Ogórek - choroby, szkodniki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek - choroby, szkodniki
Nie zwróciłem uwagi, że to Hiszpania i cieplejszy klimat niż w Polsce. Coś jeszcze widać jakby liście podgryzały przędziorki. Sprawdź, najlepiej przez lupę, czy czy nie chodzą jakieś robaczki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
te dziurki to po takich małych zielonych gąsieniczkach ale już je wygoniłam sprawdzam co dzień nie ma nicekopom pisze:Nie zwróciłem uwagi, że to Hiszpania i cieplejszy klimat niż w Polsce. Coś jeszcze widać jakby liście podgryzały przędziorki. Sprawdź, najlepiej przez lupę, czy czy nie chodzą jakieś robaczki.
Pozdrawiam Kamilla
Witajcie, mam problem
dolne liście u moich 5 ogórków kupionych na bazarze.
dodam że mają one juz male ogóreczki i te rosną. Tylko jeden mały zżółkł i chyba go trafi...
POMOCY
dolne liście u moich 5 ogórków kupionych na bazarze.
dodam że mają one juz male ogóreczki i te rosną. Tylko jeden mały zżółkł i chyba go trafi...
POMOCY
Pozdrawiam, Ania
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w diagnozie stanu moich ogórków.
Na uwagę zasługuje fakt, że zawiązki ogórków, pędy boczne, czubki i młode liście są w porządku. Problem jest poważny bo prowadzi do zasychania czy więdnięcia liści z takimi nerwami, sam nie wiem jak to nazwać widać to na zdjęciach 2,5,7 i na dwóch ostatnich, liście potrafią zaschnąć czy zwiędnąć praktycznie całkiem w ciągu jednej nocy i rano okazuje się, że muszę usunąć nawet kilka liści z jednej rośliny. nie wiem czy to jakaś choroba grzybowa czy błąd w pobieraniu jakiegoś składnieka. Proszę o pomoc
Na uwagę zasługuje fakt, że zawiązki ogórków, pędy boczne, czubki i młode liście są w porządku. Problem jest poważny bo prowadzi do zasychania czy więdnięcia liści z takimi nerwami, sam nie wiem jak to nazwać widać to na zdjęciach 2,5,7 i na dwóch ostatnich, liście potrafią zaschnąć czy zwiędnąć praktycznie całkiem w ciągu jednej nocy i rano okazuje się, że muszę usunąć nawet kilka liści z jednej rośliny. nie wiem czy to jakaś choroba grzybowa czy błąd w pobieraniu jakiegoś składnieka. Proszę o pomoc
Re: Choroby pomidorów i ogórków
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w diagnozie stanu moich ogórków. Na uwagę zasługuje fakt, że zawiązki ogórków, pędy boczne, czubki i młode liście są w porządku. Problem jest poważny bo prowadzi do zasychania czy więdnięcia liści z takimi nerwami, sam nie wiem jak to nazwać widać to na zdjęciach 2,3,6 i na dwóch ostatnich, liście potrafią zaschnąć czy zwiędnąć praktycznie całkiem w ciągu jednej nocy i rano okazuje się, że muszę usunąć nawet kilka liści z jednej rośliny. nie wiem czy to jakaś choroba grzybowa czy błąd w pobieraniu jakiegoś składnieka. Proszę o pomoc
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Blaszkoo, czyżby to było fuzaryjne więdnięcie ogórków? A jak je tego nabawiłeś? Ja mogę tylko podejrzewać /brak widoku łodyg/, niekompletne dane. Pozdr, Francik.
Francik
Moja wierzba japońska i ogórek (śremski)
Czy ktoś wie co to może być? I jak się tego pozbyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Przygieglam na chwilke z ogrodka bo zauwazylam za na moich pomidorka sa jakies srebrzyste plamki. Nie wiem co zastosowac, nie mam zadnej chemii, zreszta nie chce miec. Mam za to gnojowke z pokrzyw, mleko i moge zrobic szybko jakies napary.
Prosze powiedzcie co to moze byc?
Przygieglam na chwilke z ogrodka bo zauwazylam za na moich pomidorka sa jakies srebrzyste plamki. Nie wiem co zastosowac, nie mam zadnej chemii, zreszta nie chce miec. Mam za to gnojowke z pokrzyw, mleko i moge zrobic szybko jakies napary.
Prosze powiedzcie co to moze byc?
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
Zaraz wszyscy Ci napiszą 'wklej zdjęcie'.
Sprawdź na FO czy to nie poparzenie słoneczne. Na górze strony 'uprawy warzywnicze' podpięty jest wątek 'choroby pomidorów'.
Ja niestety też to przerabiałam. Mimo, że starałam się postępowac zgodnie z wskazówkami Forumków, nie udało mi się uniknąc tego problemu
Sprawdź na FO czy to nie poparzenie słoneczne. Na górze strony 'uprawy warzywnicze' podpięty jest wątek 'choroby pomidorów'.
Ja niestety też to przerabiałam. Mimo, że starałam się postępowac zgodnie z wskazówkami Forumków, nie udało mi się uniknąc tego problemu
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a u mnie tydzień gdzieś od wysadzenia ogórków..
z ziemi wychodzą nowe...
i te "stare" im liścienie bielą się.. i już liście też..
a teraz wychodzą siane ogórki i też już brzegi się bielą.. a jeszcze dobrze nie wzeszły..
Jutro jak będzie potrzeba dam fotki...
ponieważ ziemia nie była nawożoana.. podlałam je po posadzeniu-i siewie.. magiczną siła do ogórka..aby im dogodzić troche na starcie..
a one tak się odwdzięczają..
z ziemi wychodzą nowe...
i te "stare" im liścienie bielą się.. i już liście też..
a teraz wychodzą siane ogórki i też już brzegi się bielą.. a jeszcze dobrze nie wzeszły..
Jutro jak będzie potrzeba dam fotki...
ponieważ ziemia nie była nawożoana.. podlałam je po posadzeniu-i siewie.. magiczną siła do ogórka..aby im dogodzić troche na starcie..
a one tak się odwdzięczają..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Po ogórki nic nie dałaś ?Rusalka pisze:ponieważ ziemia nie była nawożoana
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
nie
nie miałam kiedy...
wiem.. to kardynalny błąd i nie ma co liczyć na plony..ale tak myśle że może gnojówka z kurzego g.. wystrczy...
No niestety.. wiesz.. rączek 6 i nie można je przeciążać...
A m nie mógł..
nie miałam kiedy...
wiem.. to kardynalny błąd i nie ma co liczyć na plony..ale tak myśle że może gnojówka z kurzego g.. wystrczy...
No niestety.. wiesz.. rączek 6 i nie można je przeciążać...
A m nie mógł..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
Faktycznie trudna sprawa. Nadrobisz w przyszłym roku.