Roślina z Twojego zdjęcia to nie kaktus. To sukulent z Madagaskaru o nazwie Pachypodium lamerei. Brak liści na stożku wzrostu sugeruje zbyt ciemne stanowisko. Roślina powinna stać na słonecznym parapecie. Gdzie teraz jest trzymana?arek001 pisze:Witam. Mam problem z kaktusem nie jest mój tylko mojej siostry, dostała go w prezencie i nie wiemy co to za odmiana. Przez to nie mogę znaleźć żadnych informacji o jego uprawie. Problem polega na tym że jego igły robią się czarne. Roślina była podlewana co dwa tygodnie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jaka to odmiana oraz jakieś wskazówki w dalszej uprawie tej rośliny. http://imageshack.us/photo/my-images/850/p1060817u.jpg/
Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomek, to, o czym piszesz, mogło przydarzyć się kaktusom na zdjęciach 5 i 6. Natomiast na wszystkich pozostałych kaktusach zmiany nastąpiły podczas zimowania, w miejscu o ograniczonym nasłonecznieniu. Zastanawiam się, czy częściowo nie poprzemarzały.... Inny wątek to fytoftoroza - podobno objawia się jasnozielonymi plamami u nasady szybko brązowiejącymi. Szkopuł w tym, że te plamy raczej nie brązowieją (poza kaktusami na ostatnich 3 zdjęciach - te wyglądają na poważnie zainfekowane). Nie orientujesz się, czy fytoftoroza pozostawia jakieś ślady na miąższu kaktusów?blabla pisze:Rośliny przypaliły się od zbyt dużej ilości słońca lub/i zbyt wysokiej temperatury. Kaktusy wymagają stopniowego przyzwyczajania do światła. Wymagają również wietrzenia. Gdy temperatura przekroczy 40-45*C zaczynają się problemy takie jak na zdjęciach. Daj roślinom więcej świeżego powietrza i tymczasowo cieniuj je delikatną bibułą. Czy spryskiwałeś rośliny w czasie, gdy padało na nie słonko? To też jest jedna z przyczyn pojawienia się takich poparzeń.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jak dla mnie wszystkie kaktusy są poparzone przez słonko oprócz 3 ostatnich zdjęć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Wrzucam jeszcze dwa zdjęcia: na pierwszym widać najwyraźniej te objawy, które mnie najbardziej martwią. Drugie pokazuje najładniejsze okazy jakie mam, właśnie dzięki zastosowanym metodom. Niemniej, chcę teraz dodać więcej perlitu do substratu. Ponadto myślę o zastosowaniu tłucznia bazaltowego ze wzgledu na cenę. Próbował ktokolwiek stosować ten materiał?
http://my.imageshack.us/edit.php?url []=821/7678/878000913/p1020496b.jpg/y
http://img860.imageshack.us/edit_previe ... ion=rotate
http://my.imageshack.us/edit.php?url []=821/7678/878000913/p1020496b.jpg/y
http://img860.imageshack.us/edit_previe ... ion=rotate
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2012, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam odwrotny problem od poparzenia przez słońce, zbyt małe nasłonecznienie. Wszędzie czytam że najlepsze stanowisko dla kaktusów to południowowschodnie lub południowozachodnie, wiadomo, kaktusy uwielbiają słońce. Jedno z moich stanowisk na którym mam kaktusy to północnowschodnia ściana, słońce świeci tylko wczesnym rankiem, a pozostały czas dnia jest cień, ale dosyć jasny przez światło odbite. Czy takie stanowisko wyklucza uprawę moich kaktusów? Mam tam lofke williamsii, Gymnocalycium baldianum i Lobivia famatimentis.
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można trzymać kaktusy wszędzie gdzie jest widno, na pewno sobie poradzą tylko po prostu bedą mniej podobne do tych rosnących w naturze. Dużo słońca = zwarty pokrój, mocniejsze ciernie i wiecej kwiatów.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Moim zdaniem to stanowisko nie nadaje się do uprawy kaktusów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
W ogóle się nie nadaje?
Bo to że jest mało korzystne to wiem i niekiedy wynoszę je na południowozachodnią stronę aby zażyły trochę słońca.
Bo to że jest mało korzystne to wiem i niekiedy wynoszę je na południowozachodnią stronę aby zażyły trochę słońca.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
A nie mogą tam pozostać na stałe ?Echinocereus pisze: niekiedy wynoszę je na południowozachodnią stronę aby zażyły trochę słońca.
-
- 0p - Nowonarodzony
Niestety nie mogą. Gdyby była taka możliwość to z pewnością bym je tam pozostawił.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Miejsce tylko dla kaktusów tolerujących małą ilośc światła np Gymnocalycium , zakładam jak piszesz że jest tam dużo światła odbitego , a słońce świeci rankiem choć godzinę . jeśli to balkon odkryty to jakoś kaktusy przeżyją bo światło odbite będzie rekompensować choć w niewielkim stopniu brak słońca, jeśli zabudowana logia to tragedia. A poza światłem to problem z temperaturą , od strony północnej panują znacznie gorsze warunki temperaturowe niż od południa, znacznie później będzie można kaktusy wystawiać i wcześniej chować, co przy słabym oświetleniu w sezonie jeszcze pogarsza sprawę. Potrzebna by tam była dla kaktusów jakaś szklarenka.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Szklarnia dodatkowo ograniczy dostępność światła więc i tak kicha
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
No w taką pogodę jak teraz to dach zdejmowany , tylko boki by były a bez zadaszenia jeszcze większa kicha jak zacznie padać