Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - choroby i szkodniki
Mospilan jest systemiczny, wnika w roślinę działa dłuższy czas, ale trzeba obserwować, od czerwca jest już bezpieczniej od mszyc,
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A macie jakieś sposób na SZPAKI
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Ja mam zrobioną budkę lęgową, w której co roku lęgną się młode szpaki. Dzięki tej rodzince pilnującej swojego terytorium (3 drzew), żadnych obcych szpaków raczej nie widać.Rusalka pisze:A macie jakieś sposób na SZPAKI
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oprócz mszyc coś może bardzie spektakularnego, ale mniej w sumie groźnego; mniejsza. Jedno i drugie załatwi Calypso(znacznie dłużej pozostaje w działaniu niż podobny Mospilan, więc stosować do odmian późnych).ZorN pisze:co za wampir
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
właśnie o ile pamiętam mam odmianę późną, ale jaki to ma wpływ na owoce i ich późniejsze spożywanie - jest jakaś informacja czy wolno opryskiwać drzewka jak są już na nich owocki (jeszcze niedojrzałe) i Jak długo utrzymuje się ten środek w owocach. Sorry za pytanie laika, ale taki własnie jest mój status w ogrodowych sprawachmaryann pisze: Jedno i drugie załatwi Calypso(znacznie dłużej pozostaje w działaniu niż podobny Mospilan, więc stosować do odmian późnych).
Z góry dzięki za pomoc - dziś po pracy podziałam w tym temacie
pozdrawiam
ZorN
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... m_id=44104
dla drzew owocowych karencja 14 dni.
dla drzew owocowych karencja 14 dni.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
To tak zdaniem laika:ZorN pisze:Jak długo utrzymuje się ten środek w owocach. Sorry za pytanie laika, ale taki własnie jest mój status w ogrodowych sprawach
Zawsze mi się ten numer podoba: karencja dwa tygodnie, czas efektywnego działania - cztery...
Okres półrozpadu wg producenta (wg EU - DT50, laboratoryjnie) - do 7 dni; DT90 do 15. A czas skutecznego działania - również wg. producenta - do 28 dni
A w rzeczywistości w badaniach polowych - DT50: 9-27 dni, DT90: 31-91 dni (okres zaniku 90% środka, tak dla laików wyjaśniając). W glebie podobnie, w środowisku wodnym trwały, potencjał bioakumulacji wysoki. Toksyczność dla ludzi - średnia. Dla pszczół też.
To kiedy będą te owoce?
http://sitem.herts.ac.uk/aeru/footprint/pl/index.htm
- Rusalka
- 1000p
ooo nie wiedziałam że szpaki takie terenowe...
U sąsiada mają budkę.. to może czereśni się spróbuje..
już zaczynają podjadać..
A w tamtym roku było ich na drzewie..czy ja wiem.. może ze 200!!
Czarno było i głośno..
i kota też się nie boją..
U sąsiada mają budkę.. to może czereśni się spróbuje..
już zaczynają podjadać..
A w tamtym roku było ich na drzewie..czy ja wiem.. może ze 200!!
Czarno było i głośno..
i kota też się nie boją..
Zdanie mam to samo o tych " trenowanych szpakach " tzw " swoich " Lub " pilnujących swojego terytorium ".Rusalka pisze:U sąsiada mają budkę.. to może czereśni się spróbuje..
U moich sąsiadów też powiesili budkę parę lat temu i nie ma jej kto ściągnąć, drzewo ma chyba z 5 m wysokości.
A szpaki latają chmarami i w ciągu kilku dni jest po owocach, czerwono jest pod czereśnią, tyle pozrzucanych i zmarnowanych owoców.
Szczera prawda, jazgot niesamowity, jak taka chmara siada na drzewie to gałęzie się uginają.Rusalka pisze:Czarno było i głośno..
A jak je przegonić z drzewa to siadają niedaleko na innych nie owocowych drzewach i czekają, a za chwilę następuje atak na czereśnię znowu.
BOŻENA
strzelajcie dwururką w te szpaki
- Rusalka
- 1000p
sąsiad dziś zawiesił na czubku wiatrak..taki ogrodowy dziecięcy..
i...
ŚLEDZIA
Bo słyszał że śledzi smrodek je odstrasza..
ale chyba nic to nie da...
i...
ŚLEDZIA
Bo słyszał że śledzi smrodek je odstrasza..
ale chyba nic to nie da...