Skrzyp polny ( Equisetum arvense )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Co to za roślina/chwast?
Witam,
Proszę o identyfikację tej rośliny. Mam działkę, która bedzie przeznaczona pod ogród. Na razie jest jednym wielkim nieużytkiem z gliniastą glebą, ale pełno na niej tych właśnie roślin. Mają one długie czarne, proste korzenie. Pomimio, że korzenie sa proste - rośliny te jest bardzo trudno wyrwać. Chciałabym się ich pozbyć, ale nie wiem jak. Z góry dziękuję.
Proszę o identyfikację tej rośliny. Mam działkę, która bedzie przeznaczona pod ogród. Na razie jest jednym wielkim nieużytkiem z gliniastą glebą, ale pełno na niej tych właśnie roślin. Mają one długie czarne, proste korzenie. Pomimio, że korzenie sa proste - rośliny te jest bardzo trudno wyrwać. Chciałabym się ich pozbyć, ale nie wiem jak. Z góry dziękuję.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... chwast%F3w
a także wpisz w wyszukiwarke 'skrzyp' wyswietli sie kilka innych tematów poświeconych walce z tym chwastem
a także wpisz w wyszukiwarke 'skrzyp' wyswietli sie kilka innych tematów poświeconych walce z tym chwastem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
No coś ty, ziemia gliniasta jest całkiem urodzajna, tylko mało przepuszczalna. Na takiej ziemi może rosnąć mnóstwo roślin, sprawdzaj tylko poziom wód gruntowych i dodaj "polepszacze" w postaci kompostu, kory, grubego piachu itd. Poczytaj wątki na ten temat po wpisaniu w naszą wyszukiwarkę hasła "GLIN*" (czyli glin z gwiazdką).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."