Tuja - w jakich odległościach sadzić?
Tuja - w jakich odległościach sadzić?
Witam mam pytanie w jakich odległosciach od siebie sadzic "THUJA OCCIDENTALIS" aby uzyskac doskonały mur zieleni bez rzadnego przeswitu?? Pozdrawiam.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
w pierwszym roku po posadzeniu nie tnie się tylko o nie dba, podlewa i nawozi, ostatnie nawożenie początek lipca
w drugim roku w zasadzie nie przycina się form iglastych o regularnym stożkowym lub kolumnowym pokroju;
jeśli zaczynamy ciąć to wiosną a potem poprawia się niezbyt silnie na początku lipca ( odrosty muszą mieć czas na zdrewnienie)
pamietać , żeby docelowo był to trapez, szerszy dołem
w drugim roku w zasadzie nie przycina się form iglastych o regularnym stożkowym lub kolumnowym pokroju;
jeśli zaczynamy ciąć to wiosną a potem poprawia się niezbyt silnie na początku lipca ( odrosty muszą mieć czas na zdrewnienie)
pamietać , żeby docelowo był to trapez, szerszy dołem
Dodam tylko, że aby po przycięciu gałązki tuj nie pożółkły, należy zabieg ten wykonywać nie podczas pięknej pogody, ale gdy jest pochmurno. Gdy na świeżo cięte tuje pada słońce, gałązki błyskawicznie żółkną, gdy zaś przytniemy je w dzień, w którym słońce szczelnie ukryte jest za chmurami, nie powinno do tego dojść.
thuja smaragd sadzenie
Witam serdecznie
Chciałbym zwrócić się z pytaniem w jakiej odległości sadzić thuje .
Zależy mi na tym aby nie utworzyło żywopłotu tylko były jedna obok drugiej z niewielkimi przerwami.
Myśle obsadzić nimi działke ale nie tworzyć typowego żywopłotu.
Zależy mi aby docelowo żywopłot miał max 2-2.5 m wysokości
bardzo prosze o rady
Chyba że inne propozycję czym obsadzić?
Chciałbym zwrócić się z pytaniem w jakiej odległości sadzić thuje .
Zależy mi na tym aby nie utworzyło żywopłotu tylko były jedna obok drugiej z niewielkimi przerwami.
Myśle obsadzić nimi działke ale nie tworzyć typowego żywopłotu.
Zależy mi aby docelowo żywopłot miał max 2-2.5 m wysokości
bardzo prosze o rady
Chyba że inne propozycję czym obsadzić?
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: thuja smaragd sadzenie
Zobacz u mnie co 1 m sadzone ,gleba 2 klasa
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
Re: Tuja - w jakich odległościach sadzić?
Ja myślę o smaragd .Ale zależy mi aby nie utworzyło ściany tylko były lekkie odstępy.
Jak myślicie czy 1.1 m to optymalna odległość między thujami w celu ociągnięcia takiego efektu?
proszę o doradę
Jak myślicie czy 1.1 m to optymalna odległość między thujami w celu ociągnięcia takiego efektu?
proszę o doradę
Re: Tuja - w jakich odległościach sadzić?
...myślę że zależy od pokroju odmiany i tego co chcesz osiągnąć i jak zamierzasz je prowadzić i jak szybko chcesz uzyskac efekt pożądany w odniesieniu do odmiany...ja sadziłem gęsto ale i tak nie mam ani jednej bo wszystkie szlag trafił chociaz podlewałem...susza sobie poczyna dowolnie...spróbuję ponownie na jesień
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re:
Ja się z tym raczej nie zgodzę, moim zdaniem to zdecydowanie za gęsto. Sądzę, że odstępy 80-100 cm to minimum jeśli chcemy aby potem gdy już będą dorosłe nie "gniotły" się wzajemnie.jokaer pisze:właściwie to większość można posadzić 3 - 4 sztuki na metr, natomiast Brabant 2- 3 sztuki na metr bieżący
Ktoś inny zapytał o odległości aby między krzewami pozostały potem przerwy - tu bym powiedział 120 cm a nawet w określonych przypadkach 150cm.