Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- kampom
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2012, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
W zeszłym roku padła mi jedna brzoskwinia-myślałam,że po prostu przemarzła. Ale nie wycięłam całkowicie, bo z obu stron rosną jagody kamczackie i nie chciałam walczyć z korzeniami. Zostawiłam metrowy pieniek z myślą o kwietniku, albo puszczeniu pnącza.W środku lata zaczęła wypuszczać nowe odrosty z liśćmi. W tym roku podrosła prawie 80 cm i być może już w przyszłym roku będą znowu owoce. Może po prostu przed egzekucją jeszcze spróbować ostro przyciąć??
pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Właśnie, właśnie Comcia!
Podobne, rzec by można identyczne drzewko tej wiosny dostałam. Owoce pyszne(nie miałam sposobności ich spróbować), ponoć wyrosło z pestki (ale kto wie...) posadziłam i szukam -cóż to za śliwa?
Podobne, rzec by można identyczne drzewko tej wiosny dostałam. Owoce pyszne(nie miałam sposobności ich spróbować), ponoć wyrosło z pestki (ale kto wie...) posadziłam i szukam -cóż to za śliwa?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- lobuzka
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
No chyba będą z tego MORELE.lobuzka pisze:-cóż to za śliwa?
Ale jaka odmiana to dopiero po owocach wnioski.
BOŻENA
- lobuzka
Byłoby cudownie , tym bardziej, że jesienią chciałam jakąś morelkę kupić.
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 lis 2011, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam prośbę dot. identyfikacji choróbska brzoskwini.
Zaobserwowałem, że w ciągu jednej doby młode listki brzoskwini zlepiły się wzdłuż osi symetrii każdego liścia.
Dosłownie każdy liść złożył się na pół. Szkodnika za bardzo nie widać, tylko mrówki biegają. Drzewa pryskane były na mszyce.
Niestety przeniosło się to już na winorośle, których wierzchołki - również zlepione - powoli zasychają.
Zaobserwowałem, że w ciągu jednej doby młode listki brzoskwini zlepiły się wzdłuż osi symetrii każdego liścia.
Dosłownie każdy liść złożył się na pół. Szkodnika za bardzo nie widać, tylko mrówki biegają. Drzewa pryskane były na mszyce.
Niestety przeniosło się to już na winorośle, których wierzchołki - również zlepione - powoli zasychają.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Jak nie szkodnik - może upał?
-
;)Rossynant pisze:Jak nie szkodnik - może upał?
drzewka raz na tydzień podlewane obficie - wiadro "na łeb"
winorośle tez podlewane zgodnie ze sztuką
ale jeżeli brzoskwini i winorośli szkodzi słońce to już nie wiem co o tym myśleć ;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Ktoś mówi że szkodzi? Natomiast mocne słońce i jeszcze w solidny upał owszem, może - często dla ochłody liście wówczas potrafią się pocić, wydzielają sok na wierzch i wtedy robią się kleiste. Młode listki na brzoskwini bywają złożone; a jakoś nigdy się nie przyglądałem specjalnie skąd się to bierze.
Tak z samych słów to trudno coś powiedzieć.ArturK pisze:Zaobserwowałem, że w ciągu jednej doby młode listki brzoskwini zlepiły się wzdłuż osi symetrii każdego liścia.
Zrób zdjęcie to może uda się rozpoznać intruza!
BOŻENA
-
kurcze, brzmi logicznieRossynant pisze:Ktoś mówi że szkodzi? Natomiast mocne słońce i jeszcze w solidny upał owszem, może - często dla ochłody liście wówczas potrafią się pocić, wydzielają sok na wierzch i wtedy robią się kleiste. Młode listki na brzoskwini bywają złożone; a jakoś nigdy się nie przyglądałem specjalnie skąd się to bierze.
a drzewa oczywiście dostały 'profilaktycznie' mocno Decisem
ps. Widze po sobie, że nie o tym w tym wszystkim chodzi. Bieganie od drzewa do drzewa, od krzaka do krzaka i sprawdzanie czy nie ma jakiegoś robaczka na liściu. A pozniej na to idzie cały magazynek środkow. A poźniej zdjęcie, pytanie na forum... Ok, daje na wstrzymanie. Dam drzewom rosnąć.
- Apat
- 50p
- Od: 29 gru 2011, o 18:51
Moje brzoskwinie szczerze powiedziawszy co roku mają problem z mszycami nie wiem czemu, tak samo jak śliwa kiedyś miałem 3 drzewa wyrosły na ok 5-6m do dziś zostało jedno przy drodze wysokości 3-4m specjalnie obcięte by wyżej nie rosło ale zwykle jest całe obsypane mszycami z racji wysokości trochę trudno mi opryskiwać je całe naturalnymi środkami spryskiwaczem ala do okien, ponieważ nie chcę używać jakiejkolwiek chemii, ma zwykle bardzo dużo brzoskwiń które mają być czyste od szkodliwych środków, już nie chodzi mi o to by ją uratować od mszyc bo sobie świetnie z tym radzi tylko żeby nie była inkubatorem dla mszyc które atakują później cały ogród, wystarczy chwilę stać pod nią i czuć od razu jakby deszczyk ;)
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
No takiego to spróbuj umyć drzewko - liście strumieniem wody !
Na róży w ten sposób udało mi się zlikwidować mszyce. Na drzewkach jeszcze nie próbowałem ale ...
Na róży w ten sposób udało mi się zlikwidować mszyce. Na drzewkach jeszcze nie próbowałem ale ...
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.