki, aby się rozkrzewiły i już widać, że kształtują młode gałązki :wink:. ? Na jednej stronie wyczytałem, że bawełnie takie uszczyknięcie też dobrze robi, więc uszczyknąłem moje dwie z trzech bawełn :D. A to link do owej strony http://www.swiatkwiatow.pl/bawelna---go ... -id21.html Moja kolekcja bawełny i kloników się troche pomniejszyła, przez to, że wydałem 1 bawełnę i 2 kloniki znajomym :P.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest ktoś tu może kto doczekał się bawełnianych kłębków na swojej roślince?
Moja bawełna ma rok i jest z wysiana z nasion. W maju kwitła (miała trzy kwiatki), z czego dwa zostały nie zapylone, ale na trzecim urosło coś dziwnego.
Wie ktoś może czy ten dziwny twór kiedyś pęknie i pokaże mi ten kłębuszek?
Co ciekawe moja bawełna stanęła w miejscu odkąd wyniosłem ją na zewnątrz (wyniosłem ją żeby jakiś owad ją zapylił).
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Twoja bawełna ma piękne liście, jak o nią dbasz? Moja nie wygląda tak dorodnie :oops:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Szczerze, rosła jak chwast i wygląda jak chwast.
Nie dbam o nia praktycznie wogole. Ma doniczke wśród trawy i zauważam że szkodzi jej ostre słońce. Ładnie rosła na zachodnim parapecie na keramzycie. Przyznam się, że w zimie trzykrotnie ja osuszyłem i straciła prawie wszystkie liście przez co jest łysa, ale za kazdym razem następne nowe liście rosły wyjątkowo duże.
Awatar użytkownika
TASIA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2008, o 15:24

Post »

Hej
Swoją bawełnę wyhodowałam z nasionek. Początkowo rosła jak szalona, z dnia na dzień było jej coraz więcej, ale niestety w którymś momencie stanęła i stoi tak nadal. Ma około 10 cm wysokości, po dwa duże liście i na sczycie zawiązki młodych, tylko nie rosną nic a nic... W doniczce mam dwa takie maluchy, może to jest powowdem tej stagnacji ?
Jak ją ratować ? A może nie stworzyłam jej odpowiednich warunków ?
Kasia
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Bawełna (Gossypium herbaceum)

Post »

Bardzo proszę osoby, które uprawiały/uprawiają tę roślinę o podzielenie się wszelkimi radami i spostrzeżeniami dotyczącymi jej pielęgnacji :)
Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Sam jestem ciekaw szczegółów, bo pozyskałem metodą wydłubania nasionka z zasuszonej, ozdobnej roślinki kupionej w Ikei. Posieję, zobaczymy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”