Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Nie napisałeś jaka to saletra

Saletra Wapniowa Nitrabor, Yara Bela Extran 27 na pewno nie zakwaszą, wybieraj nawozy CAN te są z wapniem neutralizującym zakwaszenie przez azot.
ananas
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2011, o 09:36

Post »

Sypałem saletrę amonową :oops:, bo akurat nie było wapniowej :( nie myślałem jednak że ilość wapnia jest wystarczająca by zniwelować zakwaszanie.

Czy jako drugą dawkę mogę sypnąć saletrę wapniową czy teraz będzie to już zbyt duża dawka azotu? Spotkałem się z opinią, że zbyt duża dawka azotu powoduję intensywny wzrost zielonej części, kosztem korzeni. Co Ty sądzisz na ten temat?
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2011, o 16:51

Post »

Witajcie,
jaką mieszankę traw polecacie na gleby ciężkie o bardzo dużym nasłonecznieniu i małych możliwościach podlewania?
Będę wdzięczna za wszystkie rady.:)
x - o -0
---

Post »

ananas pisze:Sypałem saletrę amonową :oops:, bo akurat nie było wapniowej :( nie myślałem jednak że ilość wapnia jest wystarczająca by zniwelować zakwaszanie.

Czy jako drugą dawkę mogę sypnąć saletrę wapniową czy teraz będzie to już zbyt duża dawka azotu? Spotkałem się z opinią, że zbyt duża dawka azotu powoduję intensywny wzrost zielonej części, kosztem korzeni. Co Ty sądzisz na ten temat?
Tak możesz sypać Saletrzak CAN, życice "zjedzą" każdą ilość azotu, możesz do sierpnia dokarmiać saletrzakiem, od sierpnia przechodzisz na nawozy szybko rozpuszczalne żadne długo działające,
ale bez azotu sam Fosfor z Potasem + dodatki. W listopadzie, a nawet grudniu możesz dać

Intermag Hortiform Trawnik:
Instrukcja stosowania:

cyt. producenta
"Nawożenie późnojesienne (STARTOWE na przyszłą wiosnę) ? można wykonać przy temperaturze gruntu poniżej 10°C, rozsypać nawóz w ilości 1 kg na 100 m?
Późnojesienne nawożenie umożliwia roślinom korzystanie ze składników pokarmowych we wczesnej fazie wegetacji wiosennej. Ponadto zawarty w nawozie potas poprawia zimotrwałoś"

W zeszłym roku późno w listopadzie zrobiłem taki zabieg z nawozem Yara Mila NPK 16-16-16 i efekty były piorunujące. Kiedy trawniki(marzec) w sąsiedztwie były suche jak siano, ten świecił soczystą zielenią.
ROBERT1988
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogród2000 dlaczego odradzasz nawozy długo działające ?
Tak z ciekawości pytam :)
kawika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 08:25

Post »

Witam pytałam już wczesniej ale pewnie nikt nie zauważył
co proponujecie zrobić z tym?

https://lh4.googleusercontent.com/-9CQc ... 261487.jpg

czy wystarczy wzruszyć łyse placki i zrobić dosiewkę? czy też jakiś inny sposób?
Czy zastosować na ten "trawnik" mocznik?
Trawa jest intensywnie użytkowana przez psa i dzieci .
x - o -0
---

Post »

ROBERT1988 pisze:Ogród2000 dlaczego odradzasz nawozy długo działające ?
Tak z ciekawości pytam :)

Ponieważ nawozy długo działające zawierają "mieszankę" niekoniecznie właściwą dla trawnika.
Trudno przewidzieć jak będą zmieniać się warunki pogodowe w czasie np 180 dni działania nawozu.
Pewnie coś trzeba będzie dosypywać. No i najważniejsze, obecnie bardzo dużo jest trawników,
wyposażonych w system irygacyjny (automatyczne nawadnianie) regularne zraszanie bardzo szybko wypłukuje taki nawóz poniżej strefy zasięgu korzeni i z nawozu niewiele zostaje już po miesiącu. Dlatego nawozy należy podawać regularnie w zależności od potrzeb trawnika, pogody, i jeszcze kilku innych drobiazgów, które decydują o jakości przydomowego trawnika.
Prosty eksperyment wykonaj w domu na nawozie długo działającym. Na gazie w szklance, połóż kilka granulek nawozu, codziennie polej delikatnie butelką z dyszą zraszającą, zobacz jak szybko znikną.
Odpowiedź przyjdzie sama.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba przenawozilam swoj trawnik pojawily sie gdzie niegdzie zolte suche place trawy. Wygrabilam je i teraz sie zastanawiam czy w tym miejscu dosiac trawe? Brzydko wyglada taka odslonieta ziemia. Mam jeszcze pytanie dlaczego na trawniku pojawia sie skrzyp? Jak go usunac? Pomocy :-(
x - o -0
---

Post »

aage pisze:Chyba przenawozilam swoj trawnik pojawily sie gdzie niegdzie zolte suche place trawy. Wygrabilam je i teraz sie zastanawiam czy w tym miejscu dosiac trawe? Brzydko wyglada taka odslonieta ziemia. Mam jeszcze pytanie dlaczego na trawniku pojawia sie skrzyp? Jak go usunac? Pomocy :-(
Ktoś lub coś go przyniosło, sprawdzony preparat - Galigan 240 EC
Poszukaj na forum jest wątek poświęcony skrzypowi, po za tym że to świetne zioło.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

A czy skrzyp nie świadczy o zbyt wysokim pH? Spotkałem się z opinią, że skrzyp wyrośnie nawet na pryzmie czystego wapna :wink: Może należy sprawdzić odczyn gleby?
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2011, o 08:43

Post »

danpok pisze:Witajcie :wink:
Chciałbym odwołać się do waszej ogromnej wiedzy i prosić o pomoc. Zmierzyłem odczyn ziemi na której rośnie moja 3 letnia trawa i wynik wynosi 6.9-7.1 pH.
W tym roku zastosowałem nawóz Yara Mila Complex. Czy przy drugim naworzeniu tym samym nawozem powinienem coś jeszcze do niego dodać np mocznik, siarczan amonu lub kredę ogrodową by obniżyć pH. Proszę o podpowiedź.
danpok
tak obojętne pH masz przy ziemi gliniastej, piaskowanie się kłania rozluźnisz tym ziemię i lekko obniżysz pH. Każdy nawóz z dużą zawartością Azotu będzie stopniowo obniżać pH np Saletrzak CAN, Mocznik, Saletra Amonowa, etc....[/quote]

Może wyjdę na laika, ale ciągle powtarza się temat piaskowania. I mam z tym tematem pytanie czym piaskować? zwykłym piaskiem, torfem?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję a co z tymi łysymi placami po przenawożeniu?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha i czy mogę w celu wybrabienia suchej trawy użyć aeratora??
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”