Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ZdrowaNowalijka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2012, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

Witajcie :D Jest to moja pierwsza wiadomość na tym forum.

Od dziecka kocham bób... Od 3 lat sadzę go sama. Jednak na razie są to jednak takie początki, plony mam marne, gleba też jest średnia...
Piękne boby Wam rosną! DorkaS-66, bardzo ładne roślinki Ci wyrosły:)
odisia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2012, o 13:03

Post »

Mozecie mi podpowiedziec łopatologicznie jak sie dodaje zdjecia :?:
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki capek za pomoc;) sprawa ma się następująco: mam jedno pole 0,5ha gdzie jest 4B klasa ziemi, można powiedziec "piach" no i susza zrobiła swoje. Pisząc, że usycha miałem na myśli, że nie rośnie;) mój błąd. Ale wczoraj na 20a. na 3kl. ziemi w upał popryskałem nawozem dolistnym i chyba musiałem popalić, bo na górze liście się tak jakby zwijają, i leciutko zaczynają się jakby robić żółte. Teraz go podlewam. Jak myślicie poradzi sobie z tym?
Dodam, że dawałem na wiosne polifoskę 4, wiem, że bor jest odpowiedzialny za stronki, ale nie mogłem nabyć żadnego nawozu z tym składnikiem dopiero w tym nawozie dolistnym występuje. Kurcze martwię się jak nie wiem co z tymi liściami, boję się, że odniosę klęskę.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

wojtekman pisze:Dodam, że dawałem na wiosne polifoskę 4,
Rośliny wrażliwe na chlorki
Największa grupa roślin do której zaliczamy:

drzewa i krzewy owocowe - agrest, malina, czerwona porzeczka, truskawka, jeżyna, borówka, owoce pestkowe (w szczególności czereśnie),
warzywa - fasola, bób, ogórek, papryka, melon, cebula, sałata, warzywa wczesne,
http://www.florovit.pl/strona.html?id=323

Popatrzmy na Polfoskę 4 :
Nawóz zawiera 32% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie, w formie chlorku potasu,
Chyba komentarz jest zbyteczny- wojtekman ?
wojtekman
200p
200p

Post »

forumowicz co ty się tak na mnie uwziąłeś? nie wiem czemu ale mnie to bawi :wink: już dobra moja wina ok? :wink:
Patrzyłem się u sąsiada to też dzieje się coś podobnego
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

Ja napiszę tak, Wojtekman, już kiedyś sugerowałam żebyś zainteresował się stronami dla takich co mają uprawy wielkoobszarowe (czy jak to tam się zwie). Tym bardziej jeśli jesteś dopiero początkującym w tej dziedzinie. POza tym, jeśli zaczynasz produkcję czegoś na wielką skalę, to sorry ale raczej nie możesz się narażać na straty z (co tu ukrywać) powodu własnej niewiedzy. Czy Ty się zagłębiłeś w literaturze zanim obsiałeś pole czy tak jak mój sąsiad - chłop małorolny stwierdziłeś, że chcesz, obsiałeś i ...jakoś to będzie? Bo na takie coś to nawet ja - ogrodnik amator sobie nie pozwalam. Zamiast zadawac tu, na forum dziwne pytania a potem jeżyć się, że ktoś ośmielił się trochę z Ciebie zakpić to weź chłopaku zajrzyj do literatury, dokształć się w tej dziedzinie. Powodzenia życzę i owocnych plonów (teraz i w przyszłości)
pozdrawiam
agnieszka
wojtekman
200p
200p

Post »

oczywiście, że coś musiałem czytać, mam wujka rolnika, który się zna na tym co robi bo dużo tego ma i z tergo żyje, lecz on mówi, że to normalne i porównuje to do ziemniaków mówi, że na ziemniakach też tak sie robi jak rosną. Sprawa jest taka, że mnie to nie uspokaja. Rok temu miałem bób i nic sie nie działo, no troszke mszycy i nic poza tym. Chodzi o to, że chcąc zwiększyć plon to nawadniałem w upalny dzień rośliny i teraz opryskałem dolistnym nawozem. I teraz pojawiło się takie coś jak na zdjęciu boje się, że to Askochytoza. Dodam, że na tym samym polu już jest 2 rok bób. Na zdjęciu powinno widać takie przebarwienia i liście jakby się zwijały.

PS
na forach rolniczych nic wielkiego się nie dowiem, próbowałem już.
PS2
nie mam obecnie kabla od aparatu więc zeskanowałem bób 8-) aha i przepraszam, że tak Was denerwuje, ale włożyłem w to wiele pracy i nie chce żeby się zmarnowało.. Obrazek
wojtekman
200p
200p

Post »

czy to może być mączniak rzekomy, że się liście zwijają i lekko żółkną? Spróbuje prysnąć miedzianem. Co sądzicie na zdjęciu powyżej?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Na zdjęciu niewiele widać to raz, a dwa ja odnoszę silne wrażenie że ty sobie ten bób sam wykończysz, bez pomocy mączniaków i innych plag;)
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

Wymiękam, porównywać bób do ziemniaków... to raz, dwa - TY ten bób podlewałeś w dzień? O jakiej porze dnia? Jaką metodą?
pozdrawiam
agnieszka
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja jestem gwiazda ale Ty wojtekman jesteś supernowa :lol:
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Dajcie chłopakowi życ. Jest młody i torchę źle się do tego zabrał.
Chce trochę zarobic, podczas gdy większośc jego rówieśników 'doi rodziców'.
Pomóżcie mu i zrozumcie, że każdy kiedyś zaczynał (ja też zaczynam a jestem 'trochę' starsza)
Wojtekman trzymam za Ciebie kciuki.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pierwszy do pomocy powinien byś sqter71
Ja już pomogłem chłopakowi bo bez żadnego komentarza wyszukałem mu w sieci to co On sam mógł znaleźć bez trudu zanim sypnął pod bób polifoską i w nagrodę zostałem gwiazdorem. Jak w Holywood
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”