Czosnek zimowy cz.2
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Przyłączam się do pytania poprzednika oraz mam pytanie czy mogę rozsypać kompost miedzy grządkami czosnku ?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Ja przy braku obornika, robię gnojówkę z suszonego, prasowanego nawozu kurzego (kupnego), podlewam parę razy przez sezon zanim pójdą kwiaty i efekt okazałych ząbków murowany!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czosnek generalnie powinno się nawozić przed sadzeniem.Jedynie w przypadku kwaśnej gleby można podsypać popiołem drzewnym.Nie powinno go się także podlewać gdy nie ma naprawde dużej suszy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2012, o 15:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc !!!!
Czym zasilić czosnek po ogłowieniu , żeby główki były ładne???????
Czym zasilić czosnek po ogłowieniu , żeby główki były ładne???????
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Nie powinno się stosować nawozów w rzadnej postaci jak są już zawiązane kwiatostany, a więc i po ich cięciu tymbardziej.
Ja tak jak pisałem wcześniej podlewam gnojówką przez sezon i jestem zadowolony ze zbiorów, ale tylko do czasu aż nie pojawiają się kwiaty.
Dlaczego? To już specjalistę jakiegoś ogrodniczego by trzeba spytać, osobiście wiem tylko o tym i do tego się stosuje.
Moje eksperymenty mówią też że bezwzględnie powinno się ucinać kwiatostan a niżeli go tylko zawiązywać bez cięcia. Naprawdę jest różnica w główkach potem.
Ja tak jak pisałem wcześniej podlewam gnojówką przez sezon i jestem zadowolony ze zbiorów, ale tylko do czasu aż nie pojawiają się kwiaty.
Dlaczego? To już specjalistę jakiegoś ogrodniczego by trzeba spytać, osobiście wiem tylko o tym i do tego się stosuje.
Moje eksperymenty mówią też że bezwzględnie powinno się ucinać kwiatostan a niżeli go tylko zawiązywać bez cięcia. Naprawdę jest różnica w główkach potem.
Zauważyłem dziś że moje zaczynają puszczać pędy kwiatostanowe, trzeba o nie teraz zadbać i zapewnić im odpowiednia ilość wody
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
Słyszałem że czosnku nie powinno się podlewać jeśli nie jest bardzo sucho.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie natura zadbała o moj czosnek....podłała go ze hoho Tylko czy liście nie połamała?Adrian89 pisze:Zauważyłem dziś że moje zaczynają puszczać pędy kwiatostanowe, trzeba o nie teraz zadbać i zapewnić im odpowiednia ilość wody
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2012, o 15:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeśli nie nawozami to czym zasilic czosnek zeby główki były ładne;)?
U mnie nie padało od początku maja do tego każda roślina w okresie tworzenia nasion czy organów spichrzowych musi mieć wystarczającą ilość wody, raz na tydzień porządne podlanie nie zaszkodzi.Bacardi pisze:Słyszałem że czosnku nie powinno się podlewać jeśli nie jest bardzo sucho.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Dokładnie. Na zdrowy rozsądek skoro nie pada tygodniami to niby jak ma taki czosnek rosnąć. Nie podlewać to znaczy nie podlewać pod warunkiem że nie ma suszy.
Podłączam się do pytania czym można teraz zasilić czosnek. Chcę zrbić gnojówkę z kurzyny suszonej takiej granulowanej, czy są jeszcze jakieś inne sposoby?
Podłączam się do pytania czym można teraz zasilić czosnek. Chcę zrbić gnojówkę z kurzyny suszonej takiej granulowanej, czy są jeszcze jakieś inne sposoby?
zaczeły mi coraz bardziej żółknąć liście czosnku, co może być powodem? Czy jeśli opryskam go gnojówką z pokrzyw to coś pomorze lub wzmocni?