Pelargonia,jej odmiany, nasze doświadczenia w uprawie
- Dorotka255
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2010, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonia
Dziś zdecydowałam się napisać post w tym dziale (na razie na samym dole)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
Teraz odkryłam ten wątek i myślę, że tutaj uzyskam prędzej dobrą radę, bo ten wątek "żyje" .
adrianic jesteś niewątpliwie doskonałym znawcą tematu i mając tym razem więcej zdjęć będziesz mógł mi z pewnością coś poradzić. Bardzo ładnie proszę.
Od dwóch dni doszedł jeszcze dodatkowy problem . Po ulewnym deszczu ziemia w skrzynkach jest nasiąknięta jak gąbka. Jak ją osuszyć? Jest zimno i woda szybko nie odparuje. Nie chciałabym stracić tych pelargonii, tak bardzo się z nich cieszyłam...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
Teraz odkryłam ten wątek i myślę, że tutaj uzyskam prędzej dobrą radę, bo ten wątek "żyje" .
adrianic jesteś niewątpliwie doskonałym znawcą tematu i mając tym razem więcej zdjęć będziesz mógł mi z pewnością coś poradzić. Bardzo ładnie proszę.
Od dwóch dni doszedł jeszcze dodatkowy problem . Po ulewnym deszczu ziemia w skrzynkach jest nasiąknięta jak gąbka. Jak ją osuszyć? Jest zimno i woda szybko nie odparuje. Nie chciałabym stracić tych pelargonii, tak bardzo się z nich cieszyłam...
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Takie żółknące plamki to rdza pelargonii. Opryskaj amistarem w dawce 1 ml na litr 2-3 razy co 5 dni.
Przed opryskiem utnij chore liście. Oprysk zrób porządnie(góra-dół). Te schnące liście to szara pleśń. Amistar też na nią działa ale możesz później użyć preparatu switch.
Tyle razy piszę żeby się nie spieszyć z wystawianiem roślin na zewnątrz... jak je teraz tak zlało i jest zimno to za kilka dni będą ci blakły liście i zaczną nachodzić takim czerwonym kolorem - to nie grzyb tylko szok zimna i wilgoci.
Zarodniki grzybów są wszędzie i uaktywniają się przy dużych różnicach temperatur pomiędzy dniem i nocą dlatego zawsze piszę żeby nie wystawiać roślin przed 15 maja.
W 90% wszystko co uzyskasz dzięki wcześniejszemu wsadzeniu stracisz przez choroby. Ci którzy wsadzają po 15 maja do skrzynek zawsze mają ładniejsze rośliny. Zobaczysz - jeszcze przed 15 maja będą przymrozki
Do roślin trzeba mieć cierpliwość no i do siebie też
Nie bój się ciąć liści - roślinka wszystko odbuduje i będą dużo ładniejsze
Mam nadzieję, że masz spore dreny (dziury) w skrzynkach. Jak są mniejsze niż 2 zł to źle. Jaką ziemię użyłaś? mam nadzieję, że torf o frakcji minimum 5-25. Ja sadzę do 5-40 lub właśnie do 5-25 żeby się papka w doniczce nie robiła.
Przed opryskiem utnij chore liście. Oprysk zrób porządnie(góra-dół). Te schnące liście to szara pleśń. Amistar też na nią działa ale możesz później użyć preparatu switch.
Tyle razy piszę żeby się nie spieszyć z wystawianiem roślin na zewnątrz... jak je teraz tak zlało i jest zimno to za kilka dni będą ci blakły liście i zaczną nachodzić takim czerwonym kolorem - to nie grzyb tylko szok zimna i wilgoci.
Zarodniki grzybów są wszędzie i uaktywniają się przy dużych różnicach temperatur pomiędzy dniem i nocą dlatego zawsze piszę żeby nie wystawiać roślin przed 15 maja.
W 90% wszystko co uzyskasz dzięki wcześniejszemu wsadzeniu stracisz przez choroby. Ci którzy wsadzają po 15 maja do skrzynek zawsze mają ładniejsze rośliny. Zobaczysz - jeszcze przed 15 maja będą przymrozki
Do roślin trzeba mieć cierpliwość no i do siebie też
Nie bój się ciąć liści - roślinka wszystko odbuduje i będą dużo ładniejsze
Mam nadzieję, że masz spore dreny (dziury) w skrzynkach. Jak są mniejsze niż 2 zł to źle. Jaką ziemię użyłaś? mam nadzieję, że torf o frakcji minimum 5-25. Ja sadzę do 5-40 lub właśnie do 5-25 żeby się papka w doniczce nie robiła.
- Dorotka255
- 0p - Nowonarodzony
adrianic dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź
Ja też po przeglądnięciu wielu stron i artykułów myślałam o rdzy pelargonii, ale zmyliło mnie to, że na spodniej stronie liści nie ma tych rudych strupków. Może to dobrze, bo znaczyłoby to, że to początkowe stadium choroby?
Zaraz pędzę po Amistar. Mam sporą apteczkę roślinną w domu ze względu na fiołki, ale jak na złość tego preparatu nie mam
Skrzynki wystawiłam na balkon jak była taka piękna pogoda, noce były ciepłe, w granicach 17 st.C. Niestety zakończyło się to "lato" ulewą. Teraz rośliny są w domu i wywędrują na dwór po "zimnej Zośce" chyba, że znowu wrócą temperatury letnie. Zawsze mogę je wnieść do domu na noc.
W skrzynkach mam ziemię z Biedronki o takim składzie:
torf wysoki 40%, torf przejściowy 35%, kora 22%, piasek 3%, nawóz hydrokompleks 1,5 kg/m3, kreda 6-7 kg/m3, pH 5,5-6,5, zasolenie 2g/l.
O frakcjach torfu nic nie piszą, ale jest dość gruby. Do tego dodałam ok 1/4 objętości gruboziarnistego piasku + perlit i trochę wermikulitu. Na dnie jest 3 cm warstwa keramzytu. Papki nie ma.
Skrzynki mam plastikowe 60 x 24 x 24 cm, hydroponiczne z odpływem na wysokości 2 cm od dna (stożki z dziurkami). Chodziło mi o to żeby na balkonie o wystawie południowej (istna patelnia) rośliny zawsze miały wilgoć zabezpieczoną od spodu. Teraz się martwię, że przesadziłam z tą hydroponiką? Może uciąć stożkom wierzchołek?
W każdej skrzynce są 2 pelargonie i 1 wilec ziemniaczany i 2 aksamitki.
Chore listki systematycznie usuwam. Takie bardziej golasy siedzą w ziemi. Już się nauczyłam, że w uprawie roślin nie ma sentymentów i ciąć trzeba.
Mam zamiar zawiesić skrzynki po wewnętrznej stronie balustrady, bo jest ona całkiem wyraźną granicą padania deszczu. O tym wcześniej nie wiedziałam, bo to pierwszy mój sezon w tym mieszkaniu.
adrianic czy możesz jeszcze napisać co sądzisz o wszystkich danych tu zamieszczonych? Może mogę jeszcze coś zmienić na lepsze?
I jeszcze jedno... pytanie
Co to jest preparat switch?
Czy do oprysku można dodać można Superam 10AL.
Co myślisz o opryskaniu pelasi Asahi SL?
Ja też po przeglądnięciu wielu stron i artykułów myślałam o rdzy pelargonii, ale zmyliło mnie to, że na spodniej stronie liści nie ma tych rudych strupków. Może to dobrze, bo znaczyłoby to, że to początkowe stadium choroby?
Zaraz pędzę po Amistar. Mam sporą apteczkę roślinną w domu ze względu na fiołki, ale jak na złość tego preparatu nie mam
Skrzynki wystawiłam na balkon jak była taka piękna pogoda, noce były ciepłe, w granicach 17 st.C. Niestety zakończyło się to "lato" ulewą. Teraz rośliny są w domu i wywędrują na dwór po "zimnej Zośce" chyba, że znowu wrócą temperatury letnie. Zawsze mogę je wnieść do domu na noc.
torf wysoki 40%, torf przejściowy 35%, kora 22%, piasek 3%, nawóz hydrokompleks 1,5 kg/m3, kreda 6-7 kg/m3, pH 5,5-6,5, zasolenie 2g/l.
O frakcjach torfu nic nie piszą, ale jest dość gruby. Do tego dodałam ok 1/4 objętości gruboziarnistego piasku + perlit i trochę wermikulitu. Na dnie jest 3 cm warstwa keramzytu. Papki nie ma.
Skrzynki mam plastikowe 60 x 24 x 24 cm, hydroponiczne z odpływem na wysokości 2 cm od dna (stożki z dziurkami). Chodziło mi o to żeby na balkonie o wystawie południowej (istna patelnia) rośliny zawsze miały wilgoć zabezpieczoną od spodu. Teraz się martwię, że przesadziłam z tą hydroponiką? Może uciąć stożkom wierzchołek?
Chore listki systematycznie usuwam. Takie bardziej golasy siedzą w ziemi. Już się nauczyłam, że w uprawie roślin nie ma sentymentów i ciąć trzeba.
Mam zamiar zawiesić skrzynki po wewnętrznej stronie balustrady, bo jest ona całkiem wyraźną granicą padania deszczu. O tym wcześniej nie wiedziałam, bo to pierwszy mój sezon w tym mieszkaniu.
adrianic czy możesz jeszcze napisać co sądzisz o wszystkich danych tu zamieszczonych? Może mogę jeszcze coś zmienić na lepsze?
I jeszcze jedno... pytanie
Co to jest preparat switch?
Czy do oprysku można dodać można Superam 10AL.
Co myślisz o opryskaniu pelasi Asahi SL?
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Re: Pelargonia, rozmnażanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lis 2011, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomocy ,moje pelargonie od dwoch dni maja pozwijane liscie!!! Nie wiem co sie z nimi dzieje,czy to jakies chorobsko !!! ???
- Dorotka255
- 0p - Nowonarodzony
To i ja dołączę z meldunkiem, głównie do adrianica.
Zrobiłam wszystko tak jak kazałeś, opryski, usunięcie liści. Niestety nowe rosnące liście Zebra Lee mają znowu te okrągłe żółknące plamy. Może to jakaś choroba bakteryjna? Suche plamy na liściach Crocodail są tylko na jednym liściu, reszta na razie nie ponawia objawów. Opryskałam też Asahi.
Czym pryskasz na wciornastki, bo chyba nadal są?
Nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytania, a ja nadal nie znalazłam co to jest preparat switch.
Zrobiłam wszystko tak jak kazałeś, opryski, usunięcie liści. Niestety nowe rosnące liście Zebra Lee mają znowu te okrągłe żółknące plamy. Może to jakaś choroba bakteryjna? Suche plamy na liściach Crocodail są tylko na jednym liściu, reszta na razie nie ponawia objawów. Opryskałam też Asahi.
Nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytania, a ja nadal nie znalazłam co to jest preparat switch.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Switch to preparat na szarą pleśńDorotka255 pisze:To i ja dołączę z meldunkiem, głównie do adrianica.
Bakteria objawia się inaczej - zazwyczaj uschnięciami w kształcie litery V między nerwami liścia ale czasem i grzyb tak robi
Okrągłe żółknące lub czewieniejące plamy to raczej grzyb
Daj zdjęcie tych liści bo mogę strzelać i strzelać i nic nie wymyślimy
Na wciorniastki pryskam:
Vertimec z dodatkiem kropli ludwika i 1-2 g cukru na litr - minimum 3 razy co 5 dni
Biospin
Widziałem Twoje zdjęcia w innym wątku - te zdjęcia były bardzo dobre bo widać co jest - opryskaj na rdzę pelargonii - amistar lub topsin tak 2 razy co 5 dni - amistar ma 90% skuteczności, a topsin około 80%
-- 25 maja 2012, o 18:57 --
Daj zdjęcia - jeśli zwinięcia są równomierne to jest to grzyb jeśli nie równomierne to robaczkijacekiagatka pisze:Pomocy ,moje pelargonie od dwoch dni maja pozwijane liscie!!! Nie wiem co sie z nimi dzieje,czy to jakies chorobsko !!! ???
Czekam na zdjęcia
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Wszystko OKDorotka255 pisze:adrianic dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź
Nigdy nie sypałem perlitu do skrzynek bo on kumuluje wilgotność i jak jest susza to super działa ale jak są częste deszcze to później ziemia długo jest bardzo mokra. Oczywiście jest to wygodniejsze jak się podlewa co kilka dni, a nie codziennie ale jak będzie deszczowe lato to "bida" bo przecież nie będziesz osuszać ziemi suszarką
-- 25 maja 2012, o 19:14 --
Czytałem, że już pryskałaś amistarem więc użyj czegoś innego np topsinu
P.S.
Prośba o pisaniu w jednym wątku bo później nie mogę się połapać na co odpisałem, a na co nie
- Dorotka255
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję
Będę pisać w tym wątku.
adrianic czy mógłbyś spojrzeć na te na gorąco zrobione zdjęcia. Czy to wciornastek?
I jeszcze jedno. Na sąsiednim wilcu ziemniaczanym mam chyba przędziorki jak pogodzić te wszystkie opryski?
Co powinno być pierwsze Nissorun, Topsin czy Vertimec?
I jeszcze zasychające pąki kwiatowe
Będę pisać w tym wątku.
adrianic czy mógłbyś spojrzeć na te na gorąco zrobione zdjęcia. Czy to wciornastek?
I jeszcze jedno. Na sąsiednim wilcu ziemniaczanym mam chyba przędziorki jak pogodzić te wszystkie opryski?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lis 2011, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zwiniecia sa rownomierne, liscie nie sa zolte tylko symetrycznie pozwijane do srodka!!! Robaczkow nie widac!!! Mam topsin i previcur czym radzilbys podlac !!!
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Dorotko, mam balkon od strony zachodniej. Po południu istna patelnia. Mam skrzynki Venus z takimi stożkami. Ale ja oprócz dziurek w stożkach mam dziurki w dnie skrzynek. Mąż porobił je wiertarką. Do ziemi domieszałam hydrożel a pod skrzynkami mam podstawki. Skrzynki wiszą po wewnętrznej stronie. Jest to wygodniejsze i bezpieczniejsze, bo mieszkam na 4 piętrze. Dzięki podstawkom widzę, czy nie jest zbyt mokro. W upalne dni podlewam nieraz 2 razy. Ale zdarza mi się też zrobić przerwę 1,5 dniową w podlewaniu, gdy wyjeżdżamy. Nasze pelargonie dają sobie radę.Dorotka255 pisze: Skrzynki mam plastikowe 60 x 24 x 24 cm, hydroponiczne z odpływem na wysokości 2 cm od dna (stożki z dziurkami). Chodziło mi o to żeby na balkonie o wystawie południowej (istna patelnia) rośliny zawsze miały wilgoć zabezpieczoną od spodu. Teraz się martwię, że przesadziłam z tą hydroponiką? Może uciąć stożkom wierzchołek?
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Bez zdjęcia mogę napisać:jacekiagatka pisze:Zwiniecia sa rownomierne, liscie nie sa zolte tylko symetrycznie pozwijane do srodka!!! Robaczkow nie widac!!! Mam topsin i previcur czym radzilbys podlac !!!
Topisn, a po 4 dniach previcur ale opryskałbym czymś na mączniaka rzekomego czyli discus lub amistar
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Vertimec działa super na przędziorkiDorotka255 pisze:Dziękuję
Będę pisać w tym wątku.
Proponowałbym oprysk vertimec-iem, po 3 dniach amistarem i po kolejnych 3 dniach vertimec i znowu po 3 dniach amistar. i może po kolejnych 3 dniach znowu vertimec
Takie częste opryski (trzy opryski) uzasadnione są fazami rozwojowymi robactwa. Vertimec może nie działać na jaja owadów i dlatego robi się trzy opryski żeby zabić całe robactwo które na przy pierwszym oprysku jest jeszcze w fazie jaj.
Przy trzecim oprysku pada 99% wciorniastków i przędziorków stąd trzeci oprysk tak na wszelki wypadek
Jeśli na pączkach widzisz białawy nalot to jest to szara pleśń, jeśli nie ma nalotu to robaczki wkłuwające się w soczyste pączki i wypijające z nich soki. Po ilości martwych pąków stawiam na grzyba bo on niszczy bardziej masowo, a np przędziorki robią takie szkody jak już nie da się ich nie zauważyć.