Kawon ( arbuz ) - część 2
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Piękne roślinki, gratulacje
Moje arbuzy i melony to przy tych maluszki... Czy takiej wielkości jak powyżej można wysadzać do gruntu?
Moje arbuzy i melony to przy tych maluszki... Czy takiej wielkości jak powyżej można wysadzać do gruntu?
Pozdrawiam, Jacek
Ja wysadzam moje sadzonki w sobote bo zapowwiadają ładnie Powiedzcie mi czy jak juz zrobie tą pojrzywice to jak ją przechowywać żeby można jej było użyć za miesiąc czy dwa bo będe miał tego 10 litrów a po rozcięczeniu będzie tego strasznie duzo na moje 24 sadzonki wystarczy dwa litry tego preparatu a chciałbym go jakos przechoać zebym nie musiał robic go od nowa ?
Takie sadzonki no nie wiem ok. 2 miesięczne w jakiej iloscy podlac z 0.5 litra na sadzonki mniej więcej ?? Bardzo prosze o odpowiedz
Takie sadzonki no nie wiem ok. 2 miesięczne w jakiej iloscy podlac z 0.5 litra na sadzonki mniej więcej ?? Bardzo prosze o odpowiedz
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dzięki za odpowiedź. Poczekam więc aż podrosną do takich rozmiarów, bo na razie to maluszki i wysadzęNITKA pisze:Dziękuję.
bioy, jak najbardziej można.
Pozdrawiam, Jacek
Ja wysadzam moje sadzonki w sobote bo zapowwiadają ładnie Powiedzcie mi czy jak już zrobie tą pojrzywice to jak ją przechowywać żeby można jej było użyć za miesiąc czy dwa bo będe miał tego 10 litrów a po rozcięczeniu będzie tego strasznie duzo na moje 24 sadzonki wystarczy dwa litry tego preparatu a chciałbym go jakos przechoać zebym nie musiał robic go od nowa ?
Przepraszam że kopiuje ale było na samym dole i nikt by tego nie obejżał i nie uzyskał bym odpowiedzi
Przepraszam że kopiuje ale było na samym dole i nikt by tego nie obejżał i nie uzyskał bym odpowiedzi
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja przed posadzeniem dałam swoim w dołek obornika końskiego. Mam nadzieje, ze to dobrze.
Witajcie mam mały problem i prośbe do was
Wysadzałem wczoraj arbuzy i czy przykrywaniu agrowłókniną u niektórych arbuzów ułamał sie jeden duzy lisc odam że miały po 4 liscie .. CO mam z tym zrobić czy odciąc go czy zostawić czy w ogóle jest jakas szansa ze cos z takiej sadzonki będzie bardzo prosze o odpowiedz
Wysadzałem wczoraj arbuzy i czy przykrywaniu agrowłókniną u niektórych arbuzów ułamał sie jeden duzy lisc odam że miały po 4 liscie .. CO mam z tym zrobić czy odciąc go czy zostawić czy w ogóle jest jakas szansa ze cos z takiej sadzonki będzie bardzo prosze o odpowiedz
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Korhil , nic im nie będzie, usuń złamane liście, bo będą gnić i mogą przekazać grzyba sadzonkom.
Pozdrawiam, Dorota
Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem że niejest az tak zle tylko z 3-4 sadzonki urwane po 1 lisciu no i 2 do wyżucenia ale to sobie zastąpie bo mam inne
Czyli mówisz żeby usunąc chyba tak zrobie wielkiedzi dzięki
Czyli mówisz żeby usunąc chyba tak zrobie wielkiedzi dzięki
Hejka! Pierwszy rok uprawiam arbuzy. Do gruntu wsadziłem we wtorek, na noc przykrywałem moje arbuzy folia zeby za bardzo nie zmarzły. Teraz na noc pozostawiam juz bezprzykrywani, alezauważyłem ze na niektorych lisciach sa takie czarne plamy, czym to jest spowodowane? z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
- leencis
- 10p - Początkujący
- Od: 22 maja 2012, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hey! W tym roku też wzięłam się za sianie arbuzów. Mam 6szt. BINGO i 5szt. ROSARIO, roślinki dość duże. Z czego 1 ROSARIO już w gruncie i 3 BINGO. Rosario już zawiązują owoce, kilka rośnie wielkości małego paznokcia. Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia odnośnie odmian, to Rosario zdecydowanie szybciej rosną i kwitną, a posiane były w tym samym czasie. Przeczytałam całą cześć I i II tego forum, ale jakoś nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie : dlaczego dolne liście, czyli te które wyrastają, jako pierwsze robią się żółte i więdną? Czy to wina tego, że nie były nawożone? Cały czas podlewałam je wodą, ale w ubiegłym tyg. zakupiłam nawóz w płynie z myślą , że to pomoże, podobno naturalny ,,Produkt hodowli dżdżownic" i podlałam je. Nie oczekuję, że odrazu zaczną mieć zielony kolor, ale nie wiem, co im może być. Stoją na wschodnio/południowym parapecie. Podlewam je regularnie. Mają duże doniczki. Nie ma na nich żadnych muszek, czy innego robactwa.
Jeśli ktoś miał taki sam problem, proszę o rady, wyciągnę z tego coś dla siebie. ;)
Jeśli ktoś miał taki sam problem, proszę o rady, wyciągnę z tego coś dla siebie. ;)
Pierwsze liście to 'liścienie'. Roślina najczęściej pozbywa się ich, prędzej czy później, gdy wypuści liście właściwe.
P.S. A czy arbuzom wystarczy podlewanie takim biohumusem? Wyczytałam, że to raczej żarłok. Nie masz tam jakiegoś gów...ka.
P.S. A czy arbuzom wystarczy podlewanie takim biohumusem? Wyczytałam, że to raczej żarłok. Nie masz tam jakiegoś gów...ka.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- leencis
- 10p - Początkujący
- Od: 22 maja 2012, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź. ;)