Blanc Double de Couber

ODPOWIEDZ
kakarzynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Blanc Double de Couber

Post »

Dzień Dobry Wszystkim!
Na wstępie zaznaczę że naprawdę próbowałam sobie odpowiedzieć na swoje pytania przy pomocy wyszukiwarki.
Po drugie, że jak do tej pory tylko Was pilnie czytałam i marzyłam, że kiedyś będę miała powody aby czynnie uczestniczyć w forum.
I teraz do meritum: Mam na działce gliniasto piaszczystą słabą ziemię, strefa b6. Od strony wypoczynkowej rosną 30 letnie świerki, dołem łyse i sąsiad ma nas totalnie na widoku. Co pod te świerki mądrego posadzić? (NIE IGLAKI) Szukałam, czytałam i wymyśliłam tą różę. Jest dostępna chyba tylko w szkółce w Radlińcu. Proszę o radę: czy pomysł jest w ogóle sensowny? Jeśli tak to w jakiej odległości od tych świerków będzie jej dobrze, one rosną pół metra od płotu w bardzo nieregularnych odstępach.Od rana do południa jest tam słońce, potem cień. I może ktoś się orientuje gdzie jeszcze można ją kupić? Mieszkam w pobliżu Legionowa.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Re: Blanc Double de Couber

Post »

Wydaje się to sensowne - tym bardziej że jako rugosa ta róża ma bardzo dobrą strefę USDA - na helpie podają nawet 3 strefę. Jako że rugosy mogą rosnąć nawet na słabych glebach to róża pod iglakami powinna sobie dobrze poradzić.
kakarzynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jak szybciutko, dziękuję :wit
Czyli na razie trzymam się tego pomysłu.
Ema
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 17:40

Post »

W nieświadomości ducha ( i umysłu) posadziłam przed kilkoma laty równolegle do szpaleru świerków szpaler róż -są tam i rosa rugosa , ale też Chopin i Westerland. Chociaż ziemia gorzej niż marna, dotychczas nie narzekają Sadź śmiało! ;:215
kakarzynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niestety muszę poczekać do jesieni. Nie załapałam się na sadzonki wiosenne, mam nadzieje ze na jesieni będą. Zamówiłam, ale podobno w tym roku jest bardzo mało róż. Jako początkująca "ogrodniczka", za długo "kombinowałam", poza tym opóźniło się podnoszenie terenu, sianie trawnika i wszystko co było zaplanowane na wiosnę. Może dzięki temu dopracuję koncepcję. Mam takie marzenie żeby w ogrodzie były wyłącznie białe kwiaty, może to nierealny pomysł, zobaczę jak się rozwinie. W każdym razie Wasza pomoc jest na wagę złota i Bardzo Dziękuję.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Nawet to wyszło na plus - ze spokojem przygotujesz sobie ogród, ziemię pod sadzonki, a potem zasadzisz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”