Malina 'Polka' i 'Polana'
- geophagus
- 50p
- Od: 14 maja 2012, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina polana i polka przycinanie
Mili państwo
18-19 kwietnia posadziłem 20 sadzonek maliny POLKA na głębokości ok 7-10 cm. Stanowisko nasłonecznione, podlane humusem. Kikuty przycięte (wg zaleceń sprzedawcy) na 10cm. Do dziś zero życia, nic nie wypuszcza. Czy jest na co liczyć czy już po nich??
18-19 kwietnia posadziłem 20 sadzonek maliny POLKA na głębokości ok 7-10 cm. Stanowisko nasłonecznione, podlane humusem. Kikuty przycięte (wg zaleceń sprzedawcy) na 10cm. Do dziś zero życia, nic nie wypuszcza. Czy jest na co liczyć czy już po nich??
NO GMO
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie !
Czekaj !
Malina ma płytki system korzeniowy.
Nie zapomnij podlewać.
Czekaj !
Malina ma płytki system korzeniowy.
Nie zapomnij podlewać.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
ostatnia szansa pisze:Jeśli masz maliny wczesne to dobrze, że nie ścięłaś - na nich będą owoce.
wiktoria0007 pisze: W tamtym roku jesienią posadziłam malinę Polanę. Badylki zostawiłam około 5-cio centymetrowe.
Straszny chaos panuje w kwestii przycinania lub nie przycinania malin.kasia_2721 pisze:nie przyciełam swoich malinek jesienią
A więc uporządkujmy.
Są 2 typy malin:
---- powtarzających owocowanie
---- nie powtarzających owocowania
Dla powtarzających owocowanie, pędy które już owocowały przycinamy na wysokość około 50 cm od ziemi w jesieni lub na wiosnę. W czasie kiedy będziemy z nich zbierać maliny ( po zbiorze zdrewniałe, suche pędy usuwamy ), już rosną następne pędy z ziemi które będą owocować jeszcze tego lata.
Dla nie powtarzających owocowania usuwamy całkowicie na jesieni stare pędy które owocowały ( są zdrewniałe, suche wycinamy przy samej ziemi, ponieważ w zostawionych kikutach kilkucentymetrowych jest wylęgarnia grzyba i chorób ). Zostawiamy pędy które wyrosły przez lato i to są pędy które będą wydawać owoc w przyszłym roku. Na wiosnę je przycinamy.
Malina powtarzająca owocowanie.
BOŻENA
- geophagus
- 50p
Nie liczę na owoce w tym roku ale żeby chociaż jakieś gałązki się pojawiły bo w domu zaczynają szydzić jaki to ze mnie ogrodnik
NO GMO
geophagus pisze:Nie liczę na owoce w tym roku
Jeżeli słonko operuje bezpośrednio na nowo posadzone sadzonki i jeszcze do tego są podlane to może je ugotować ( roślinka nie ma zakorzenienia w ziemi).geophagus pisze: Stanowisko nasłonecznione
Trzeba było cieniować ( rzucić na grządkę z posadzonymi malinami gałęzie jodły, sosny, aby do wschodu malin), przed nadmiernym słońcem.
W czasie UPAŁÓW podlewać tylko wieczorem
Ziemia nie może się zaskorupić bo nowe pędy będą miały trudność przebicia się przez glebę.
Trzeba takimi " pazurkami " powierzchnię gleby płytko spulchniać ( WAŻNE )
Jeżeli masz maliny powtarzające owocowanie to z pędów które Ci wyrosną będziesz miał plon tego lata, lub jesieni.
BOŻENA
- krzysztofkhn
Geophagus !
No to masz wyjątkową szanse ćwiczyć cierpliwość i stoicki spokój !
No to masz wyjątkową szanse ćwiczyć cierpliwość i stoicki spokój !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- geophagus
- 50p
Faktycznie, ziemia trochę zaskorupiona Jutro spulchniam. Podlewam zawsze około 18-19 ale z głową to znaczy nie robię "gnoju". Słońce dociera do malin od wschodu do ok. godziny 8.30 a potem od ok. 12.30 do 17.00. Może nawieźć delikatnie czymś jeszcze oprócz humusa?
NO GMO
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2012, o 17:55
a ma ktoś może odmianę maliny żółtej ???
nigdzie nie mogę jej dostac w ogrodniczych a chciałbym ją miec bo słyszałem że jest bardzo dobra
nigdzie nie mogę jej dostac w ogrodniczych a chciałbym ją miec bo słyszałem że jest bardzo dobra
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno Poranna Rosa jest dobra (nie mam, u kogoś jadłem, smaczna), jesienna - z tym że owocuje później niż np. Polana, jak krótki sezon to może nie zdążyć podobno. Tu u nas nie kłopot.
Są też inne odmiany żółte i mam jakąś ciekawostkę z zachodu (dwuletnią), już dawno - nic nie warta, robi teraz za chwast. Może przesadzam bo smaczna, ale rozrasta się gęsto, owoc jest mały, no i trudno zorientować się który już dobrze dojrzał
Są też inne odmiany żółte i mam jakąś ciekawostkę z zachodu (dwuletnią), już dawno - nic nie warta, robi teraz za chwast. Może przesadzam bo smaczna, ale rozrasta się gęsto, owoc jest mały, no i trudno zorientować się który już dobrze dojrzał
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2012, o 17:55
Właśnie taką chciałem kupic(poranną rosę) bo słyszałem że są dobre ale nigdzie nie mogę znaleźc:(
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 mar 2010, o 09:08
W końcu pokazały się malinki ale nie wszystkie. Ciekawe czy tamte pójdą na straty czy trzeba dłużej poczekać?
-
- 50p
- Od: 5 gru 2011, o 11:41
Witam.
Również uprawiam malinę Polke i mam z nią problemy.
Tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3053646
wszystko opisałem i wkleiłem zdjęcia.
Również uprawiam malinę Polke i mam z nią problemy.
Tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3053646
wszystko opisałem i wkleiłem zdjęcia.
- krzysztofkhn
Janek !
A zwyczajnie, nie brakuje jej wody ?
A zwyczajnie, nie brakuje jej wody ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.