Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tunel

Post »

ja też zastosowałem zszywki tapicerskie do przymocowania foli do konstrukcji drewnianej z tym że na folie kładłem listwy żaluzyjce aluminiowe
takie ze starej żaluzji zapobiegnie to przerywaniu foli przez zszywki
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

BRZOSKWINKA pisze:;:17 Tunelowcy! ;:17

Mam pytanie...

dlaczego w tunelu rano jest rosa na pomidorach wsadzonych do gleby, a na tych w doniczkach nie (w donicach stoją i czekają na posadzenie pod chmurką)?

- tunel otwarty z obu stron
- pogoda nie ma znaczenia - jak były ciepłe noce to tak samo
- wielkość pomidora nie ma znaczenia
- rosa pojawia się po 2 dniu od posadzenia (po pierwszej nocy po posadzeniu jakiegoś egzemplarza rosy niet ;:219 )
- nie ma znaczenia umiejscowienie w tunelu

Hej! Mądre Głowy! :?: :?: :?:
A ja sobie myślę że w nocy jest nieco inny rozkład temperatury. Ziemia jest cieplejsza niż powietrze w tunelu (czy też szklarni) tuż nad ranem. Im wyżej nad ziemią tym chłodniejsze powietrze. Te które są w donicach są nieco wyżej, ale i donica wychładza się szybciej niż ziemia. Z uproszczeniem można założyć że temperatura ziemi w donicy nad ranem osiąga temp. = temp. powietrza. Zaś ziemia nie, ma wielokrotnie większą pojemność cieplną. Zakładając że krzaczek pomidora jest zimniejszy niż ziemia i powietrze tuż nad podłożem, to po przekroczeniu punktu rosy wykrapla się na nim wilgoć z powietrza, czyli na liściach. Woda wykrapla się też na wewnętrznych ściankach. Ale czy zauważyliście, że więcej rosy w górnej części niż tuż nad ziemią?
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Witam, dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem kantowek 50x50 z odzysku, mialy byc tylko jako stelaz do wiazania sznurkow z pomidorami itp. Ale mam tyle materialu ze postanowilem z tego zklecic tunel, mam zamiar zaimpregnowac jakims srodkiem do drewna i mam pytanie czy mozna pozniej bielic drewno wapnem budowlanym?
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja mam zamiar stowrzyc cos drewnianego w te wakacje zeby miec gotowy tunelik na przyszły sezon
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

arty pisze:ja mam zamiar stowrzyc coś drewnianego w te wakacje zeby miec gotowy tunelik na przyszły sezon
ja ukończyłem miesiąc temu tunelik o wymiarach 2,8x5m z drewnianych kantówek i obiłem płytami poliwęglanowymi (dostałem za darmo z pracy:)) i muszę powiedzieć że zaskoczyłem sam siebie ;:138 bo wyszedł całkiem przyzwoicie. jeżeli potrzebujesz porady w temacie budowy chętnie pomogę bo wiem że czasami ciężko zrobić coś czego sie nie robiło.. gdzieś we wcześniejszych postach są zdjęcia mojej konstrukcji.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zacieniacie foliaki? I czy to konieczne? Układ mam wschód-zachód, więc wiaterek hula i wierzeje z obu stron jak do stodoły. :D
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

stachs pisze:
arty pisze:ja mam zamiar stowrzyc coś drewnianego w te wakacje zeby miec gotowy tunelik na przyszły sezon
ja ukończyłem miesiąc temu tunelik o wymiarach 2,8x5m z drewnianych kantówek i obiłem płytami poliwęglanowymi (dostałem za darmo z pracy:)) i muszę powiedzieć że zaskoczyłem sam siebie ;:138 bo wyszedł całkiem przyzwoicie. jeżeli potrzebujesz porady w temacie budowy chętnie pomogę bo wiem że czasami ciężko zrobić coś czego sie nie robiło.. gdzieś we wcześniejszych postach są zdjęcia mojej konstrukcji.
pozdrawiam.
ja mam 2 opcje, a właściwie 3
1. to zbudowanie czegos nowego na konstrukcji drewnianie,( prosiłbym o jakieś fotki z budowy , z łaczeń drewna , mocowań do ziemi itp.) i jakiś kosztorys co mniej więcej kosztowało
2. to wykorzystanie starego tunelu o konstrukcji metalowej od dziadka z elementami drewna , konstrukcja solidna, mozna by ją tylko odswieżyc, nowa folia, malowanie itp.
3. to zostac przy moim pseudotuneliku o wymiarach 2,7 na 1,7
planuje budowę czegos 3 metry szerokie na do 6 metrów max długie
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

to tunel który mógłbym wyremontować, pytanie czy sie opłaca tylko bo to kapitalny remont , widac w jakim jest stanie na fotkach
wymiary to : szer 2,2 długość 4,5 wysokość 1,6 w szczycie 2,0 , ja planowałem troche większy 2,8 na 5,5 na 2,2
prosiłbym o jakieś wskazówki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Re: tunel

Post »

aniaop pisze:Mój jest mniej więcej taki, ale w ścianach dałam poprzeczki dla usztywnienia, a w ścianie "szczytowej " belka taka jak w bocznej na której trzyma się dach, w dachu też żebra poprzeczne dla wzmocnienia.Mój ma wielkość 3/4m i wysokość w ścianie 2m w szczycie ok 2,40m.
możesz pokazac swoj tunel. planuje stworzenie takiego na drewnianym szkielecie
Elefant
50p
50p
Od: 17 lip 2008, o 13:47

Post »

Z racji braku czasu nie miałem kiedy wrzucić swojego prototypu co niniejszym czynię teraz.
Tunel ma wymiary 7,5m / 4m, wysokość różnie, zależy od kaprysu tunelu i tego jak duże generuje obciążenie zawartość tunelu podwieszona na sznurkach i czy postawione są belki podpierające.
Zrobiony jest z profili stalowych oraz rury gazowej, trochę rurek aluminiowych i drewna. Rura gazowa (pomarańczowa), jest łączona z rurkami aluminiowymi specjalnymi łącznikami, które umożliwiają ewentualną regulację. Rura gazowa nie jest w żadnym miejscu wiercona. Struktura nienaruszona.

Chciałem zrobić z giętych rur stalowych ale niestety nie miałem skąd ich zdobyć a rok temu tunel był i tak dość późno robiony więc czas naglił. Dodatkowo utrudnieniem było zdobycie innych materiałów, zacisków na rury itd.

Pierwsze zdjęcia są sprzed kilku tygodni, a ostatnie chyba z wczesnej wiosny.
Usunięto nieaktywne linki, klepsydry, pomid.

Mam gdzieś jeszcze więcej zdjęć, ale już jest późna pora by ich teraz szukać.

Wady:

Cóż, wad kilka jest, ale to prototyp 8-) Pierwsza sprawa, to kształtowniki (profile zamknięte - kwadrat). Nie są one ocynkowane, grubość ścianki jakieś 2mm, więc narażone są na korozję, zakładam, że za jakiś czas po prostu zgniją w ziemi. Są wbite dość głęboko gdyż należało uwzględnić fakt, że folia będzie naokoło wkopana w ziemię, więc zbyt płytko wbite kształtowniki przewróciłyby się. Tak więc trwałość filarów nośnych którymi są kształtowniki wbite w ziemię i w których są umieszczone łuki z rur gazowych, nie jest trwała tak jakbym chciał. Ale mam czas na wymyślenie czegoś innego.

Kolejna wada to rura gazowa pełniąca rolę łuków. Pozornie wygląda na sztywną, ale słońce, napięta folia, wiatr, powoduje, że łuki stale pracują. Dodatkowo podwieszenie sznurków na pomidory powoduje, że muszą być podpory bo inaczej sufit szybko znajdzie się na wysokości naszej głowy, mimo, że całkiem nie klapnie, ale się znacznie obniży. Ale i tak przyznam, że jest to dość sztywne jak na warunki jakie musi ten tunel znosić, czyli wiatr, zimą śnieg. Przetrwał na razie jedną zimę bez zdejmowania folii.

Plany.
W zależności od tego jak szybko degradacji będą ulegać kształtowniki, zamierzam rozwiązać problem robiąc klasyczne łuki, po prostu z rur stalowych giętych. Rury stalowe są chyba najlepszym rozwiązaniem, sprawdzonym, wystarczająco sztywnym. Czyli odpadną rury gazowe i kształtowniki, reszta się przyda. Musze tylko znaleźć źródło takich rur.
W ogóle to marzy mi się zautomatyzowanie otwierania drzwi do wentylacji w zależności od siły wiatru i temperatury ale to niezdrowe zapędy konstruktorskie :P
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Pokażę swoje, tegoroczne i jeszcze nie ukończone dzieło. Szklarnia o konstrukcji drewnianej 12x4 m, wysokość 2 m. Dach jednospadowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Konstrukcja z kantówki 7x7 cm, wszystko heblowane i malowane drewnochronem 2x. Dach z teowników stalowych 30x30 mm. Boki z szyb z rozbiórki sklarni, o wymiarach 1x1 m, dach z szyb o wymiarach 1x0,65 m.
Brakuje jeszcze drzwi i okien. Przewidziałem 8 okien o wymiarach 1x0,5 m i 1 sztukę drzwi 1x2 m. Na razie zasłoniłem okna z jednej strony agrowłókniną, zeby nie szalał tak w środku wiatr.

Pomidory niestety w środku marniutkie. Ilość czasu jaki musiałm poświęcić na budowę tej szklarni przeszła wszelkie moje wyobrażenia. Sadzonki pomidorów urosły mi na parapetach na 80 cm, w którymś momencie podjąłem decyzję o obcięciu ich, odrastają dopiero. Wysadziłem je do środka ok. 20 maja.
Za to na przyszły sezon mam nadzieję wysadzić pomidory na 1 kwietnia i dogrzewać je w środku piecem :)
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37

Post »

Krzycho, naprawdę wiele roboty odwaliłeś.
Obawiam się jednak, czy w następnym roku będziesz miał gdzie posadzić te pomidory.
Jaki spadnie więcej śniegu, to te szyby dachowe nie wytrzymają ciężaru.
Według mnie, za duże powierzchnie szyb, aby wytrzymały ten ciężar.
Pozatem, wiele roboty bądziesz miał z zabeapieczaniem zntykorozyjnym tych teowników dachowych.
Wiem, bo miałem coś podobnego, ale o mniejszych parametrach, dwuspadowy, i o większym kącie nachylenia..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p
Od: 19 sie 2012, o 13:58

Tunel foliowy, szklarnia jaki kupić

Post »

Witam Wszystkich serdecznie!

Na wiosnę chciałbym mieć tunel albo szklarnie na działeczce.... Chciałabym wiedzieć jak najlepiej to w czasie zrobić. Chodzi o to że mam wyznaczony już kawałek ziemi gdzie będzie cały warzywnik, w październiku należałby to przekopać. Muszę ten kawałek ziemi odchwaścić bo do tej pory rosła tam trawa i chwasty. Proszę powiedzcie mi czy lepiej teraz pobawić się Rundapem i przekopać później z obornikiem i wstawić już w tym roku na zimę tunel czy może wstawić go jak puszczą mrozy na przyszły rok? Proszę o podpowiedź....

I jeszcze jedno pytanko znalazłam kilka gotowych na alledrogo.pl podpowiedzcie mi czy któryś się nada i który będzie najlepszy... Zaznaczam od razy że nie potrzebuję dużej szklarni tylko taką na 3-4 krzaczki pomidorów i tyle samo papryki...Szukałam czegoś na ograniczony budżet....
Co sądzicie o tym? Nada się w ogóle?

1) http://www.makstor.pl/data/gfx/pictures ... jpg?436361

A tu już inne które mnie zaciekawiły

2)http://homegarden.com.pl/images/szklarn ... 04mala.jpg

3) http://www.e-prom.nstrefa.pl/consalnet/ ... 839825.jpg
Jak myślicie da się rozmontować te półki?

4) http://img02.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2593851512
Nie wiem czy ten nie byłby już za mały...

5) http://img02.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2581031481
Ta szklarnia to byłaby idealna ale trochę za droga....

6) http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2582491802

A może macie jakieś inne pomysły na coś solidnego i niedrogiego. Proszę o pomoc bo ja jestem zielona w temacie uprawy warzyw...

Nie wstawiamy na FO nie swoich zdjęć.
Dozwolone jest jednak zamieszczanie linków do nich. :wink:
Zamieniłam.
babuchna
Historia mojej działeczki: Ogród-moja pasja

Balkonowa rewolucja: BALKON - podniebny ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”