Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

ciekawy wąteczek zapisuję aby nie uciekł :D
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. ;:oj Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. :( Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę. ;:223
Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
Agata
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kawika pisze:witam
czytałam ze migdałka należy przyciąć po kwitnieniu mój przekwitł już dawno jest młodym małym krzaczkiem i nie miał dużo kwiatków. no i tak przycięłam go przedwczoraj i się zastanawiam czy nie za wcześnie bo teraz gdzieś doczytałam ze robi się to w czerwcu.. czy nie zrobiłam mu zbyt dużej krzywdy?
Ja ścinam po przekwitnięciu, nawet o połowę (mam na pniu). Cuuudnie kwitnie, bo kwitnie na nowych przyrostach, i po cięciu się zagęszcza.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Migdałka tnie się zaraz po kwitnieniu, on szybko zaczyna wypuszczać liście .Nieraz nawet pod koniec kwitnienia.Po co ma się wysilać na nowe liście jak mamy je później ściąć i wyrzucić.Lepiej niech energię włoży w tworzenie nowych pędów.Mój teraz wygląda tak.

Migdałek

Obrazek
kawika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 08:25

Post »

dziękuję za odpowiedź :D będę spać spokojnie
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55

Post »

riane pisze:
an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. ;:oj Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. :( Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę. ;:223
Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
Dziękuję. Włażnie zajrzałam do poleconego ogrodu. Krzewuszka Ursulki jest naprawdę piękna, mam nadzieję,ż :D ;:33 ;:33 e i mnie też się tak uda swoją poprowadzić. ;:33
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08

Post »

czy możecie mi doradzić czy coś mam zrobić z czubkiem mojego świerka ? Sadzony w zeszłym roku, nie zwróciłem uwagi że czubek był przycięty, teraz młode przyrosty swyszły ok. 3 cm poniżej, czy warto teraz podcinać tuż przy młodym przyroście aby łatwiej wyprowadzić nowy przewodnik (świerk serbski wys. ok. 180 cm)

Obrazek
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Post »

Pytanie ogólne- czym zabezpieczacie rany po cięciu krzewów czy drzew? Czy są jakieś domowe sposoby- kiedyś chyba po prostu smarowano wapnem- bielono- prawda? Czy trzeba koniecznie stosować przeciwgrzybowe środki chemiczne? ;:218
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Witam.

Dużo cięcia mnie czeka w moim ogrodzie. Dopisuje wątek do listy by nie pominąć cenny rad ;:170
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam na działce jarzębinkę, ma już z 5 lat, ze 2 m wzrostu i cały czas sterczy taki długi patyk. Nawet kwitnąć nie raczy. Czy można jej obciąć przewodnika by się trochę rozrosła na boki, tzn. rozbudowała koronę? A jeśli można to kiedy najlepiej to zrobić? :)
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
saga23
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 15:14

Post »

rogo pisze:czy możecie mi doradzić czy coś mam zrobić z czubkiem mojego świerka ? Sadzony w zeszłym roku, nie zwróciłem uwagi że czubek był przycięty, teraz młode przyrosty swyszły ok. 3 cm poniżej, czy warto teraz podcinać tuż przy młodym przyroście aby łatwiej wyprowadzić nowy przewodnik (świerk serbski wys. ok. 180 cm)
:wit Ja tam tnę go jak i kiedy mi się spodoba :)
co najmniej dwa razy w roku mu czubek przycinam :) -a nich kombinuje sobie nowy przewodnik :)
Ja bym przycięła :heja
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

czy mogę teraz przyciąć 2gi raz swoją wierzbę hakuro? wiosną nie przycięłam jej należycie i teraz chciałabym skorygowac cięcie. Może jednak lepiej całą ją od nowa ciachnąć?
radekKKS
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lip 2012, o 11:11

Post »

Czy mógł by mi ktoś dać fachową rade co zrobić z tą sosną? czy da się ją jeszcze jakoś uformować?
Sosna jest zaniedbana nie była nigdy przycinana jest to samosiejka z racji że to pierwsze i największe drzewo na działce mam do niej sentyment.
Otóż chciał przyciąć boki powiedzmy o połowę i systematycznie przycinać aby za kilka lat się zagęściła tylko czy nie jest już za późno?
kolejne pytanie w jakim miesiącu najlepiej to robić?
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”