Blanc Double de Couber
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 mar 2012, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Blanc Double de Couber
Dzień Dobry Wszystkim!
Na wstępie zaznaczę że naprawdę próbowałam sobie odpowiedzieć na swoje pytania przy pomocy wyszukiwarki.
Po drugie, że jak do tej pory tylko Was pilnie czytałam i marzyłam, że kiedyś będę miała powody aby czynnie uczestniczyć w forum.
I teraz do meritum: Mam na działce gliniasto piaszczystą słabą ziemię, strefa b6. Od strony wypoczynkowej rosną 30 letnie świerki, dołem łyse i sąsiad ma nas totalnie na widoku. Co pod te świerki mądrego posadzić? (NIE IGLAKI) Szukałam, czytałam i wymyśliłam tą różę. Jest dostępna chyba tylko w szkółce w Radlińcu. Proszę o radę: czy pomysł jest w ogóle sensowny? Jeśli tak to w jakiej odległości od tych świerków będzie jej dobrze, one rosną pół metra od płotu w bardzo nieregularnych odstępach.Od rana do południa jest tam słońce, potem cień. I może ktoś się orientuje gdzie jeszcze można ją kupić? Mieszkam w pobliżu Legionowa.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Na wstępie zaznaczę że naprawdę próbowałam sobie odpowiedzieć na swoje pytania przy pomocy wyszukiwarki.
Po drugie, że jak do tej pory tylko Was pilnie czytałam i marzyłam, że kiedyś będę miała powody aby czynnie uczestniczyć w forum.
I teraz do meritum: Mam na działce gliniasto piaszczystą słabą ziemię, strefa b6. Od strony wypoczynkowej rosną 30 letnie świerki, dołem łyse i sąsiad ma nas totalnie na widoku. Co pod te świerki mądrego posadzić? (NIE IGLAKI) Szukałam, czytałam i wymyśliłam tą różę. Jest dostępna chyba tylko w szkółce w Radlińcu. Proszę o radę: czy pomysł jest w ogóle sensowny? Jeśli tak to w jakiej odległości od tych świerków będzie jej dobrze, one rosną pół metra od płotu w bardzo nieregularnych odstępach.Od rana do południa jest tam słońce, potem cień. I może ktoś się orientuje gdzie jeszcze można ją kupić? Mieszkam w pobliżu Legionowa.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Re: Blanc Double de Couber
Wydaje się to sensowne - tym bardziej że jako rugosa ta róża ma bardzo dobrą strefę USDA - na helpie podają nawet 3 strefę. Jako że rugosy mogą rosnąć nawet na słabych glebach to róża pod iglakami powinna sobie dobrze poradzić.
-
- 10p - Początkujący
Jak szybciutko, dziękuję
Czyli na razie trzymam się tego pomysłu.

Czyli na razie trzymam się tego pomysłu.
W nieświadomości ducha ( i umysłu) posadziłam przed kilkoma laty równolegle do szpaleru świerków szpaler róż -są tam i rosa rugosa , ale też Chopin i Westerland. Chociaż ziemia gorzej niż marna, dotychczas nie narzekają Sadź śmiało! 

-
- 10p - Początkujący
Niestety muszę poczekać do jesieni. Nie załapałam się na sadzonki wiosenne, mam nadzieje ze na jesieni będą. Zamówiłam, ale podobno w tym roku jest bardzo mało róż. Jako początkująca "ogrodniczka", za długo "kombinowałam", poza tym opóźniło się podnoszenie terenu, sianie trawnika i wszystko co było zaplanowane na wiosnę. Może dzięki temu dopracuję koncepcję. Mam takie marzenie żeby w ogrodzie były wyłącznie białe kwiaty, może to nierealny pomysł, zobaczę jak się rozwinie. W każdym razie Wasza pomoc jest na wagę złota i Bardzo Dziękuję.
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Nawet to wyszło na plus - ze spokojem przygotujesz sobie ogród, ziemię pod sadzonki, a potem zasadzisz.