Sezon 2012

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sezon 2012

Post »

Simbi pisze:Ten Blue Explosion ma taki kolorek czy przekłamany przez aparat ? Cudeńko ;:oj
Dla porównania - kwiatek na tle etykiety. W rzeczywistości wychodzi znacznie jaśniejszy, przynajmniej na razie ;)

Obrazek

I inne clemki z dzisiejszego przeglądu z aparatem w dłoni:

Jan Paweł II
Obrazek

"Little mermaid"
Obrazek

"Vino" - mam nową sadzonkę z innego źródła (poprzedni okaz poległ w zeszłym sezonie), ale kwiaty zdecydowanie mniejsze i ciemniejsze niż na poprzedniej, hmmm
Obrazek

"Isago"
Obrazek

"Rasputin" - doniczkowiec, postawiony w pełnym słońcu i od razu nowe kwiaty są znacznie jaśniejsze od poprzednich które otwierały się w cienu. Chyba musi wrócić na poprzednie miejsce bo w ciemnym znacznie ciekawszy.
Obrazek

"Dr Ruppel"
Obrazek

"Hagley hybrid"
Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój HH wygląda trochę jak mój (też Lidlowy), tylko ten kolor pylników mnie martwi... :evil: Powinny być chyba ciemne, czekoladowe. Mój wydał mi się podobny do Comtesse de Bouchaud albo Hanaguruma (wolę tę drugą wersję bo CdB już mam :lol: ). Może trzeba poczekać, aż się dobrze otworzy, bo dopiero dziś się pokazał pierwszy kwiat.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też zwróciłem uwagę na inne pylniki . Comtesse też mam.. i ten mój wygląda zdecydowanie inaczej. Ma pofalowane brzegi i nierówną powierzchnię płatków, ten potencjalny "HH" ma gładziudkie i bardzo regularne płatki, ale kolorystycznie i wielkością kwiatów to faktycznie są podobne.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Leszku, zwróć uwagę na pąki kwiatowe. Hagley hybrid powinien mieć pąki może nie za duże, ale za to wydłużone (szpiczaste).
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie siedzę pod moją altaną gdzie HH rośnie :D , wiec sobie dokładnie pączki obejrzałem. Są dokładnie takie jak piszesz, jak na pąki powojnikowe to raczej średniej wielkości, za to wyjątkowo mocno szpiczaste.
Ten jeden pączek co się załapał na zdjęcie powyżej, to musiał być akurat skierowany w stronę aparatu, że w kadrze wyszedł taki bardziej okrągły.
Tym niemniej nadal nie jestem przekonany czy to HH :? .

Z tymi pylnikami to w tym roku jakieś same wątpliwości.. Wcześniej posadziłem Ninę która ma mieć wg opisów wyraźnie różowe pylniki - na wszystkich zdjęciach w necie aż biją tym kolorem po oczach..... a u mnie zupełnie białe (kolor i kształt płatków natomiast pasują jak ulał).
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Veronica's Choice.

Obrazek

Bardzo lubię tą odmianę.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Arabella:

Obrazek
Obrazek

Multi Blue:

Obrazek

Asao:

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit

Westerplatte

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku "Lemon Bells" wystartował z takimi plamami na liściach:

Obrazek

To pierwszy raz jak widziałem liście tego powojnika wybijające na wiosnę.. poprzednia sadzonka nie przeżyła zimy (a uparłem się, ze tą odmianę będę miał w ogrodzie ;) ). Myślałem, że to może być jakaś cecha odmianowa... bo później przebarwienia znikały. W zeszłym roku jak sadziłem tą sadzonkę to wszystkie liście były ładnie ciemno zielone.. i też takie się stają teraz jak troszkę podrosną - tylko młode listki są tak nakrapiane na żółto.

Dzisiaj jednak obejrzałem dokładnie rosnącego w pobliżu clemka "Arabella" i zdziwiłem się, bo jego nowe przyrosty też tak u niego dokładnie wyglądają (wcześniej rósł normalnie - musiało się zacząć niedawno). O pomyleniu odmian też raczej nie ma mowy, bo mimo podobieństwa liści, to pąki kwiatowe obu powojników są zupełnie różne i łatwo rozpoznawalne. Z tego wnioskuję, że to jakieś choróbsko je dopadło - tylko pytanie co to może być?

Obejrzałem całe powojniki dokładnie - nie ma widocznego śladu żadnych owadów, nawet mszycy żadnej nie uświadczysz. Już dużo wcześniej (jak objawy były tylko na "Lemon Bells") moje podejrzenie padło na chlorozę więc rośliny zostały odpowiednio nawiezione - wiec jeżeli już, to raczej nie jest to niedobór jakiegoś związku, a raczej przedobrzenie z nawozem. Ale czy tak się to może objawiać? Jeżeli tak to co z tym teraz robić?

Poza występowaniem tych plam rośliny zachowują się całkiem normalnie.. ładnie rosną, wypuszczają nowe pędy i zawiązują pąki kwiatowe. Po kilku dniach przebarwienia znikają i liście nabierają równomiernej ciemnej barwy.
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

No właśnie. Mam podobny problem, który zilustrowałam w tym wątku, z tym, że u mnie przypadłość dotyczy starszych liści ( dolnych) i nie znika. W zeszłym roku cierpiały na to 'Princess Diana' i 'Ramona'. W tym na razie tylko 'Ramona'.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

Filaretko- mam to samo z Matką Siedliska. Co roku wypuszcza właśnie takie liście i słabiutko rośnie wiosną a w ciągu lata usycha. W tym roku "przeszło " na wieloletni kokorniak. Zupełnie nie wiem co robić, czego użyć żeby im pomóc.

Pozdrawiam.
Kasia
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

no to witamy w ogródku.
A tak poważnie , to na szczęście moja Ramona nie usycha, Diana w zeszłym roku miała te plamy, ale kwitła jak oszalała. W tym roku obydwie odmiany dobrze się mają oprócz tych zabarwień liści właśnie.

Poszłam na forum do Pana Szczepana Marczyńskiego, ale zobaczyłam ,że przede mną wpadł już na ten sam pomysł Leszek . Niemniej jednak dopisałam się do Twojego postu Leszku, choć Twoje zapytanie dotyczyło Lemon Bells. Może jednak ktoś będzie znał odpowiedź.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”