Urodziły się gdzieś w połowie marca. Kupiliśmy 1 maja. Maja jakieś 2,5 m-ca. Podobno były szczepione. Ale kto to tak naprawdę wie... Wiem, ze po jakimś czasie powtarza sie szczepienie, tylko kiedy?Farmland pisze:BRZOSKWINKA ile mają twoje króliki? W jakim wieku sa?
W. o...zwierzętach gospodarczych cz.1
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Alidka
- 50p
- Od: 21 mar 2012, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie!!
Współczuję strat w kurach
((
Moje kaczki pożarł lis...były jeszcze u sąsiada
(( teraz chcą mi w zamian dać parę z dwoma pisklakami...pisklaki 2 tygodniowe
dzisiaj je weźmiemy.
Mam pytanie dotyczące ochrony przed lisem, u sąsiada lis był już dwukrotnie dwa razy zadusił mu kaczki i kurczaki ;/, szczelne ogrodzenie nie pomaga....jak sobie radzicie z tym problemem czy może u Was lisów nie ma?
Wybieg dla kaczek i kur mam za zabudowaniami gospodarczymi, gdzie raczej rzadko ktoś się kręci...tak aby lis bał się podejść ;/ ehhhh
Współczuję strat w kurach

Moje kaczki pożarł lis...były jeszcze u sąsiada

Mam pytanie dotyczące ochrony przed lisem, u sąsiada lis był już dwukrotnie dwa razy zadusił mu kaczki i kurczaki ;/, szczelne ogrodzenie nie pomaga....jak sobie radzicie z tym problemem czy może u Was lisów nie ma?
Wybieg dla kaczek i kur mam za zabudowaniami gospodarczymi, gdzie raczej rzadko ktoś się kręci...tak aby lis bał się podejść ;/ ehhhh
- Farmland
- 200p
- Od: 14 mar 2012, o 18:50
Alidka pies na wybiegu z ptakami to pewniak. Żaden lis nie podejdzie bo już sam zapach psa go odstraszy. Tak samo jak zapach człowieka. Kiedyś na ogrodzeniach wieszano szmaty nasączone moczem. Znam ludzi którzy do dzisiaj tak robią. Sposób może mało przyjemny i prymitywny ale bardzo skuteczny. Miałem owczarka który od małego wychowywał się z ptakami wszelkiej maści. W dzień biegał po podwórku i nie miałem problemów z lisami czy innymi drapieżnikami a mieszkam przy samym lesie. Dla lisa solidne ogrodzenie to takie jak na poligonie wojskowym. A chyba nikt nie ogradza czymś takim podwórka 

"Konserwanty zabijają powoli"
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Zgadzam się! Pies to pewniak. Sąsiadce lis non stop, kury podbiera u nas nie ma szans, rok temu widziałam na własne oczy, jeśli można powiedzieć "widziałam" bo tak na prawdę nawet nie zdążyłam od razu zaczaić, co to było
Suka leżała sobie spokojnie na podwórku, nagle się poderwała i jak torpeda poleciała za oborę, mało mnie z nóg nie zwaliła, patrze a przez pomidory mknie coś rudego a za nim Xena, cztery pomidory zlamane
ale za to kury wszystkie
Rozumiem, że ten mocz, powinien być po psie?

Rozumiem, że ten mocz, powinien być po psie?

- Alidka
- 50p
Dzięki Kochani za odpowiedzi!
Jeju pies to u nas dopiero w planach, czekam na ogrodzenie całego ogrodu...hmmm fakt ten sąsiad ma aż dwa psy ale to Chiłały i trzymane w domu, więc właściwie żaden z nich pożytek...
Romaszko ja sobie tak myślę, że chodzi o ludzki mocz, bo jak złapać psi mocz? .... jak nic w desperacji będę nocą biegać i podsikiwać ogrodzenie
Jeju pies to u nas dopiero w planach, czekam na ogrodzenie całego ogrodu...hmmm fakt ten sąsiad ma aż dwa psy ale to Chiłały i trzymane w domu, więc właściwie żaden z nich pożytek...
Romaszko ja sobie tak myślę, że chodzi o ludzki mocz, bo jak złapać psi mocz? .... jak nic w desperacji będę nocą biegać i podsikiwać ogrodzenie

- Alidka
- 50p
- Farmland
- 200p
Alidka jak najbardziej chodzi o ludzki mocz. No chyba żę uda się komuś uzbierać wiaderko psiego moczu to jak najbardziej
Ładne te twoje biegusy. Tylko że to raczej kaczki ozdobne bo mięsa to nie ma z nich wiele 

- Farmland
- 200p
A tu najmłodsze z moich młodzików. Ich matka to jedyny rasowy królik w mojej hodowli.
http://imageshack.us/photo/my-images/853/zdjciae.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/853/zdjciae.jpg/
- Alidka
- 50p
WOW ale piękna królica!
W ogóle macie cudne króliki!
Ja nigdy kaczek nie chciałam mieć, kury owszem
Na kaczki zdecydowałam się w momencie, kiedy szukałam sposobów na ślimaki...poczytałam o biegusach, oświeciło mnie że u sąsiada są te kaczki...na żywo spodobały mi się jeszcze bardziej. Udało mi się kupić kaczora o dzikim upierzeniu i kaczkę cynamonową...ale co z tego jak właśnie zginęły śmiercią tragiczną, były naprawdę piękne. Gdyby nie dzieci to nie wzięlibyśmy tych "zastępczych", teraz mamy za to trzy sztuki
;) też są śliczne. Raczej w garnku nie wylądują ;)
Sąsiad kazał dawać maluchowi suche ziarno pszenicy ...no i wodę. Tak się zastanawiam co mu jeszcze można dać...np. namoczone płatki owsiane? Pisklakiem zostałam totalnie zaskoczona i teraz główkuję.
W ogóle macie cudne króliki!
Ja nigdy kaczek nie chciałam mieć, kury owszem

Sąsiad kazał dawać maluchowi suche ziarno pszenicy ...no i wodę. Tak się zastanawiam co mu jeszcze można dać...np. namoczone płatki owsiane? Pisklakiem zostałam totalnie zaskoczona i teraz główkuję.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Wylęgły mi się 3 kurczątka. Daję im kaszę mannę i pokruszone jajko. One maja takie malutkie dziubki, że wydaje mi się że pszenicą by się udławiły.
Barbara
Barbara
- Alidka
- 50p
Barbaro, ja mam dwutygodniowe kaczątko
) pszenice je aż miło, bardziej obawiałam się tego że to zbyt monotonna dieta.
Ale już doczytałam na niemieckiej stronce (http://www.laufis.de/brut/ ) , że mogę podawać płatki owsiane namoczone z dodatkiem pokrzywy, koniczyny lub mlecza, gotowaną marchew, kukurydza i groszek, dwa razy w tygodniu surowe jajko, gotowane ziemniaki, ryż, makaron, sałatę wszystko to dowolnie mieszane . Podobno kaczki lubią kocie jedzenie jako przysmak raz na jakiś czas, warzywa z puszki np kukurydzę z groszkiem...i wiadomo ślimaki

Ale już doczytałam na niemieckiej stronce (http://www.laufis.de/brut/ ) , że mogę podawać płatki owsiane namoczone z dodatkiem pokrzywy, koniczyny lub mlecza, gotowaną marchew, kukurydza i groszek, dwa razy w tygodniu surowe jajko, gotowane ziemniaki, ryż, makaron, sałatę wszystko to dowolnie mieszane . Podobno kaczki lubią kocie jedzenie jako przysmak raz na jakiś czas, warzywa z puszki np kukurydzę z groszkiem...i wiadomo ślimaki

- BRZOSKWINKA
I jak ze szczepieniami? Jak często powinno się robić? Na króliczych stronach piszą dwa zdania i "o resztę pytaj weterynarza"BRZOSKWINKA pisze: Urodziły się gdzieś w połowie marca. Kupiliśmy 1 maja. Maja jakieś 2,5 m-ca. Podobno były szczepione. Ale kto to tak naprawdę wie... Wiem, ze po jakimś czasie powtarza sie szczepienie, tylko kiedy?

Dopytała i teoretycznie...
nasze maluchy przyszły na świat 20 marca, 28 kwietnia były szczepione na pomór i m....
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- BRZOSKWINKA
romaszka pisze:"Dawka - 4% nioski w chowie gospodarczym."

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Zapewne 4% objętości karmy, załóż powiedzmy że dawka karmy suchej na kurę to ok 120-150g dziennie, 4% to będzie jakieś 5-6 g na łebka dziennie. Ja bym dała tego 4-5 g bo jak dajesz zielonki itp, to część witamin już mają. Czyli na 10 kur ze 40g. Odważ sobie na jakiejś miareczce, np uciętej butelce plastikowej małej, zaznacz markerem niezmywalnym ile to, i będziesz mogła sobie nabierać na tę miareczkę już wygodnie.