Co jest ekonomiczniejsze: przepływowy ogrzewacz czy bojler ?
Re: Co jest ekonomiczniejsze: przepływowy ogrzewacz czy bojler ?
W domku letniskowym mam przepływowe ogrzewacze nad umywalkami - i to te tanie Dafi za ok 120zł. Jedynym mankamentem jest to, że zasilane są wodą z hydrofora i ciśnienie wody oscyluje w granicach 1 atmosfery. Gdy ciśnienie wody spada zaczyna lecieć z kranu zimna. Dlatego nad wanną mam bojler. Tam gdzie jest woda z wodociągu, o stałym ciśnieniu, nie powino być kłopotu. I jeszcze jedna uwaga - jeśli zimą nikt nie mieszka i temperatura wewnątrz domu spada poniżej zera, trzeba zabrać taki ogrzewacz, mimo spuszczenia wody z rur resztki pozostałe w urządzeniu mogą je uszkodzić (czego doświadczyłam!).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 mar 2010, o 20:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam w domu dwa - jeden 24KW obsługuje na razie jedną łazienkę i kuchnię i sprawdza się znakomicie. Żadnych spadków temperatury gdy np. ja się kąpię a żona zmywa. Dafi pod zlewem w kuchni - nieporozumienie - cieniutki strumyk cieplej ale nie gorącej wody. Ale suma sumarum nie żałuje bo rachunki na przyzwoitym poziomie przy rodzinie 2+1 i komforcie użytkowania.
Dafi 3,6kW w kuchni, dwa w łazience (umywalka i prysznic), do tego w pom. technicznym i żadnych problemów. Woda gorąca od razu, rachunki niskie, nie ma dziadowania tylko użytkowanie tak jakby woda szła z sieci. Przy podgrzewaczach trzeba uważać na jakośc wody, niestety są delikatne, łatwo odkłada się kamień i trzeba czyścić, a jeszcze gorzej gdy ktoś ciągnie wodę ze studni, a po drodze nie ma żadnego filtra/zmiękczacza. Ale tak to jestem bardzo zadowolony. Wcześniej był bojler 100l Electroluksa, wydajność podobna, choć wiadomo, że w podgrzewaczach przepływowych ciepła woda jest od razu, w bojlerze chwilę leci chłodna, ale w sumie na jedno wychodzi. Tylko, że finansowo podgrzewacze wygrywają z bojlerem o kilka długości.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2012, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, zależy. Musisz wsiąść pod uwagę kilka "drobiazgów" - włączający się podgrzewacz może wybijać bezpieczniki gdy był akurat będzie podłączony inny odbiornik o dużym poborze prądu, trzeba też rozważyć do czego będzie służyła ciepła woda i w jakiej ilości, uwzględnij też odległości od tych punktów poboru wody (chodzi mi, czy nie lepiej zamontować dwa podgrzewacze np. dla kuchni i łazienki, zamiast jednego), no i najważniejsze - stan instalacji elektrycznej, bo to w sumie kluczowe. U mnie sprawdziły się gazowe przepływowe podgrzewacze wody (mam dwa), z bojlera zrezygnowaliśmy.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sezonie grzewczym używam bojlera,zas poza tylko przeplywowego ogrzewacza wody.Jestem zadowolona,bo używam tylko tyle cieplej co w danej chwili potrzeba.Mam z Biowaru-Kaskada2.Dosc drogi ale wart tej ceny.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Witam serdecznie, również zastanawiam się nad zakupem przepływowego podgrzewacza wody i zapytam czy opłaca się kupować (nie wiem czy dobrze się wyrażam) podgrzewać o trzech stopniach mocy 18/21/24 kW ??(Zmoderowano) Na ile jest to wygodne i czy do zwykłego domku się nada ?? Jeszcze pytanie o markę na jakich się bardziej skupić ??
Bierz bojler, kupisz raz i dobry to masz wszystko z głowy, a z podgrzewaczem to zawsze są historie, pyzatym bojler obsługuje więcej wyjść co jest nie ocenione przy dodatkowych bateriach.