Las

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Las

Post »

Witajcie!

Założyłem ten wątek, abyśmy mogli się wzajemnie informować o akcjach dotyczących roślin i i ogólnopolskich konkursach o tematyce przyrodniczej.

W związku z rozpoczęciem się sezonu na sadzenie roślin wiele firm organizuje akcje promocyjne. Niedawno odbywały się akcje, w których za odpowiednią ilość makulatury można było otrzymać sadzonkę np. w Tesco czy w Pogori.

Tymczasem InPost rozdaje sadzonki drzew zupełnie za darmo. Wystarczy wejść na stronę:
http://pioseki.inpost.pl/

Tam do wyboru mamy 4 gatunki drzew z 50 tysięcy sadzonek. Teraz już tylko dwa gatunki - BUK i KLON. Mnie się udało dostać maleńką JODŁĘ.
Obrazek

Uważam, że warto skorzystać ;) Roślinki odbieramy w paczkomatach InPost w wybranym przez siebie miejscu.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Las

Post »

Dzisiaj uzupełniono gatunki drzew o LIPĘ i JODŁĘ ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za info. ;:180
Sama mam w ogrodzie pełno siewek z klonów i innych drzewek.
Więc wysadzam te większe za ogród na polu "niczyim".
A ogród mam niestety za mały, aby sadzić w nim duże drzewa. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Twój ogród na mały nie wygląda ;) Powiedziałbym nawet, że jest bardzo elastyczny.
Jednak rozumiem ;) Sam wybrałem jodłę bo iglaków nie mam.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Przemku, ja też bardzo dziękuję za informację. Na ten rok mam dość drzew, bo posadziliśmy kilkadziesiąt jarząbów, dębów, trochę daglezji, świerków. I tak jak Grażynka, coraz więcej własnych sadzonek mam. Klonów, grabów, sosen oczywiście, dębów, jarzębów, brzóz, olszyn. Trzeba w tym trochę porządków zrobić.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja widziałam u mnie przed blokiem są takie posadzone drzewa i te kartki dołączone , nie wiedzieliśmy co to jest , ale już wandale kilka wyrwali :( zostały tylko kartki :(
Przemku cieszę się, że są takie akcje i na pewno dużo osób z tego skorzysta i My wszyscy też
:wit :wit
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kubanki - to z tego co czytam to Ty sama możesz posadzić niemały las ;) Ostatnio czytałem, że jarzębina jest bardzo przyjazna pszczołowatym ;)

Bożena Śmigielska - szkoda, że w dzisiejszych czasach ludziom opłaca się jeszcze kraść. Jak się słucha, że ludzie wykopują krokusy z parków czy jak Ty piszesz- drzewka z pod bloku to ręce opadają. Najwyraźniej świadomość społeczna jest na bardzo niskim poziomie...
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Siewki siewki :lol: klon w setkach,leszczyna,orzech włoski ,sosny,brzozy ,topole ,jarząb ;:oj rośnie i rozsiewa się tego po okolicach ,sam już kilka posadziłem,ale miejsca brak,a siewek co roku więcej.Zastanawiam się czy aby w doniczki to nie włożyć a potem zawieść do sklepu ogrodniczego niech mi wymienią na coś co by mnie interesowało . :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

robertP2 - zawsze warto próbować ;) Nic nie tracisz a możesz zyskać ;)
Mnie ostatnio bardzo podoba się biała odmiana jarzębiny Sorbus koehneana - Jarząb Koehnego
http://www.jozefinaszkolka.pl/roslina/782
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Priam pisze:kubanki - to z tego co czytam to Ty sama możesz posadzić niemały las ;) Ostatnio czytałem, że jarzębina jest bardzo przyjazna pszczołowatym ;)
O, tego nie słyszałam, ale możliwe, bo zapach ma intensywny, kiedy kwitnie. My sadziliśmy głównie ze względu na ptaki. Coraz bardziej doceniam ich rolę w ekosystemie, po prostu są naszymi sprzymierzeńcami w walce z robactwem wszelakim, więc trzeba o nie dbać też zimą, gdy robactwa nie ma, żeby się nie wyniosły.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To się chwali.Od dłuższego czasu chciałem przekonać mojego dziadka, że ptaki są naszymi sprzymierzeńcami. Jak widzi szpaka, kosa czy drozda uważa je za największe szkodniki... Może małymi krokami się uda.
Sam muszę pomyśleć o białej jarzębinie i głogu, ale w przypadku tego drugiego boję się, że może stać się żywicielem dla niektórych grzybów...
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

witam :)
ja też postanowiłem posadzić las :) dębowy
sadzonki mam swoje , jesienią zakopałem żołędzie w ziemi, wiosna w maju zaczeły wychodzic :) w planach mam jeszcze klony i buki ale nie wiem czy wyrosną z nasionek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Klony wyrosną na pewno,u mnie zasiały je na podwórku kury ;:oj wiatr przywiał,a one zagrzebały. :wink: ,a buki też dadzą radę,tylko potrzebują ciemności do kiełkowania więc potrzebują grubej ściółki na wierzchu.
To wiem z obserwacji lasu obok którego mieszkam od urodzenia ;:224 :D
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

może moje pytanie jest infantylne ale jeśli o klon czy wystarczy wsadzić to "śmigiełko" i kiedy .? to samo co do buka ? kiedy sadzić.?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Najprościej mówiąć - kiedy chcesz i masz, oczywiście świeże wprost z drzewa może akurat wykiełkować od razu ale zwykle poczeka na zimę. Najlepsze kiełkowanie uzyskasz elegancko stratyfikując przez zimę w odpowiednich warunkach i siejąc wiosną, ale takich nasion i tak ma się nadmiar, po co cudować.

Przy okazji zachęcam wszystkich sadzących swój las do wprowadzenia drzew owocowych - nawet takich z ogródka - siewki wyhodować nie problem. Niektóre są doskonałym drewnem - orzech, grusza, śliwa najcenniejsze. Także pamiętać o wszelkich jarzębinach, czeremchach, głogach, leszczynach, dereniach, kalinach itp. Mogą być jako początkowe domieszki czy przedplon, oczywiście zalezy które na które gleby. Na słabych glebach warto dodać robinię (wzbogaca) czy nawet karaganę i rokitnik. Ptaki i wszelkie stworzenie wdzięcznym będzie.
A nie tylko standardowe przedplony typu sosna, brzoza, topola - i sosna... :?
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”