W. o...zwierzętach gospodarczych cz.1

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych

Post »

Farmland pisze:BRZOSKWINKA ile mają twoje króliki? W jakim wieku sa?
Urodziły się gdzieś w połowie marca. Kupiliśmy 1 maja. Maja jakieś 2,5 m-ca. Podobno były szczepione. Ale kto to tak naprawdę wie... Wiem, ze po jakimś czasie powtarza sie szczepienie, tylko kiedy?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie!!
Współczuję strat w kurach :(((

Moje kaczki pożarł lis...były jeszcze u sąsiada :((( teraz chcą mi w zamian dać parę z dwoma pisklakami...pisklaki 2 tygodniowe :D dzisiaj je weźmiemy.
Mam pytanie dotyczące ochrony przed lisem, u sąsiada lis był już dwukrotnie dwa razy zadusił mu kaczki i kurczaki ;/, szczelne ogrodzenie nie pomaga....jak sobie radzicie z tym problemem czy może u Was lisów nie ma?
Wybieg dla kaczek i kur mam za zabudowaniami gospodarczymi, gdzie raczej rzadko ktoś się kręci...tak aby lis bał się podejść ;/ ehhhh
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Alidka pies na wybiegu z ptakami to pewniak. Żaden lis nie podejdzie bo już sam zapach psa go odstraszy. Tak samo jak zapach człowieka. Kiedyś na ogrodzeniach wieszano szmaty nasączone moczem. Znam ludzi którzy do dzisiaj tak robią. Sposób może mało przyjemny i prymitywny ale bardzo skuteczny. Miałem owczarka który od małego wychowywał się z ptakami wszelkiej maści. W dzień biegał po podwórku i nie miałem problemów z lisami czy innymi drapieżnikami a mieszkam przy samym lesie. Dla lisa solidne ogrodzenie to takie jak na poligonie wojskowym. A chyba nikt nie ogradza czymś takim podwórka :D
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Zgadzam się! Pies to pewniak. Sąsiadce lis non stop, kury podbiera u nas nie ma szans, rok temu widziałam na własne oczy, jeśli można powiedzieć "widziałam" bo tak na prawdę nawet nie zdążyłam od razu zaczaić, co to było ;:oj Suka leżała sobie spokojnie na podwórku, nagle się poderwała i jak torpeda poleciała za oborę, mało mnie z nóg nie zwaliła, patrze a przez pomidory mknie coś rudego a za nim Xena, cztery pomidory zlamane :shock: ale za to kury wszystkie ;:138

Rozumiem, że ten mocz, powinien być po psie? ;:224
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Dzięki Kochani za odpowiedzi!
Jeju pies to u nas dopiero w planach, czekam na ogrodzenie całego ogrodu...hmmm fakt ten sąsiad ma aż dwa psy ale to Chiłały i trzymane w domu, więc właściwie żaden z nich pożytek...
Romaszko ja sobie tak myślę, że chodzi o ludzki mocz, bo jak złapać psi mocz? .... jak nic w desperacji będę nocą biegać i podsikiwać ogrodzenie :;230
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Moje kaczuchy już są u nas...okazało się, że źle zrozumiałam sąsiada...małe jest tylko jedno.

Kaczor po prawej, z jaśniejszym brzuchem.
Obrazek
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p

Post »

Alidka jak najbardziej chodzi o ludzki mocz. No chyba żę uda się komuś uzbierać wiaderko psiego moczu to jak najbardziej :D Ładne te twoje biegusy. Tylko że to raczej kaczki ozdobne bo mięsa to nie ma z nich wiele :roll:
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p

Post »

A tu najmłodsze z moich młodzików. Ich matka to jedyny rasowy królik w mojej hodowli.
http://imageshack.us/photo/my-images/853/zdjciae.jpg/
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

WOW ale piękna królica!
W ogóle macie cudne króliki!

Ja nigdy kaczek nie chciałam mieć, kury owszem :) Na kaczki zdecydowałam się w momencie, kiedy szukałam sposobów na ślimaki...poczytałam o biegusach, oświeciło mnie że u sąsiada są te kaczki...na żywo spodobały mi się jeszcze bardziej. Udało mi się kupić kaczora o dzikim upierzeniu i kaczkę cynamonową...ale co z tego jak właśnie zginęły śmiercią tragiczną, były naprawdę piękne. Gdyby nie dzieci to nie wzięlibyśmy tych "zastępczych", teraz mamy za to trzy sztuki :heja ;) też są śliczne. Raczej w garnku nie wylądują ;)

Sąsiad kazał dawać maluchowi suche ziarno pszenicy ...no i wodę. Tak się zastanawiam co mu jeszcze można dać...np. namoczone płatki owsiane? Pisklakiem zostałam totalnie zaskoczona i teraz główkuję.
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Wylęgły mi się 3 kurczątka. Daję im kaszę mannę i pokruszone jajko. One maja takie malutkie dziubki, że wydaje mi się że pszenicą by się udławiły.
Barbara
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Barbaro, ja mam dwutygodniowe kaczątko :)) pszenice je aż miło, bardziej obawiałam się tego że to zbyt monotonna dieta.
Ale już doczytałam na niemieckiej stronce (http://www.laufis.de/brut/ ) , że mogę podawać płatki owsiane namoczone z dodatkiem pokrzywy, koniczyny lub mlecza, gotowaną marchew, kukurydza i groszek, dwa razy w tygodniu surowe jajko, gotowane ziemniaki, ryż, makaron, sałatę wszystko to dowolnie mieszane . Podobno kaczki lubią kocie jedzenie jako przysmak raz na jakiś czas, warzywa z puszki np kukurydzę z groszkiem...i wiadomo ślimaki :heja
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BRZOSKWINKA pisze: Urodziły się gdzieś w połowie marca. Kupiliśmy 1 maja. Maja jakieś 2,5 m-ca. Podobno były szczepione. Ale kto to tak naprawdę wie... Wiem, ze po jakimś czasie powtarza sie szczepienie, tylko kiedy?
I jak ze szczepieniami? Jak często powinno się robić? Na króliczych stronach piszą dwa zdania i "o resztę pytaj weterynarza" :?

Dopytała i teoretycznie...
nasze maluchy przyszły na świat 20 marca, 28 kwietnia były szczepione na pomór i m....
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Mam pytanie :roll:
Kupiłam witaminy dla kurek-niosek

Obrazek

Ale nie mogę zrozumieć ile mam tego specyfiku dawać, bo na wiaderku bardzo dziwny napis: "Dawka - 4% nioski w chowie gospodarczym."
Może mi ktoś, po chłopsku, wytłumaczyć ile tego się daje, na przykład na 10 szt. niosek?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

romaszka pisze:"Dawka - 4% nioski w chowie gospodarczym."
:;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Joasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Zapewne 4% objętości karmy, załóż powiedzmy że dawka karmy suchej na kurę to ok 120-150g dziennie, 4% to będzie jakieś 5-6 g na łebka dziennie. Ja bym dała tego 4-5 g bo jak dajesz zielonki itp, to część witamin już mają. Czyli na 10 kur ze 40g. Odważ sobie na jakiejś miareczce, np uciętej butelce plastikowej małej, zaznacz markerem niezmywalnym ile to, i będziesz mogła sobie nabierać na tę miareczkę już wygodnie.
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”