calineczka0109 pisze:Może ja się przydam
justi28 pisze:mmarta 1982 a masz może instrukcje jak zrobić łabędzia z starej opony?
Malujemy oponę na biało z zewnętrznej strony, później wywijamy ja na lewa stronę co jest najtrudniejsze.. ( Na słoncu opona jest w sumie jak sie nagrzeje elastyczniejsza)Jeśli się udało malujemy też na biało. Nacinamy nożem dwie długie linie i robimy dzióbek tak jak na zdjęciuReszta już prosta:)
no to się podpinam pod temat i pokażę mojego łąbędzia
z instrukcją

opona

należy przeciąć oponę 2/3 wzdłuż

cięcie najlepiej się wykonuje przy pomocy tzw.gumówki /opona wewnątrz ma stalowe druty/ i tak
M nacinał a ja pryskałam wodą, inaczej guma się topi, klei, nie jest to proste

teraz najważniejsze - szyja łabędzia musi być sztywna, należy usztywnić za pomocą drutu, który nalezy wzdłuż szyi zamocować drucikami, konieczne będzie nawiercenie dziurek żeby przeszedł drut i pozostaje najmilsza praca czyli malowanie - najskuteczniejsza jest farba chlorokauczukowa -
następnie należy wywrócić oponę, faktycznie na słońcu opona jest bardziej nagrzana i elastyczna, ale jakos się to da wywrócić, ugniatać nogami

i łabędz gotowy

tu można zobaczyć prowadzenie drutu sztywnego, może być dłuższy jeśli łabędz będzie stał na ziemi tak jak u mnie

a jeszcze jedno w łabędziu posadziłam lobellę, fotki może mało udane ale w miarę chciałam pokazać cały cykl pracy, może ktoś skorzysta

trochę zachodu ale satysfakcja jak na pierwszy raz dobra,