Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
Menqa - to faktycznie alternarioza, ale szybko Na razie oberwij te liście z plamami i obserwuj pozostałe krzaki, w razie postępów trzeba będzie opryskać.
dorkosa - to chyba larwy biedronki
dorkosa - to chyba larwy biedronki
Pozdrawiam, Maciek.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
To na pewno larwa arlekinki: http://kolagen.wordpress.com/category/c ... a-arlekin/mikropoletko pisze:wygląda na larwę biedronki arlekin
Pozdrawiam, Dorota
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Nie chcę dublować postów... . Czy mógł by ktoś z litości chociaż zerknąć na moje zdjęcia ? Strona 17 tego wątku Proszę
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Mena - hmm te w gruncie masz lepsze od moich Moje strasznie dostały w d.. w tym roku przed wysadzaniem, ale wierzchołki ciemnieją i zaczynają się zbierać do wzrostu. Możesz je zasilić dolistnie florowitem, to powinno pomóc, sam chyba też tak jutro zrobię.
A ze szklarni te prawie pozbawione liści bym usunął, sporo czasu minie zanim to odchorują.
A ze szklarni te prawie pozbawione liści bym usunął, sporo czasu minie zanim to odchorują.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To taki mały chrząszczyk, przyjemny jak stonka.
Co z nim zrobić ???
Co z nim zrobić ???
[/quote] To na pewno larwa arlekinki: http://kolagen.wordpress.com/category/c ... a-arlekin/ [/quote]
Dziękuję. Macie rację. To biedronka arlekinka. Zauważyłam też kilka sztuk poczwarek. Mam nadzieję, że są tak samo skuteczne jak nasze rodzime, chociaż znalazłam następującą informację: ''Istnieją obawy, że biedronka arlekina nadgryzająca owoce i wnikająca do wnętrza owoców może stać się uciążliwym szkodnikiem sadów owocowych i winnic''
Nawet biedronki importujemy z Chin?
Dziękuję. Macie rację. To biedronka arlekinka. Zauważyłam też kilka sztuk poczwarek. Mam nadzieję, że są tak samo skuteczne jak nasze rodzime, chociaż znalazłam następującą informację: ''Istnieją obawy, że biedronka arlekina nadgryzająca owoce i wnikająca do wnętrza owoców może stać się uciążliwym szkodnikiem sadów owocowych i winnic''
Nawet biedronki importujemy z Chin?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- MENA515
- 500p
Serio? Chociaz tyle dobrego .Suppa pisze:Mena - hmm te w gruncie masz lepsze od moich
Tak też właśnie sobie myślałam...Kupię na ich miejsce jakieś inne. DziękujęSuppa pisze:A ze szklarni te prawie pozbawione liści bym usunął, sporo czasu minie zanim to odchorują.
Ashton
Zmiany na liściach wzdłuż nerwów przypominają ślady żerowania wciornastka tytoniowca. Ale skoro twierdzisz, ze na liściach nie ma żadnych owadów to zwróć się do kozuli . Ja na swoich pomidorach nie spotkałem się z takimi zmianami.
Zmiany na liściach wzdłuż nerwów przypominają ślady żerowania wciornastka tytoniowca. Ale skoro twierdzisz, ze na liściach nie ma żadnych owadów to zwróć się do kozuli . Ja na swoich pomidorach nie spotkałem się z takimi zmianami.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Mena515, jeśli robisz pokrzywówkę, to podlej swoje gruntowe pomidory, bo zaczynają głodować. Powinny zmienić kolor z sinawego na żywą zieleń. Jedno podlewanie może nie wystarczyć, więc obserwuj jak się zmieniają. W sytuacji niedoboru nie działa recepta na podlewanie tą gnojówką co tydzień, czy dwa.
Areks, za dużo potasu jak na tę fazę wzrostu. Jeśli masz ekologiczny nawóz azotowy w postaci gnojówki z pokrzyw, czy innego zielska, to podlej. W pierwszy wieczór po podlaniu pomidor będzie wyglądał jeszcze gorzej, ale już rano da oznaki życia. Na pewno jedno podlewanie nie wystarczy, ale tym razem nie przesadź w drugą stronę.
Ashton, to troszkę inna forma odstawania miękiszu od skórki, o czym już było tu. W sumie nie wiadomo dokładnie jakie są przyczyny tego zjawiska, ale na pewno wpływ na takie zmiany na liściach ma ostre słońce + nierównomierne podlewanie. W skrzynkach, czy donicach trudno przez cały czas uprawy utrzymać odpowiednią wilgotność, więc trzeba się liczyć z uszczerbkiem na urodzie pomidorów. Najbardziej uszkodzone dolne liście oberwij.
Menqa, masz to samo co Areks i takie samo leczenie przysługuje Twoim pomidorom. Jeśli podłoże jest jednakowe w całym tunelu, to inne odmiany też będą się zachowywać podobnie.Jest dobrze, jeśli jakiś raptus pokazuje wcześniej co się święci u innych pomidorów. Można wtedy zareagować w porę.
Pozdrawiam, kozula
Areks, za dużo potasu jak na tę fazę wzrostu. Jeśli masz ekologiczny nawóz azotowy w postaci gnojówki z pokrzyw, czy innego zielska, to podlej. W pierwszy wieczór po podlaniu pomidor będzie wyglądał jeszcze gorzej, ale już rano da oznaki życia. Na pewno jedno podlewanie nie wystarczy, ale tym razem nie przesadź w drugą stronę.
Ashton, to troszkę inna forma odstawania miękiszu od skórki, o czym już było tu. W sumie nie wiadomo dokładnie jakie są przyczyny tego zjawiska, ale na pewno wpływ na takie zmiany na liściach ma ostre słońce + nierównomierne podlewanie. W skrzynkach, czy donicach trudno przez cały czas uprawy utrzymać odpowiednią wilgotność, więc trzeba się liczyć z uszczerbkiem na urodzie pomidorów. Najbardziej uszkodzone dolne liście oberwij.
Menqa, masz to samo co Areks i takie samo leczenie przysługuje Twoim pomidorom. Jeśli podłoże jest jednakowe w całym tunelu, to inne odmiany też będą się zachowywać podobnie.Jest dobrze, jeśli jakiś raptus pokazuje wcześniej co się święci u innych pomidorów. Można wtedy zareagować w porę.
Pozdrawiam, kozula
Kozulko dziękuje za odpowiedz. Jak to dobrze ze mam gnojówkę z pokrzyw
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
- MENA515
- 500p
Dziękuję Kozulko . Tak mi się zdawało, że są głodne. Pokrzywówka dzisiaj skończyła 2 tygodnie, więc jutro ruszam z jedzonkiem .
A teraz z innej beczki...
Na moich pomidorach są czarne mszyce. Na rosnących niedaleko wierzbach mandżurskich są mszyce, ale takie żółto-pomarańczowe. Pryskałam je już 2 razy wodą z octem i płynem do naczyń( 1l wody, 10ml octu, kilka kropli Ludwiku), ale nadal siedzą i mają się dobrze. Wiem, że można też pryskać pokrzywówką. Czy taka 2 tygodniowa się nadaje, czy zrobić świeżej? I czy powinna ona podziałać na te pomarańczowe na wierzbach, czy raczej na nie użyć chemicznego środka?
A teraz z innej beczki...
Na moich pomidorach są czarne mszyce. Na rosnących niedaleko wierzbach mandżurskich są mszyce, ale takie żółto-pomarańczowe. Pryskałam je już 2 razy wodą z octem i płynem do naczyń( 1l wody, 10ml octu, kilka kropli Ludwiku), ale nadal siedzą i mają się dobrze. Wiem, że można też pryskać pokrzywówką. Czy taka 2 tygodniowa się nadaje, czy zrobić świeżej? I czy powinna ona podziałać na te pomarańczowe na wierzbach, czy raczej na nie użyć chemicznego środka?
Kozulko dziękuję bardzo, juz jadę na działkę narwać pokrzyw i zrobię gnojówkę.
Pozdrawiam serdecznie
Arek
Pozdrawiam serdecznie
Arek