Śliwa dziecięca | Prunus Cistena|

Drzewa ozdobne
chemiczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 sie 2009, o 17:14

Śliwa dziecięca | Prunus Cistena|

Post »

Witam wszystkich

Posiadam posadzoną zeszłej jesieni śliwę dziecięcą. Zaczynają pęcznieć jej pąki, więc
chyba nie przemarzła. Posiada ona prawie u samej ziemi odchyloną na bok, ok 40 centymetrową odnogę
w kształcie brzydkiej miotły.
Czy mogę tę gałązkę teraz odciąć i w jakiś sposób ukorzenić?
Pozdrawiam
Krzysiek K.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Śliwa dziecięca, przycięcie i ew. rozmnożenie

Post »

Śliwa dziecięca bardzo dobrze znosi cięcie, więc śmiało można ją formować. Co do ukorzenienia- najlepiej było by jednak rozmnażać z sadzonek zielnych. Na sadzonki zdrewniałe pora nieodpowiednia i nie wiem czy ten gatunek się do tego w ogóle nadaje.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja bym spróbowała, skoro i tak masz wyciąć :wink: Usuń tylko dolne oczka (te, które będą pod ziemią).
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słuszne podejście Dominiko :D Czasem rośliny potrafią zaskoczyć, dlatego zawsze warto spróbować.
chemiczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 sie 2009, o 17:14

Post »

Słyszałem, że można zrobić odkład poziomy. Co myślicie?
Może nie ciąć od razu tylko niech sobie leży, a kawałek będzie przysypany ziemią
zgodnie ze sztuką?

No nie mam doświadczeń :) i głośno myślę.
Pozdrawiam
Krzysiek K.
Anndzia
100p
100p
Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałabym się podłączyć pod wątek. moja śliwa ma około 100 cm, i dwie główne "odnogi", szczepione na wysokości około 20 cm, wygląda to niezbyt dobrze, jak ją przyciąć? u góry ładnie się zagęszcza, ale dół jest raczej łysawy...co z nią zrobić?
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Cóż, cięcie i mnie by interesowało, więc i ja poczekam na odpowiedź. Mam śliwę na pniu, ciekawa jestem jak u takiej powinno przebiegac cięcie i kiedy?
Tymczasem mam pytanie nieco inne: czy śliwa dziecięca owocuje? Czytałam tu i ówdzie, że raczej rzadko :? Może ktoś ma tę śliwę i wie jak jest w praktyce? Czy owoce są smaczne?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zerknijcie tutaj:
- Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie? (Drzewa owocowe odmian ozdobnych)
Podejrzewam, że tnie się tylko sanitarnie i lekko formująco. Kto potwierdzi (albo zaprzeczy)?

O owocach nie słyszałam, co o niczym absolutnie nie świadczy :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O cięciu śliwy rozmawiałyśmy niedawno z Martą (kocina) tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1543963 ,
może skorzystacie z naszych przemyśleń.
Śliwa dziecięca choć ładnie kwitnie prawie nigdy nie owocuje a jeśli to się zdarzy są to owoce nieliczne.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Moderatorom dziękuję. Widzę, że cięcia się nie boicie, w takim razie i ja poszaleję z sekatorem, aby miec ślicznie zagęszczone drzewko. Karo, śliczną masz tę śliwę :lol: Żałuję tylko, że owoców pewnie się nie doczekam :(
aniapz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 kwie 2012, o 13:29

Sliwa dziecięca | Prunus Cistena|

Post »

Witam, w ubiegłym roku posadziłam na środku trawnika śliwę dziecięcą. Pięknie sobie rośnie, ale wydaje mi się taka samotna ;:174 . Chętnie posadziłabym jej kogoś do towarzystwa, żeby utworzyć ładną kompozycję, ale nie wiem kogo, żeby był ładny efekt. Podoba mi się krzewuszka, podoba budleja, podobają i róże, ale nie chciałabym, aby zagłuszyły moją ślicznotkę. Glebę mam raczej gliniastą (trochę rozluźnioną piaskiem), dość wilgotną. Byłabym wdzięczna za pomoc.
Anndzia
100p
100p
Od: 12 kwie 2010, o 13:35

Re: Sliwa dziecięca - kompozycja

Post »

Ja bym posadziła coś z żółtymi lub żółto-zielonymi listkami, np. krzewuszka aurea, budleja santana (żółto-zielone liście), jaśminowiec aureus (chyba?), mogą być też odcienie szarego/niebieskiego np. wierzba szwajcarska http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=298 na pniu, jodła kalifornijska compacta http://www.tracz.pl/pl/jodla_kalifornij ... mpacta.php ipt. zależy jak kolorystycznie chcesz tą śliwę połączyć.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Re: Sliwa dziecięca - kompozycja

Post »

Ja właśnie posadziłam śliwę dziecięcą i posadziłam po sąsiedzku tawułę nippońską. Myślę, że to będzie ładne na wiosnę, gdy tawuła ma białe kwiaty, jak i jesienią, kiedy przebarwia się na złoto. Hortensja "Annabelle" również wydaje mi się dobrym sąsiedztwem. Albo niskie tawuły japońskie, np. Golden Princess.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”