MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
tylko 2 ?? kiepsko strasznie, u mnie zalepiły juz 61 rurek i jeszcze dopełniają 4, + 5 rurek osy + teraz 2 Trypoxylony zalepiają 2 rurki kradnąc przy tym gline w innych rurek :/ i tak co dzien "dokładam "gliny bo wykradają dla siebie..choć gline mają zaraz obok ehh
może ktoś mi powiedziec jak odróżnić murarke od miesierki ??
http://www.youtube.com/watch?v=EjsZ419l ... ure=relmfu i gdzie można kupić takie "gotowe "gniazda?
może ktoś mi powiedziec jak odróżnić murarke od miesierki ??
http://www.youtube.com/watch?v=EjsZ419l ... ure=relmfu i gdzie można kupić takie "gotowe "gniazda?
:)
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie jest zalepione ponad 2000 rurek i jeszcze kilka lata nadal
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta pszczoła 3 posty wcześniej to murarka czy coś innego? Jak by rzucił okiem znawca to będę wdzięczny
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2012, o 11:06
U mnie nadal latają.
Pozdrawiam Maciej
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
mr25ur - dokładnie nie widać ale raczej murarka, rurki zatkane w ten sam sposób jak u mnie. Dużo Ci zalepiły jak na pierwszy raz
kidaa21 - przecież masz ją na filmiku, w google też jest dużo informacji i zdjeć miesierek Tak w locie ciężko ją namierzyć i dobrze się przyjrzeć. Jest podobna tylko bardziej szpiczasta (że się tak wyrażę ) od murarki.
U mnie to jednak nie miesierka zamieszkała w ściance za gliny tylko jakaś murarka, zakleiła już kilka nawierconych otworów
kidaa21 - przecież masz ją na filmiku, w google też jest dużo informacji i zdjeć miesierek Tak w locie ciężko ją namierzyć i dobrze się przyjrzeć. Jest podobna tylko bardziej szpiczasta (że się tak wyrażę ) od murarki.
U mnie to jednak nie miesierka zamieszkała w ściance za gliny tylko jakaś murarka, zakleiła już kilka nawierconych otworów
Pozdrawiam, Maciek.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Dzięki, wypasione te pszczoły już porobię im wypaśnych pasiek.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
jak wydłubać kokony z trzciny ?
Pozdrawiam Maciej
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maciej, przede wszystkim JESZCZE NIE TERAZ
A potem to tak jak kochają się jeże...
A potem to tak jak kochają się jeże...
Agata
-
Wiem że jeszcze nie czas ale chce się dowiedzieć przed czasem.
Pozdrawiam Maciej
Ale się cieszę - u mnie pszczółki w końcu doceniły domki i są!
Początkowo miałam 3 domki z rurek i jeden z dziurkami wywierconymi w drewnie, ale zdecydowanie bardziej przypadł im do gustu ten drugi typ, więc obecnie drewnianych jest 4. W 2 wprawdzie zamieszkały osy, ale w pozostałych buczą murarki.
Oprócz tego widziałam dziś jedną złotolitkę i jednego takiego chudzielca z bardzo długim pokładełkiem... Wygląda na gasteruption jaculator (nie wiem jaka jest polska nazwa). Jest jakiś sposób, żeby te typy nie zniszczyły pszczelo-osiego potomstwa?
I jeszcze pytanie wynikające z obserwacji. Moje murarki wydają się być nieco zagubione, jeśli chodzi o powroty do własnej rurki - nim wejdą do którejś, sprawdzają inne, dostają po nosach, jeśli tamte nie są puste albo biją się między sobą o jakąś dziurkę... Mistrzyniami były 3, które wleciały do jednej i się tam tłukły, jakby brakło miejsca. Czy to normalne?;-)
Początkowo miałam 3 domki z rurek i jeden z dziurkami wywierconymi w drewnie, ale zdecydowanie bardziej przypadł im do gustu ten drugi typ, więc obecnie drewnianych jest 4. W 2 wprawdzie zamieszkały osy, ale w pozostałych buczą murarki.
Oprócz tego widziałam dziś jedną złotolitkę i jednego takiego chudzielca z bardzo długim pokładełkiem... Wygląda na gasteruption jaculator (nie wiem jaka jest polska nazwa). Jest jakiś sposób, żeby te typy nie zniszczyły pszczelo-osiego potomstwa?
I jeszcze pytanie wynikające z obserwacji. Moje murarki wydają się być nieco zagubione, jeśli chodzi o powroty do własnej rurki - nim wejdą do którejś, sprawdzają inne, dostają po nosach, jeśli tamte nie są puste albo biją się między sobą o jakąś dziurkę... Mistrzyniami były 3, które wleciały do jednej i się tam tłukły, jakby brakło miejsca. Czy to normalne?;-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
zastój ??
MZIMU Wygląda na gasteruption jaculator (nie wiem jaka jest polska nazwa). Jest jakiś sposób, żeby te typy nie zniszczyły pszczelo-osiego potomstwa? SPOKOJNIE NIE ZNISZCZĄ W ŻADEN SPOSÓB POTOMSTWA
NAJWYRAŹNIEJ MASZ ZA MAŁO RUREK ALBO DUŻO I NIEATRAKCYJNE DLA NICH
MZIMU Wygląda na gasteruption jaculator (nie wiem jaka jest polska nazwa). Jest jakiś sposób, żeby te typy nie zniszczyły pszczelo-osiego potomstwa? SPOKOJNIE NIE ZNISZCZĄ W ŻADEN SPOSÓB POTOMSTWA
NAJWYRAŹNIEJ MASZ ZA MAŁO RUREK ALBO DUŻO I NIEATRAKCYJNE DLA NICH
:)