Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miaaa jeżeli na starych pseudobulwach coś ci wyrasta, takie małe zielone wyrostki, to z pewnością keiki. Mam coś podobnego u siebie. W miarę wyrastania pokazują się listki, a potem pod spodem małe korzonki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne masz storczyki :)
hebe60
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2008, o 17:37

Post »

Witam zakochanych w storczykach.Mam cztery sztuki,każdy inny kolor.Wcale nie są trudne w pielęgnacji.Mi zakwitły około Bożego Narodzenia i dwa jeszcze kwitną.Po przekwitnięciu obcinam w połowie długości i czekam co z tego wyniknie.Najczęściej usycha i z bulwy wyrastają nowe pędy.Kwitną kilka miesięcy.Staram się ich nie przelewać lepiej znoszą przesuszenie.Dwa kupiłam przecenione w supermarkecie i rosną wspaniale.Pozdrawiam Teresa.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Teresko witaj w gronie storczykowo-zakręconych ;:114 ja większość storczyków mam właśnie z przecen "hipermarketowych" :D jak na razie tylko z jednym mam problem ;/ zachęcam do założenia wątku z fotkami swoich storczyków - wtedy będziemy mogli Twe cudeńka podziwiać :P
pozdrawiam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Miaaa, wspaniała z Ciebie opiekunka ;:63 ;:63 ;:63 ! Widać, że trzymasz rękę na pulsie i Twoja kolekcja
ma się świetnie :!: SUPER zdjęcie "cytrynka" nr 4. Tak przedstawiłaś storczyka, jakby wyglądał sobie przez
okno i był ciekawy, co się tam dzieje...

Pozdrawiam cieplutko :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Piękna kolekcja, a dendrobium nobile zachwyciło mnie swoimi kwiatami, kształtem i barwą ;:138 :D
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
hebe60
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2008, o 17:37

Dziękuje

Post »

Dzięki za przyjęcie mnie do klubu zakręconych.Moja córka mówi że jestem "zboczona "na punkcie kwiatów.Mam działkę i na niej mnóstwo kwiatów.Nie sieję marchewki ani żadnych warzyw,tylko kwiaty kilka drzew owocowych i trawę.Za dwa miesiące idę na emeryturę więc będę miała więcej czasu na moje hobby.W domu mam także fiołki afrykańskie i azalie doniczkowe.Jedna po zimowej przerwie zaczęła kwitnąć.Jestem "świeżą internautką i nie bardzo znam się na internecie.Proszę mi napisać jak mam przesłać zdjęcia moich kwiatków.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko to super, że do nas dołączasz :P bardzo chętnie zobaczyłabym Twoje roślinki :D a z internetem nie martw się - dojdziesz do wprawy :D prześlę Ci w prywatnej wiadomości (P.W.) jak dołączać zdjęcia do postów :P i czekam na wyniki 8)
Pozdrawiam :twisted:
A co do storczyków - mam pytanie - tuż pod listkami dendrobium zauważyłam dziś klejące kropelki - co to jest ??? czy to normalne ???
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Te krople to efekt gutacji :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Guttacja
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miaaa gratuluję pięknych storczyków :D Ja jak na razie "choruję" na storczyka... 8)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolinko dzięki za odwiedziny :P jak chorujesz to trzeba sobie sprezentować :P tylko ostrzegam - to wciąga :P ale ile radości jak takiego kwiatuszka doprowadzisz do kwitnienia, jak wypuszcza nowe liski, korzonki nie mówiąc już o pędzie kwiatowym :lol:

Tydzień temu zrobiłam przegląd moich storczyków. Sprawa ma sie tak :

Biały falek z allegro wydłuża pęd, który mu wyrósł z uśpionego oczka, cały czas wypuszcza nowe korzonki ( jak szalony - ma też "coś" co daje mi nadzieje na pęd kwiatowy ;) a dziś zauważyłam że wyrasta też drugi listek (jutro może cyknę mu fotkę)
Obrazek Obrazek

choruszek z różowe kropki stracił 3 listki, ale 3 mu zostały i ma się juz lepiej po przesadzeniu, ma 2 pączki które lada chwila się otworzą 8)

Obrazek Obrazek

żółty i łaciaty falenopsis szykują się do kwitnienia
Obrazek Obrazek

tylko dendrobium mnie martwi - żółkną mu listki - nawet na młodym odroście jeden odpadł - wie ktos może co jest nie tak ???
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Miaaa! Piękne storczyki :D widzę że tętnią życiem- tu nowe pąki, tam pędy i korzonki :wink: Zycze żeby Ci rosły jak szalone :lol:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorotko ja na Twoim miejscu odizolowałabym to dendrobium, nie wiem co to za objaw, ale wg mnie może to być o nieodpowiedniego dozowania nawozem lub też jakaś choroba grzybowa, oby nie coś gorszego ;:185 w każdym razie, ja przesadziłabym roślinę do nowej doniczki i nowego podloża i spryskałabym preparatem na grzyby np. topsin
Oby ktoś umiał Ci pomóc w identyfikacji tej zmiany, bo szkoda roślinki
Trzymam kciuki za "storczykowego pacjenta" ;:215 i dawka wirtualnej pomocy ;:147
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”