Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
_fox_

Re: Tunel foliowy ...

Post »

Rdeście czy nie za ciasno zawiązałeś te sznurki na łodygach ?? Łodygi z czasem grubieją i może być problem.
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Ja nie jestem zwolennikiem kupowania foliaków za tak wysoką cenę.Za tą cenę można kupować płody od rolników przez kilka lat,bez żadnej roboty i można je wybierać dowolnie.Namioty foliowe robię od kilku dobrych lat we własnym zakresie kupując jedynie folię.Jeden dzień z wichurą potrafi zrujnować nasze namioty z czym spotkałem się już kilka razy.Myślę,że rdest za wcześnie założył sznurki,ja robię to gdy zaczynają się przewracać krzaki.Do papryki nie trzeba sznurków same się dobrze trzymają.Ogórki, tak trzeba wiązać najlepiej do małego palika z gałęzi.A po tym obfite podlewani,wietrzenie,odchwaszczanie.

Obrazek

Obrazek

Łączę pozdrowienia z leśnej działki :wit
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pokaż nam swój tunel i nie wstydź się :roll: Nie każdego się głupie żarty trzymają więc tylko nieliczni mogą Cię publicznie wyśmiać :roll:
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W zimie to Ci śnieg wpadnie do środka bo za mały spad
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rdest79
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lut 2011, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

_fox_ pisze:Rdeście czy nie za ciasno zawiązałeś te sznurki na łodygach ?? Łodygi z czasem grubieją i może być problem.
jest delikatnie jak u niemowlaka, mam to na uwadze ;:333
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

jak ktoś był w wojsku to rozpozna ten stelaż (ja nie byłem).

4m x 6m = 24m2
2.30 m wysokości

stelaż - 350 zł
folia - ~200 zł
łaty - 80 zł
wkręty, zawiasy, itp. - 40zł
plus trochę roboczogodzin

Obrazek
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Re: Budowa tunelu

Post »

Moje dzisiejsze wypociny 6.6m x 3,3m . Wys 2.35m/2.0m. Kantówki 5x5 z odzysku, przeheblowane, szlifowane ,4 razy impregnowane.

Obrazek
mikropoletko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2012, o 01:13

Post »

Nieźle, ja mam podobnie 5.5/5m i jeden spad 3/2m, tyle że dodatkowo w kącie przy dwóch budynkach, ale obie ściany całe białe i wystawa baaardzo południowa.. cały foliak w pełni oświetlony od 9 do 18 (obecnie) bez najmniejszych cieni i nie narzekam ;:215
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

U mnie też jest południowa wystawa, czyli sciana jest na północnej stronie ogrodu, sciana surowa z cegieł, myśle że na wiosnę będzie działać jak pasywne ogrzewanie, a przez cały sezon jako bufor wilgoci...
mikropoletko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2012, o 01:13

Post »

Masz rację z tym ogrzewaniem, u mnie ściany były ciepłe kiedy już słońce zachodziło, także była duża różnica temperatur wewnątrz/ zewnątrz niż miałoby to miejsce w otwartej przestrzeni. U mnie to była akurat najlepsza wystawa i materiałów mniej :)
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Jutro będe dalej walczył z budową, jeszcze troche do roboty zostało, najgorsze to te impregnowanie, już nie moge patrzeć na pędzel :evil:
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

Jeśli myślicie o tym, by zbudować szybko i tanio - proponuję porzucić pomysł zastosowania kantówek. Wiem że to tradycyjny materiał, ale ja wpadłem na pomysł by zastosować profile stalowe do montażu płyt gipsowo-kartonowych lub sufitów podwieszanych.

Profile są lekkie, tanie, a jednocześnie bardzo sztywne. Profile + płyty poliwęglanowe, czyli wszystko do budowy szklarni przydomowej o powierzchni 12.5m2 - zrobiłem za ok. 2000pln.

Potrzebne narzędzia: wkrętarka, szlifierka kątowa, mazak water_proof, linijka, taśma miernicza.

Potrzebne materiały - wkręty samowiercące, silikon sanitarny bezbarwny do uszczelniania.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

profile do G/K są może lekkie w porównaniu z drewnem ale czy są wystarczająco sztywne to głowy nie dam...
Całe życie robie w wykonczeniach wnętrz ale na tunel z profili nie wpadlem, musi byc jakas przestrzenna konstrukcja aby była mocna... u mnie to zwykly plaskacz więc chyba drewno lepsze....
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

loginal pisze:Jeśli myślicie o tym, by zbudować szybko i tanio - proponuję porzucić pomysł zastosowania kantówek. Wiem że to tradycyjny materiał, ale ja wpadłem na pomysł by zastosować profile stalowe do montażu płyt gipsowo-kartonowych lub sufitów podwieszanych.

Profile są lekkie, tanie, a jednocześnie bardzo sztywne. Profile + płyty poliwęglanowe, czyli wszystko do budowy szklarni przydomowej o powierzchni 12.5m2 - zrobiłem za ok. 2000pln.

Potrzebne narzędzia: wkrętarka, szlifierka kątowa, mazak water_proof, linijka, taśma miernicza.

Potrzebne materiały - wkręty samowiercące, silikon sanitarny bezbarwny do uszczelniania.
co do profilów do sufitów podwieszanych to niebyłym taki pewnie co do trwałości ,
za 2000 zł jestem wstanie zbudowac tunel z kantówek o powierzchni nie 12,5 a 50 metrów , może wiecej pracy ale na pewno trwalsze od profili do sufitów
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

arty pisze:
loginal pisze:Jeśli myślicie o tym, by zbudować szybko i tanio - proponuję porzucić pomysł zastosowania kantówek. Wiem że to tradycyjny materiał, ale ja wpadłem na pomysł by zastosować profile stalowe do montażu płyt gipsowo-kartonowych lub sufitów podwieszanych.

co do profilów do sufitów podwieszanych to niebyłym taki pewnie co do trwałości ,
za 2000 zł jestem wstanie zbudowac tunel z kantówek o powierzchni nie 12,5 a 50 metrów , może wiecej pracy ale na pewno trwalsze od profili do sufitów
tylko jeszcze cene płyt poliwęglanowych?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”