Kosiarka spalinowa do 1400 zł - pomocy
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kosiarka spalinowa do 1400 zł - pomocy
Witam,
pomóżcie mi wybrać kosiarkę - ma być spalinowa, teren do koszenia to ponad 30 arów.
Ma mieć koniecznie kosz, wyrzut i mielenie.
Budżet - do 1300 zł, absolutny max 1400 zł.
Trochę poczytałam forum i polecane strony, wiem, ze najlepsza obudowa metalowa, szerokość robocza pow. 50 cm, do takiej pow. samojezdna.
Wpadły mi w oko takie oto kosiarki, popatrzcie i podpowiedzcie, czy się nadają:
Kosiarka spalinowa FAWORYT CJ 53 BS 675, 6 KM - 1348 zł
Silnik spalinowy 4 - suwowy Briggs&Stratton Seria 675; 6 KM
Napęd tak / tylne koła
Rozruch ręczny
Obudowa stalowa lakierowana proszkowo
Szerokość robocza 53 cm
Pojemność kosza 60 litrów / tekstylny
Wysokość robocza regulowana / 25 - 75 mm
Regulacja wysokość koszenia centralna / 12 - stopniowa
Koła podwójnie łożyskowane
Funkcja 3 w 1 zbieranie do kosza / mielenie / boczny wyrzut
Kosiarka spalinowa STIGA Combi 53 SB, B&575 1400 zł
Producent silnika Briggs & Stratton; Typ silnika 575 series EX
Multiclip
Zbieranie do kosza
Tylny wyrzut
Szerokość koszenia, cm 51
Regulacja wysokości koszenia centralna
Wysokość koszenia, mm 27-90
Liczba poziomów wys. koszenia 5
Samojezdna
Kosz, pojemność, litry / typ 60/plastik i tkanina
Składany uchwyt
Hałas, dB (A) <98
Korpus stal
Koła PP 200/280
Łożyska kół kulkowe
Waga, kg 43
Kosiarka spalinowa HECHT 5530 XR B&S 5 KM 1395 zł
Silnik spalinowy 4-suwowy Briggs&Stratton Seria 625; 5 KM
Napęd na tylne koła tak
Szerokość robocza 53 cm
Wysokość robocza 25 - 75 mm
Regulacja wysokości roboczej centralna - jedna dźwignia
Pojemność kosza 50 litrów - tekstylny
Obudowa stalowa
Koła łożyskowane tak
Waga 36 kg
Funkcja 3 w 1 kosz / mielenie / boczny wyrzut
Kosiarka spalinowa GTM 530S, B&S675RS
Silnik spalinowy 4 - suwowy Briggs&Stratton Seria 675 RS; 6 KM
Pojemność skokowa 190 cc
Napęd tak - tylne koła
Szerokość robocza 53 cm
Regulacja centralna tak
Obudowa stalowa
Koła łożyskowane tak
System 3 w 1 kosz / mielenie / boczny wyrzut
Waga 42 kg
Usunęłam 4 linki KaRo
pomóżcie mi wybrać kosiarkę - ma być spalinowa, teren do koszenia to ponad 30 arów.
Ma mieć koniecznie kosz, wyrzut i mielenie.
Budżet - do 1300 zł, absolutny max 1400 zł.
Trochę poczytałam forum i polecane strony, wiem, ze najlepsza obudowa metalowa, szerokość robocza pow. 50 cm, do takiej pow. samojezdna.
Wpadły mi w oko takie oto kosiarki, popatrzcie i podpowiedzcie, czy się nadają:
Kosiarka spalinowa FAWORYT CJ 53 BS 675, 6 KM - 1348 zł
Silnik spalinowy 4 - suwowy Briggs&Stratton Seria 675; 6 KM
Napęd tak / tylne koła
Rozruch ręczny
Obudowa stalowa lakierowana proszkowo
Szerokość robocza 53 cm
Wysokość robocza regulowana / 25 - 75 mm
Regulacja wysokość koszenia centralna / 12 - stopniowa
Koła podwójnie łożyskowane
Funkcja 3 w 1 zbieranie do kosza / mielenie / boczny wyrzut
Kosiarka spalinowa STIGA Combi 53 SB, B&575 1400 zł
Producent silnika Briggs & Stratton; Typ silnika 575 series EX
Multiclip
Zbieranie do kosza
Tylny wyrzut
Szerokość koszenia, cm 51
Regulacja wysokości koszenia centralna
Wysokość koszenia, mm 27-90
Liczba poziomów wys. koszenia 5
Samojezdna
Kosz, pojemność, litry / typ 60/plastik i tkanina
Składany uchwyt
Hałas, dB (A) <98
Korpus stal
Koła PP 200/280
Łożyska kół kulkowe
Waga, kg 43
Kosiarka spalinowa HECHT 5530 XR B&S 5 KM 1395 zł
Silnik spalinowy 4-suwowy Briggs&Stratton Seria 625; 5 KM
Napęd na tylne koła tak
Szerokość robocza 53 cm
Wysokość robocza 25 - 75 mm
Regulacja wysokości roboczej centralna - jedna dźwignia
Pojemność kosza 50 litrów - tekstylny
Obudowa stalowa
Koła łożyskowane tak
Waga 36 kg
Funkcja 3 w 1 kosz / mielenie / boczny wyrzut
Kosiarka spalinowa GTM 530S, B&S675RS
Silnik spalinowy 4 - suwowy Briggs&Stratton Seria 675 RS; 6 KM
Pojemność skokowa 190 cc
Napęd tak - tylne koła
Szerokość robocza 53 cm
Regulacja centralna tak
Obudowa stalowa
Koła łożyskowane tak
System 3 w 1 kosz / mielenie / boczny wyrzut
Waga 42 kg
Usunęłam 4 linki KaRo
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Kosiarka spalinowa do 1400 zł - pomocy
Mimo, że reklamujesz sklep swój własny to powiem tylko bierz tę pierwszą. Przy 3000m kw. liczy się moc silnika.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z perspektywy czasu i własnego doświadczenia - potwierdzam - przy takiej powierzchni 6 a nawet 7 KM 
a silniki Briggs&Stratton są OK.

a silniki Briggs&Stratton są OK.
-
- 100p
Nie reklamuję swojego sklepu
Posłużyłam się linkiem sklepu, który ktoś polecił w innym wątku kosiarkowym, a kupię pewnie w lokalnym, czyli w Lublinie, bo przez internet nie bardzo chcę, wolę mieć serwis po sąsiedzku 
Dzięki za odp

Dzięki za odp

-
- 100p
Jeszcze jedno pytanie.
Moja brzydsza połowa wynalazła coś takiego - Kosiarka spalinowa NAC X 510VHYB 6.75 KM. z napędem 5 - funkcyjna.
W ofercie OBI za 1050 zł:
5 - FUNKCYJNA Z KOSZEM
NAPĘD / WYRZUT BOCZNY / FUNKCJA MIELENIA / WYRZUT TYLNY / WYRZUT DO KOSZA
MAKSYMALNA MOC SILNIKA 6.75 KM
NAJNOWSZY MODEL X 510VHY
WERSJA Z POWIĘKSZONYMI TYLNYMI KOŁAMI ORAZ NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI SILNIKIEM NAC POWER OHV GÓRNOZAWOROWYM Z TULEJĄ ŻELIWNĄł
link usunęłam? KaRo
Może być? Trochę poczytałam tu narzekań nt silników NAC, ale z drugiej strony teść już ma zdaje się kosę spalinową NAC i jest OK.
Porównując do tych poprzednich zaproponowanych przeze mnie kosiarek - będzie OK? Czy oszczędność ~300 zł + czasu (bo OBI mamy pod nosem, więc zakupy od ręki) będzie złudna?
Moja brzydsza połowa wynalazła coś takiego - Kosiarka spalinowa NAC X 510VHYB 6.75 KM. z napędem 5 - funkcyjna.
W ofercie OBI za 1050 zł:
5 - FUNKCYJNA Z KOSZEM
NAPĘD / WYRZUT BOCZNY / FUNKCJA MIELENIA / WYRZUT TYLNY / WYRZUT DO KOSZA
MAKSYMALNA MOC SILNIKA 6.75 KM
NAJNOWSZY MODEL X 510VHY
WERSJA Z POWIĘKSZONYMI TYLNYMI KOŁAMI ORAZ NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI SILNIKIEM NAC POWER OHV GÓRNOZAWOROWYM Z TULEJĄ ŻELIWNĄł
link usunęłam? KaRo
Może być? Trochę poczytałam tu narzekań nt silników NAC, ale z drugiej strony teść już ma zdaje się kosę spalinową NAC i jest OK.
Porównując do tych poprzednich zaproponowanych przeze mnie kosiarek - będzie OK? Czy oszczędność ~300 zł + czasu (bo OBI mamy pod nosem, więc zakupy od ręki) będzie złudna?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
NAC nie jest zły kolega ma piłę spalinową z silnikiem NACa i jest dobrze. Pniaki o średnicy 30-40 cm przecina aż miło.
Teraz ja wystrzegam się zakupów w marketach, ponieważ tam sprzedaje się najtańsze badziewie, więc lepiej wydaj 300zł więcej, a miej pewność, że masz przynajmniej o 30% lepszy sprzęt.
Teraz ja wystrzegam się zakupów w marketach, ponieważ tam sprzedaje się najtańsze badziewie, więc lepiej wydaj 300zł więcej, a miej pewność, że masz przynajmniej o 30% lepszy sprzęt.
-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem pierwsza najlepsza. Nie patrz na chińskie silniki, szkoda Twoich nerwów i kasy. Poza B&S, bierz pod uwagę silniki Hondy, Kawasaki, Subaru i Yamahy.
Do 1500zł udałoby Ci się dostać kosiarkę z silnikiem B&S750.
-
- 100p
Ostatecznie wybór padł na Nac'a. W OBI obecnie w promocji za 999 zł. Na razie żadnych zastrzeżeń, dzielnie się dziś spisywała.
Z silnikiem hondy to raczej nie w tej półce cenowej jeśli dobrze pamiętam, briggsy mają już zdecydowanie wyrobioną markę jeśli chodzi o silniki czterosuwowe. Co do samego tematu jakbym ja miał taki dylemat to chyba postawiłbym jednak na STIGA, ewentualnie poszukał AL-kolord_black pisze:Moim zdaniem pierwsza najlepsza. Nie patrz na chińskie silniki, szkoda Twoich nerwów i kasy. Poza B&S, bierz pod uwagę silniki Hondy, Kawasaki, Subaru i Yamahy.
Mam stige colector combi, sprawdz sie od dobrych 5 lat, w zasadzie bezawaryjnie.
Moge polecić
Moge polecić

Jest kilka firm godnych polecenia, ale w budżecie do 1500zł nie powinno być problemu z kupnem. Oprócz supermarketów szukaj też na portalach aukcyjnych,w sklepach internetowych. Tam też można trafić na fajne promocje.
Z supermarketami to warto uważać bo często jest dużo drożej niż w sklepach internetowych, co do 1500zł to jak wspomniałem najlepiej Briggs powyżej 2000 pojawiają się już inne opcje, ale nie każdy potrzebuje taki profesjonalny sprzęt 

Witam, sporo podobnych tematów tak wiec się podepnę pod ten ponieważ również szukam kosiarki pod tą sume
Z początku szukałem oczywiście w internecie, ale czytając te forum doszedłem do wniosku że lepiej kupić normalnie w sklepie ponieważ każda kosiarka ulega awarii i trzeba mieć dobry i szybki dostęp do części. Na necie np allegro.. jakieś śmieszne gwarancje door2door.. i miesiąc trawa rośnie. Lub w ogóle sprzedawcy nie odpowiadają jaka ta gwarancja
Trawnik docelowy bedzie max 900m2, większa połowa jak boisko, równy prostokąt, zero przeszkód, leciutki spadek, na 30m może z 0,5m. Reszta bedzie do manewrowania miedzy drzewkami i krzakami. Dlatego szukam czegoś z napędem, niby coś wypasionego (nigdy takim nie kosiłem tak więc daję sie zmanipulować ;) ) Kosz plastikowy, bo to pewnie wygląda a nie szmaty, tym bardziej ze nie mam bieżącej wody na działce i nie byłoby za bardzo jak myć. i silnik brigsa.. bo tak "każdy" mówi.
Znalazłem za 1550zł w sklepie takie coś.
AL- KO 470 BR SILVER
EPA III SERIA 550 E (ECOLOGY)
MOC: 4,5 KM
Szerokość 46cm z napędem.
Tylko ze taniej znalazłem większe silniki brigsa, w faworycie 625 lub w Master Cad silnik 675, dokładnych parametrów nie pamietam, i nie idzie znaleźć.
Sprzedawca ten od alko, chwalił, że dobrze się sprzedaje ten model, bo mało pali (jakby to miało jakieś większe znaczenie) i ze to nowy model silnika z tego roku i ogólnie miodzio. I sie zastanawiam czy warto brać cos takiego, czy lepiej coś mocniejszego tylko z nieznanej firmy.
Już nie wspomnę ze na ukochanym alledrogo, kosiarki z 3,5km sprzedają za 700zł
, ciekawe co to za ustrojstwo.. bo w sumie silniki też briksa i ogólnie te obudowy wszystkie takie same.. tylko te firmowe mają jakieś takie inne.
Z początku szukałem oczywiście w internecie, ale czytając te forum doszedłem do wniosku że lepiej kupić normalnie w sklepie ponieważ każda kosiarka ulega awarii i trzeba mieć dobry i szybki dostęp do części. Na necie np allegro.. jakieś śmieszne gwarancje door2door.. i miesiąc trawa rośnie. Lub w ogóle sprzedawcy nie odpowiadają jaka ta gwarancja

Trawnik docelowy bedzie max 900m2, większa połowa jak boisko, równy prostokąt, zero przeszkód, leciutki spadek, na 30m może z 0,5m. Reszta bedzie do manewrowania miedzy drzewkami i krzakami. Dlatego szukam czegoś z napędem, niby coś wypasionego (nigdy takim nie kosiłem tak więc daję sie zmanipulować ;) ) Kosz plastikowy, bo to pewnie wygląda a nie szmaty, tym bardziej ze nie mam bieżącej wody na działce i nie byłoby za bardzo jak myć. i silnik brigsa.. bo tak "każdy" mówi.
Znalazłem za 1550zł w sklepie takie coś.
AL- KO 470 BR SILVER
EPA III SERIA 550 E (ECOLOGY)
MOC: 4,5 KM
Szerokość 46cm z napędem.
Tylko ze taniej znalazłem większe silniki brigsa, w faworycie 625 lub w Master Cad silnik 675, dokładnych parametrów nie pamietam, i nie idzie znaleźć.
Sprzedawca ten od alko, chwalił, że dobrze się sprzedaje ten model, bo mało pali (jakby to miało jakieś większe znaczenie) i ze to nowy model silnika z tego roku i ogólnie miodzio. I sie zastanawiam czy warto brać cos takiego, czy lepiej coś mocniejszego tylko z nieznanej firmy.
Już nie wspomnę ze na ukochanym alledrogo, kosiarki z 3,5km sprzedają za 700zł

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lip 2012, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój mąż kupił na nowy sezon kosiarkę Stiga Combi 48 B, o ile dobrze pamiętam za 1200zł jesteśmy dopiero po pierwszym wiosennym koszeniu i spisywała się bardzo dobrze, można ustawić kilka poziomów wysokości koszenia, co przydaje się w naszym dosyć zróżnicowanym ogrodzie 

Zwracaj uwagę na dostępność części zamiennych. O ile Stiga jest już na rynku parę lat to pozostałych marek już bym się bał pod tym kątem. Moja kosiarka spalinowa Stihl-Viking MB545VM z silnikiem B&S 675 RS daje rady ale powierzchnia to 18 Arów.