Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam zakochanych w storczykach.Mam cztery sztuki,każdy inny kolor.Wcale nie są trudne w pielęgnacji.Mi zakwitły około Bożego Narodzenia i dwa jeszcze kwitną.Po przekwitnięciu obcinam w połowie długości i czekam co z tego wyniknie.Najczęściej usycha i z bulwy wyrastają nowe pędy.Kwitną kilka miesięcy.Staram się ich nie przelewać lepiej znoszą przesuszenie.Dwa kupiłam przecenione w supermarkecie i rosną wspaniale.Pozdrawiam Teresa.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Piękna kolekcja, a dendrobium nobile zachwyciło mnie swoimi kwiatami, kształtem i barwą
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Dziękuje
Dzięki za przyjęcie mnie do klubu zakręconych.Moja córka mówi że jestem "zboczona "na punkcie kwiatów.Mam działkę i na niej mnóstwo kwiatów.Nie sieję marchewki ani żadnych warzyw,tylko kwiaty kilka drzew owocowych i trawę.Za dwa miesiące idę na emeryturę więc będę miała więcej czasu na moje hobby.W domu mam także fiołki afrykańskie i azalie doniczkowe.Jedna po zimowej przerwie zaczęła kwitnąć.Jestem "świeżą internautką i nie bardzo znam się na internecie.Proszę mi napisać jak mam przesłać zdjęcia moich kwiatków.Pozdrawiam.
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Teresko to super, że do nas dołączasz :P bardzo chętnie zobaczyłabym Twoje roślinki a z internetem nie martw się - dojdziesz do wprawy prześlę Ci w prywatnej wiadomości (P.W.) jak dołączać zdjęcia do postów :P i czekam na wyniki 8)
Pozdrawiam
A co do storczyków - mam pytanie - tuż pod listkami dendrobium zauważyłam dziś klejące kropelki - co to jest ??? czy to normalne ???
Pozdrawiam
A co do storczyków - mam pytanie - tuż pod listkami dendrobium zauważyłam dziś klejące kropelki - co to jest ??? czy to normalne ???
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Te krople to efekt gutacji
http://pl.wikipedia.org/wiki/Guttacja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Guttacja
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Wiolinko dzięki za odwiedziny :P jak chorujesz to trzeba sobie sprezentować :P tylko ostrzegam - to wciąga :P ale ile radości jak takiego kwiatuszka doprowadzisz do kwitnienia, jak wypuszcza nowe liski, korzonki nie mówiąc już o pędzie kwiatowym
Tydzień temu zrobiłam przegląd moich storczyków. Sprawa ma sie tak :
Biały falek z allegro wydłuża pęd, który mu wyrósł z uśpionego oczka, cały czas wypuszcza nowe korzonki ( jak szalony - ma też "coś" co daje mi nadzieje na pęd kwiatowy ;) a dziś zauważyłam że wyrasta też drugi listek (jutro może cyknę mu fotkę)
choruszek z różowe kropki stracił 3 listki, ale 3 mu zostały i ma się juz lepiej po przesadzeniu, ma 2 pączki które lada chwila się otworzą 8)
żółty i łaciaty falenopsis szykują się do kwitnienia
tylko dendrobium mnie martwi - żółkną mu listki - nawet na młodym odroście jeden odpadł - wie ktos może co jest nie tak ???
Tydzień temu zrobiłam przegląd moich storczyków. Sprawa ma sie tak :
Biały falek z allegro wydłuża pęd, który mu wyrósł z uśpionego oczka, cały czas wypuszcza nowe korzonki ( jak szalony - ma też "coś" co daje mi nadzieje na pęd kwiatowy ;) a dziś zauważyłam że wyrasta też drugi listek (jutro może cyknę mu fotkę)
choruszek z różowe kropki stracił 3 listki, ale 3 mu zostały i ma się juz lepiej po przesadzeniu, ma 2 pączki które lada chwila się otworzą 8)
żółty i łaciaty falenopsis szykują się do kwitnienia
tylko dendrobium mnie martwi - żółkną mu listki - nawet na młodym odroście jeden odpadł - wie ktos może co jest nie tak ???
Dorotko ja na Twoim miejscu odizolowałabym to dendrobium, nie wiem co to za objaw, ale wg mnie może to być o nieodpowiedniego dozowania nawozem lub też jakaś choroba grzybowa, oby nie coś gorszego w każdym razie, ja przesadziłabym roślinę do nowej doniczki i nowego podloża i spryskałabym preparatem na grzyby np. topsin
Oby ktoś umiał Ci pomóc w identyfikacji tej zmiany, bo szkoda roślinki
Trzymam kciuki za "storczykowego pacjenta" i dawka wirtualnej pomocy
Oby ktoś umiał Ci pomóc w identyfikacji tej zmiany, bo szkoda roślinki
Trzymam kciuki za "storczykowego pacjenta" i dawka wirtualnej pomocy