Papryka do gruntu. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

krismiszcz pisze:Kasencja nie przesadziłaś z gęstością? Czy tylko takie złudzenie optyczne? Optymalny rozstaw papryki to 45x45 lub 50x50, uwielbia przestrzeń.
A jak w jednym rzędzie idzie to jakie odległości?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ponieważ jesteś ze Sląska a ja z Zagłebia rodem to Ci odpowiem :lol:

Jak interesuje Cię prowadzenie papryki/ podobnie jak prowadzi sie pomidory/ to cytat :
Ostatnie cięcie roślin wykonuje się ok. 40
dni przed planowanym zakończeniem uprawy. Polega ono na ogłowieniu pędów ponad
ostatnim wyrośniętym, ale jeszcze nie dojrzałym owocem.

a całość http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ippapryka.pdf .
Czyli teraz już wiesz trzy rzeczy więcej : to że paprykę się ogławia i kiedy ją sie ogławia i na czym to polega.Oczywiście termin 40 dni należy rozumieć tak, że Ty możesz sobie ogłowić papryki już gdy maja zawiązane np dwa owoce, ale nie później niż 40 dni przed likwidacja uprawy pod osłoną lub 40 dni przed spodziewanymi przymrozkami przy uprawie w gruncie czyli z początkiem sierpnia.
grosik pisze:jak ty zasilasz paprykę
Są dwie szkoły. Jedni polecają zasilić rozsadę ale jeszcze w doniczkach inni w tydzień lub dwa po wysadzeniu do gruntu. Moim skromnym zdaniem ten drugi sposób jest lepszy. Nawóz organiczny nie jest równomiernie rozmieszczony w glebie. Wysadzona rozsada wypuszcza korzenie poza bryłę ziemi z którą została wysadzona i trafia na znacznie uboższe podłoże. Jeżeli nawieziemy punktowo pod krzak nawozem rozpuszczonym w wodzie otoczenie dołka w który wsadziliśmy rozsadę jest wtedy wzbogacone o te lub ten składnik który jest roślinie potrzebny najbardziej kiedy rozpoczyna żywot w gruncie. I powiem, że ja nawet nie czekam ten tydzień. Podlewam rozsadę / każdą rozsadę/ tuz po wysadzeniu roztworem nawozu. Bez obawy. Od kilku lat nie padła mi z tego tytułu żadna rozsada. Preferuje nawozy proste nie jakieś makagigi :lol: . Osobiscie stosuje w tym celu saletrzak.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

forumowicz slicznie dziękuję za odpowiedź ;:168 , Twoje rady są bezcenne ;:3 . Dobrze zrobiłam że posadziłam je na oborniku bo czytam właśnie publikację z 1975 r. o tym, że obornik jest nie wskazany pod papryką? Tylko kompost :shock: , a ja już im pod nogi dałam baraniego gówna - buuuu
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ufff... Posadziłam wszystkie papryczki :D
Po 2 przy paliku będą :)

Obrazek

Obrazek

Nie miałam już siły ziemi wyrównać i są górki i dołki :oops: Jutro nadrobię, bo padam na pyszczek..
Posadziłam odmiany: Aleksander, Edesalma, Nokturn, Roberta, Podstolina, Etiuda, Sweet Banana, Sweet Pickle i "Sklepowa" czerwona słodka długa :D
Jutro do donic pójdą jeszcze ostre i do gruntu bakłażany i resztka dyniek.
I to będzie koniec sadzenia na teraz, dopiero w lipcu kalafiorki i brokuły :tan
Pozdrawiam, Dorota
Kasencja

Post »

krismiszcz pisze:Kasencja nie przesadziłaś z gęstością? Czy tylko takie złudzenie optyczne? Optymalny rozstaw papryki to 45x45 lub 50x50, uwielbia przestrzeń.
Poszłam dzisiaj na pole z miarką ;:209 i moja papryka rośnie w rozstawie 50x50, i w niektórych miejscach 50x60 :wit .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i w zupełności wystarczy, chociaż zależy jak wysokie masz odmiany :wink: Moje też już w gruncie, jedna nawet kwitnie ale nie za dobrze wyglądają.
Pozdrawiam, Maciek.
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Post »

o ja jeszcze czekam na wysadzenie papryki do gruntu a tu już powysadzana i rośni
Kasencja

Post »

Maciek, czy mam wysokie czy nie, okaże się w pralce :lol: . Moje też kwitną i nawet mają papryczki małe. A czemu nie za dobrze wyglądają? Co im zrobiłeś? :wink:
kamilil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2010, o 10:08

Post »

W tym roku pierwszy raz wysiałem papryczkę cayenne. Jest już całkiem spora i wytworzyła pąki. Z waszych wypowiedzi dowiedziałem się, że obrywa się te pierwsze kwiatki na wierzchołku żeby się szybciej rozkrzewiła od góry. A mam pytanie co się robi z pędami wyrastającymi znad listków poniżej tego wierzchołka? I czy 6 papryczek w takiej podłużnej donicy ok. 50 cm to nie za gęsto?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42

Post »

Też mam problem z tymi wilkami wyrastającymi poniżej rozwidlenia...
W rozwidleniu pojawiają się po po 2,3 a nawet 4 kwiaty i te wiem że mam oberwać ale poniżej wyrastają wilki i na nich znowu kwiaty i nie wiem czy do pierwszego rozwidlenia trzeba usuwać te wilki czy zostawić niech się krzewi?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Ja w zeszłym roku, obrywałam wszystko, co rosło pod rozwidleniem, paprykę miałam olbrzymią i mięsistą. Ale kto wie, może i bez obrywania taka by urosła. Też jestem ciekawa, jak to jest z tym obrywaniem.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A wymordowane papryki to zaraz po posadzeniu ty saletrzakiem się podlewa...czy czekać trzeba..
Ja dziś poutykam swoje jeszcze troche..
W gruncie te co posadziłam były jedne już z zawiązkami owoców..z kwiatami inne bez..
nie wyglądają za szczęśliwie.. ale te w tunelu napawają mnie radościa..

Tylko upewnie się..
pokrzywówki im nie dawać -tak?
A gnojówka z kurzaka..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ania, a dlaczego pokrzywy nie.., hmmm.. coś przegapiłam? :roll:
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”