Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r. cz. 1
heek!
Co to znaczy "okryłem tkaniną"? mają jeszcze cieplej koło tego piecyka?A nie lepiej odgrodzić je arkuszem cienkiej blachy? Jaka odległość krzaka od piecyka?
Co to znaczy "okryłem tkaniną"? mają jeszcze cieplej koło tego piecyka?A nie lepiej odgrodzić je arkuszem cienkiej blachy? Jaka odległość krzaka od piecyka?
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r.
No gąszcz jak cholera, jaki masz rozstaw? Jeśli co najmniej czterdzieści cm w rzędzie i rzędami, to po oberwaniu liści pod gronami będzie ok, jeśli masz mniejszy, to lepiej przenieść cześć do donic,a potem do gruntu
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sty 2012, o 14:10
Źle napisałem - odgrodziłem krzaki od piecyka wieszając podwójnie złożoną agrowłókninę.Maraga pisze:heek!
Rozstaw między środkowymi rzędami wynosi 60 cm, i pomiędzy wsadziłem kilkanaście krzaków, które miałem wyrzucić, prowadzę je na jedno grono, pozostawiłem 2 liście nad gronem i 2 pod, jest dużo lepiej.sebapila pisze:No gąszcz jak cholera, jaki masz rozstaw? Jeśli co najmniej czterdzieści cm w rzędzie i rzędami, to po oberwaniu liści pod gronami będzie ok, jeśli masz mniejszy, to lepiej przenieść cześć do donic,a potem do gruntu
W gruncie w tym roku nie będę sadził bo nie mam czasu, choć w ubiegłym roku w gruncie rosły mi bardzo dobrze i nie chorowały, wykończył je dopiero pierwszy przymrozek. Eksperymentalnie posadziłem rozsadę w to samo miejsce gdzie rok wcześniej na początku września dopadła je zaraza, czy to był przypadek, czy faktycznie gencjana chroni przed chorobami to nie wiem, a może ktoś stosuje gencjanę do ochrony?
_____Pozdrawiam ____
-
Po 130 dniach od wysiania nasion.
_____Pozdrawiam ____
Efekt twojego działania znakomity - można konsumować własne pomidorki już w maju!heek pisze:Maraga pisze:heek!
W gruncie w tym roku nie będę sadził bo nie mam czasu, choć w ubiegłym roku w gruncie rosły mi bardzo dobrze i nie chorowały, wykończył je dopiero pierwszy przymrozek. Eksperymentalnie posadziłem rozsadę w to samo miejsce gdzie rok wcześniej na początku września dopadła je zaraza, czy to był przypadek, czy faktycznie gencjana chroni przed chorobami to nie wiem, a może ktoś stosuje gencjanę do ochrony? [/i]
W jaki sposób "heek" stosujesz gencjanę?
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
Na ROD ?stary ogrodnik? od zawsze ma piękne i zdrowe pomidory w gruncie do pierwszych przymrozków. Nie używa chemii! Wszystkim na działkach chorują a jemu NIE! Sąsiadka z działki od wielu lat starała się wyciągnąć ten sekret, po wielu latach jej to się w końcu udało, powiedział jej, pod warunkiem, że nikomu go nie zdradzi, ona powiedziała w zaufaniu tylko swojej kuzynce, ona z kolei siostrzeńcowi o on mi. Dwa lata temu zaraza wykończyła w ciągu paru dni moje ekologiczne pomidorki pod nowiutką folią i w gruncie. Pomyślałem, że warto spróbować sekretnej ochrony. Zarażoną folię oddałem żonie, a sobie zbudowałem małą szklarnię, gdzie zastosowałem ?magiczny środek?, robiłem parę razy oprysk ekologicznym Timorexem (olejek z krzewu herbacianego), tylko jeden raz użyłem Acrobat i pomidorki miałem do 22 grudnia, a zielone dojrzewały w domu do końca stycznia. 36 pomidorów posadziłem w gruncie w to samo miejsce gdzie rok wcześniej szalała zaraza, porażone pomidory były przez całą zimę i wiosnę w ziemi, wyrywałem stare i w te same dołki wsadzałem nowe, ochrona była taka sama jak w szklarni, w gruncie rosły ładnie ? dopiero pierwszy mróz je wykończył. Moja synowa posadziła pomidory w tunelu, gdzie zastosowała ?magiczny środek?i pomidorki bez żadnej ochrony miała do mrozów. Moja szwagierka posadziła pomidorki w gruncie, zastosowała ?magiczny środek? i wszystkie pomidory dopadła zaraza jeszcze przed dojrzewaniem. W tym roku nie używałem ?magicznego środka? i już musiałem raz opryskać Acrobatem. Nie mam pojęcia, czy to działa. W tym roku posadziłem 5 pomidorków w gruncie obok zarażonej foli, nie będę robić żadnych oprysków, zobaczę czy to działa.JanuszKR pisze: W jaki sposób "heek" stosujesz gencjanę?
Przepis na zastosowanie magicznego środka według ?starego ogrodnika? - Wodny roztwór fioletu gencjanowego 20 mg/g 2% wlać do konewki 10l i wymieszać, wykopać dołek polać roztworem z konewki dołek, trochę wkoło i korzenie pomidora zasypać i gotowe, jedna konewka na 5 pomidorków.
Czy może jakiś chemik wyjaśni, czy to może pomóc albo zaszkodzić?
Może ktoś wypróbuje pod paroma krzaczkami.
_____Pozdrawiam ____
Dzięki za upublicznienie sposobu. Jeżeli gencjany nie boją się stosować miłośnicy akwarystyki ( http://www.egzotarium.pl/index.php?id=226 - ryby są szczególnie wrażliwe na zatrucia), a jeszcze niedawno stosowano np. nadmanganian potasu na rany u człowieka, to myślę, że nic nie zaryzykuję, jak na 6 krzaczkach pomidorów, które nie zmieściły się pod folią spróbuję ją zastosować. Jeżeli gencjana okaże się choć trochę skuteczna, to "heek" zaskarbisz sobie wdzięczność działkowiczów, a dostawcy i producenci chemii będą mieć problem.heek pisze:
Czy może jakiś chemik wyjaśni, czy to może pomóc albo zaszkodzić?
Może ktoś wypróbuje pod paroma krzaczkami. [/i]
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
heek i ja spróbuję, jutro pędzę do apteki.
pozdrawiam, Anita
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Z tego co pamiętam gencjana występuje w roztworze wodnym i spirytusowym, o której piszecie?
Dorota
Kiedyś fiolet gencjany stosowany był przy grzybicy stóp. Komuś widocznie wpadło do głowy by pomidorowi dać to w stopę, bo to może na wszystkie grzyby jest dobre.
A już na pewno jest dobry fiolet gencjany do spółki z Acrobatem
A już na pewno jest dobry fiolet gencjany do spółki z Acrobatem
-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
[quote="forumowicz"]Kiedyś fiolet gencjany stosowany był przy grzybicy stóp.
A może paznokci też - chyba wypróbuję
A może paznokci też - chyba wypróbuję
Pozdrawiam
Nie. Do grzybicy paznokci wymyślono antybiotyk- gryzeofulwinęfelcia24 pisze:A może paznokci też
Ale Ty oczywiście spróbować możesz Będzie dwa w jednym.
Manicure/ można jeszcze jakiś brokacik/ i ochronę przed grzybem