Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? uprawa pod osłonami sezon 2012r.

Post »

Dorcinda pisze:Z tego co pamiętam gencjana występuje w roztworze wodnym i spirytusowym, o której piszecie?
Heek wszystko ładnie opisał, min. -
Wodny roztwór fioletu gencjanowego 20 mg/g 2% wlać do konewki 10l i wymieszać...
pozdrawiam, Anita
JanuszKR
100p
100p
Od: 3 gru 2010, o 22:16

Post »

forumowicz pisze:Kiedyś fiolet gencjany stosowany był przy grzybicy stóp. Komuś widocznie wpadło do głowy by pomidorowi dać to w stopę, bo to może na wszystkie grzyby jest dobre.
A już na pewno jest dobry fiolet gencjany do spółki z Acrobatem :;230
Nie ujmując nic Twojej wiedzy o uprawach roślin, przesyłam zapytania: Na czy "forumowicz" opierasz swoje wywody, że gencjana będzie nieskuteczna? Czy to na zasadzie wiem, bo dysponuję taką wiedzą, czy raczej na zasadzie byle coś napiszę i tak będzie dobrze? Jeżeli zachodzi ta druga możliwość, to na pewno znasz powiedzenie: "potrzeba matką wynalazków" i odsyłam do informacji przykładowej, która w jaskrawy sposób wskazuje, że trzeba próbować, aby cokolwiek zmienić: "Niewiele jest w historii ludzkości wynalazków, o których można powiedzieć że całkowicie odmieniły oblicze świata. Pośród tych kamieni milowych w historii ludzkości, na pierwsze miejsce wysuwa się bez wątpienia odkrycie niezwykłych właściwości oleju skalnego. Jeszcze dwa wieki temu wydobywający się z głębi ziemi olej skalny traktowany był przez jako zło konieczne. Eksperymenty, dokonywane w zaciszu lwowskiej apteki przez dwóch genialnych wizjonerów: Ignacego Łukasiewicza i Jana Zeha pokazały światu magiczne zdolności tego płynu". - http://www.agrykola.org/component/k2/itemlist/tag/nafta
Dlatego niczym nie ryzykuję, aby sprawdzić działanie gencjany, tym bardziej, że sąsiad twierdzi, że fiolet dodają do odżywek dla pomidorów. Przed dwudziestu laty słyszałem też o producentach, którzy wstrzykiwali fiolet do zielonych pomidorów, aby przyspieszyć ich czerwienienie.
Pozdrawiam

Janusz
mikropoletko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2012, o 01:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

heek pisze:Pomidory wysiew nasion 18 01 2012r.

posadzone w szklarni 17 03 2012r.

Doświetlałeś rozsadę przed wysadzeniem do szklarni, czy rosła tylko przy dziennym świetle?
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10

Post »

Rozsada była doświetlana świetlówką 2x36w 865, 14 godz. na dobę, temp. 19-20 dzień, 16-17 noc.
_____Pozdrawiam ____
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:Komuś widocznie wpadło do głowy by pomidorowi dać to w stopę, bo to może na wszystkie grzyby jest dobre.
A już na pewno jest dobry fiolet gencjany do spółki z Acrobatem
Mam wrażenie że składnikiem ,,Magicznej siły" jest nadmanganian potasu, który w postaci mikroskopijnych kryształków wolniej rozpuszcza się w wodzie i tworzy charakterystyczne smugi podczas rozpuszczania. Oczywiście skład nawozu nie jest opisany wprost przez producenta, ale by się przekonać proponuję do czystego, białego wiaderka pełnego wody wsypać miarkę ,,Magicznej siły" - by po chwili zaobserwować znane fioletowe smugi. A mangan to niezbędny pierwiastek śladowy dla pomidorów. Oczywiście sam nadmanganian, poza dostarczeniem pomidorom manganu posiada własności antyseptyczne. Z pewnością poprawia zdrowotność uprawy.

Załączam cytat z Wikipedii: Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Rozcieńczony roztwór używa się do płukania jamy ustnej.
Obrazek

Nadmanganian potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową". Aby uzdatnić wodę należy dodać nadmanganian potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca.

Z powyższego wynika że duży sens ma stosowanie ,,znanego nawozu do pomidorów" w postaci dolistnej.................
loginal
200p
200p

Post »

Doświadczalnie stwierdziłem:

- w wiaderkach, konewkach napełnionych wodą i pozostawionych na 12 godzin lub więcej dość szybko rozwijają się glony, po 24 godz. wyraźnie widać zazielenienie wody i zielonkawą pianę z kożuszkiem na powierzchni

- po rozpuszczeniu w tym samym wiaderku ,,Magicznej Siły" - i po pozostawieniu roztworu na dobę w szklarni - nie ma glonów w wiadrze, a przecież wzbogacenie wody w NPK powinno zwiększyć tempo przyrostu biomasy w wodzie.

Wysuwam tezę - ,,Magiczna Siła" zawiera w sobie ,,magiczny składnik" ..... :lol:
Prawdopodobnie NADMANGANIAN POTASU, więc wcześniejsze posty o tajemniczym wpływie GENCJANY mają sens.
mikropoletko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2012, o 01:13

Post »

heek pisze:Rozsada była doświetlana świetlówką 2x36w 865

Dzięki za odpowiedź ;:3
loginal
200p
200p

Post »

Ja w zasadzie nie odpowiedziałem, ale stwierdziłem logiczne uzasadnienie Twoich przypuszczeń albo inaczej mówiąc - prawd ludowych lub zasłyszanych....

Ponieważ nie mam zamiaru przesadzać z dokarmianiem ,,Magiczną Siłą" - zakupię jeszcze dziś nadmanganian potasu w aptece. Dla potwierdzenia (lub zaprzeczenia) tezy - część pomidorków nie będę pryskać i podlewać tym roztworem, na koniec sezonu zaś - postaram się sformułować jakieś wnioski.
Jeśli się sprawdzi - może to nieco popsuć rynek środków ochrony.... ale cóż, jesteśmy przecież tylko amatorami (w większości).

To mnie przekonało, w odróżnieniu od pryskania mlekiem prosto od krowy (przy okazji można przywlec gruźlicę) i inne dziwne pomysły.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

To jest świetny pomysł loginal :idea: Na pewno warty przetestowania. Ja też go sprawdzę, nie tylko na pomidorach. Tylko jakie stężenie zrobić, i czy to nie poparzy roślin.
Też mnie intrygowały te barwiące kryształki w tym nawozie, sądziłem jednak, że to jakiś potas albo fosfor :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
loginal
200p
200p

Post »

Ja przetestowałem dziś roztworem ,,jasnoróżowym" na ogórku i kawonach, którym coś najwyraźniej dolegało z gatunku problemów ,,grzybowych". Zrobiłem roztwór 3 kryształków w butelce po wodzie mineralnej (1.5l pojemności). Jeśli się sprawdzi to opakowanie z apteki za 3,50zł powinno wystarczyć na cały sezon dla mojej uprawy.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Ale numer z tą gencjaną, ja też wypróbuję!. Może i krety taki roztwór pogoni :lol:
Tylko kiedy tym podlewać i jak często?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Te tableteczki Kalii to pamiętam z dzieciństwa w domowej apteczce.W zeszłym roku czytałam na tym forum o podlewaniu tym powojników przeciw uwiądowi.
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45

Post »

loginal pisze:Ja przetestowałem dziś roztworem ,,jasnoróżowym" na ogórku i kawonach, którym coś najwyraźniej dolegało z gatunku problemów ,,grzybowych". Zrobiłem roztwór 3 kryształków w butelce po wodzie mineralnej (1.5l pojemności). Jeśli się sprawdzi to opakowanie z apteki za 3,50zł powinno wystarczyć na cały sezon dla mojej uprawy.
nadmanganian potasu działa antyseptycznie ale też woda ze srebrem koloidalnym działa mocniej aseptycznie. Taki urządzonko mam
(pomagało mi w chorobie). Tylko czy srebro nie zaszkodzi pomidorkom
Woda ze srebrem koloidalnym działa przeciw bakteryjnie, przeciw grzybicznie i podobno działa wspomagająco.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”