Heek wszystko ładnie opisał, min. -Dorcinda pisze:Z tego co pamiętam gencjana występuje w roztworze wodnym i spirytusowym, o której piszecie?
Wodny roztwór fioletu gencjanowego 20 mg/g 2% wlać do konewki 10l i wymieszać...
Heek wszystko ładnie opisał, min. -Dorcinda pisze:Z tego co pamiętam gencjana występuje w roztworze wodnym i spirytusowym, o której piszecie?
Wodny roztwór fioletu gencjanowego 20 mg/g 2% wlać do konewki 10l i wymieszać...
Nie ujmując nic Twojej wiedzy o uprawach roślin, przesyłam zapytania: Na czy "forumowicz" opierasz swoje wywody, że gencjana będzie nieskuteczna? Czy to na zasadzie wiem, bo dysponuję taką wiedzą, czy raczej na zasadzie byle coś napiszę i tak będzie dobrze? Jeżeli zachodzi ta druga możliwość, to na pewno znasz powiedzenie: "potrzeba matką wynalazków" i odsyłam do informacji przykładowej, która w jaskrawy sposób wskazuje, że trzeba próbować, aby cokolwiek zmienić: "Niewiele jest w historii ludzkości wynalazków, o których można powiedzieć że całkowicie odmieniły oblicze świata. Pośród tych kamieni milowych w historii ludzkości, na pierwsze miejsce wysuwa się bez wątpienia odkrycie niezwykłych właściwości oleju skalnego. Jeszcze dwa wieki temu wydobywający się z głębi ziemi olej skalny traktowany był przez jako zło konieczne. Eksperymenty, dokonywane w zaciszu lwowskiej apteki przez dwóch genialnych wizjonerów: Ignacego Łukasiewicza i Jana Zeha pokazały światu magiczne zdolności tego płynu". - http://www.agrykola.org/component/k2/itemlist/tag/naftaforumowicz pisze:Kiedyś fiolet gencjany stosowany był przy grzybicy stóp. Komuś widocznie wpadło do głowy by pomidorowi dać to w stopę, bo to może na wszystkie grzyby jest dobre.
A już na pewno jest dobry fiolet gencjany do spółki z Acrobatem
heek pisze:Pomidory wysiew nasion 18 01 2012r.
posadzone w szklarni 17 03 2012r.
Mam wrażenie że składnikiem ,,Magicznej siły" jest nadmanganian potasu, który w postaci mikroskopijnych kryształków wolniej rozpuszcza się w wodzie i tworzy charakterystyczne smugi podczas rozpuszczania. Oczywiście skład nawozu nie jest opisany wprost przez producenta, ale by się przekonać proponuję do czystego, białego wiaderka pełnego wody wsypać miarkę ,,Magicznej siły" - by po chwili zaobserwować znane fioletowe smugi. A mangan to niezbędny pierwiastek śladowy dla pomidorów. Oczywiście sam nadmanganian, poza dostarczeniem pomidorom manganu posiada własności antyseptyczne. Z pewnością poprawia zdrowotność uprawy.forumowicz pisze:Komuś widocznie wpadło do głowy by pomidorowi dać to w stopę, bo to może na wszystkie grzyby jest dobre.
A już na pewno jest dobry fiolet gencjany do spółki z Acrobatem
heek pisze:Rozsada była doświetlana świetlówką 2x36w 865
nadmanganian potasu działa antyseptycznie ale też woda ze srebrem koloidalnym działa mocniej aseptycznie. Taki urządzonko mamloginal pisze:Ja przetestowałem dziś roztworem ,,jasnoróżowym" na ogórku i kawonach, którym coś najwyraźniej dolegało z gatunku problemów ,,grzybowych". Zrobiłem roztwór 3 kryształków w butelce po wodzie mineralnej (1.5l pojemności). Jeśli się sprawdzi to opakowanie z apteki za 3,50zł powinno wystarczyć na cały sezon dla mojej uprawy.