Petunia z nasion Cz.1
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion
Madziarko, możesz zmienić nawóz na taki przeznaczony do surfinii, który stymuluje roślinkę to tworzenia krótszych międzywęźli i zawiązywania większej ilości pączków. W zeszłym roku takiego używałam, w tym również i z tego, co wiem, to większość, jeśli nie wszyscy, wielbicieli tych kwiatów bardzo sobie tego typu nawozy chwali.
Dorota33 ładne Ci się udały. Ja dochowałam się jednej pełnej.
Dorota33 ładne Ci się udały. Ja dochowałam się jednej pełnej.
Jaka nazwa tego nawozu skracającego międzywęźla?
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
słuchajcie... czytam i czytam, i nie mogę tego znaleść. Wyszukiwarka jest beznadziejna.
Ile sztuk sadzonek sadzicie do skrzynki, która ma około 90-100 cm.
Czy można brać jakąś średnią? Np. co 10 cm ? czy co 15 cm? Ja mam odmianę zwieszającą i raczej nie będę uszczykiwać, bo mam dużo sadzonek i są małe, a uszczykiwanie je jeszcze opóźni....
Ile sztuk sadzonek sadzicie do skrzynki, która ma około 90-100 cm.
Czy można brać jakąś średnią? Np. co 10 cm ? czy co 15 cm? Ja mam odmianę zwieszającą i raczej nie będę uszczykiwać, bo mam dużo sadzonek i są małe, a uszczykiwanie je jeszcze opóźni....
Silvia_pl
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Ja mam skrzynki dl 100 cm, szer ok 15 i wysokosc tez ok 15 cm. Posadzilam po szesc do jednej. Na razie sie nie wpychaja na siebie za bardzo ale i tez nie juz ma "okienek" miedzy nimi. Juz sa bardzo rozkrzewione. Posadzilam je tak troche blizej jednego dlugiego brzegu. Na drugim brzegu dosialam maciejke. Petunia jest od strony zewn. a maciejka bedzie od strony wewn. - by dawac wieczorami zapach na werande i do duzego pokoju
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hm, możliwe że coś przeinaczyłam i te nawozy nie skracają miedzywęźli, tylko po prostu powodują lepsze krzewienie. Ale tak czy inaczej chodziło mi o nawozy typu "do surfinii". Ja w tym roku używam Planta Vit (tani był), a w zeszłm używałam florowitu.selli7 pisze:Jaka nazwa tego nawozu skracającego międzywęźla?
- Silvia_pl
noriska pisze:Ja mam skrzynki dl 100 cm, szer ok 15 i wysokosc też ok 15 cm. Posadzilam po szesc do jednej. Na razie sie nie wpychaja na siebie za bardzo ale i też nie już ma "okienek" miedzy nimi. Juz sa bardzo rozkrzewione. Posadzilam je tak troche blizej jednego dlugiego brzegu. Na drugim brzegu dosialam maciejke. Petunia jest od strony zewn. a maciejka bedzie od strony wewn. - by dawac wieczorami zapach na werande i do duzego pokoju
A dajesz jakiś drenaż - leca albo cos w tym stylu? Masz te skrzynki z plantasjen?
Silvia_pl
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Mam skrzynki z Europris. Zrobilam w nich dziurki na dnie i mam podstawki (kupione w Hageland). Na dol skrzynki nasypalam zwykly piasek z piaskownicy, tak ok 3 cm. Slyszalam, ze to lepsze niz te kupne kulki lub kamienie. Potem ziemia do kwiatow. Na razie wyglada na to, ze maja sie dobrze
-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
Witam - ponownie podnoszę temat million bells - podczas podlewania urwało mi się parę gałązek niestety... Czy wiecie może, czy mogę to jakoś ukorzenić?... Tak mi szkoda tych kwiatków... A to zdrowe gałązki są.ziemia_120 pisze:Witaj LOKI - a to ciekawe z tymi milionkami - byłam przekonana, że to odmiana petunii. Ale ktoś tutaj chyba pisał, że kupił sobie taką odmianę petunii "tiny tunie" - obejrzałam zdjęcia na googlach i ta odmiana wygląda bardzo podobnie to milionek... może dlatego jest to mylone.Locutus pisze:Te ? Million Bells ?, jakkolwiek śliczne, petuniami nie są (jest to Calibrachoa x hybrida).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
Gosia
Na razie włożyłam je do wody i liczę na waszą fachową pomoc.
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
- Silvia_pl
spróbuj koniecznie...
U mnie jakiś czas temu tak wiało, że przewróciło mi foliową szklarnię... Jedną petunię mi akurat połamało. Pomyślałam, ze co mi szkodzi i obcięłam te gałązki na kilku centymetrowe kawałki i oberwałam dolne listki. Co prawda kilka dni leżały w dzbanku z wodą, bo nie było czasu...
Potem zanurzyłam koncówki w ukorzeniaczu (takim proszkowym), do ziemii i trzymam w miniszklarence, którą owinęłam agrowłókniną wiosenną, żeby słońce ich nie popaliło. Z kawałka, który był najsztywniejszy liscie zwiędły, ale wydać przyrosty. Jedna nawet zakwitła
linki do dużych zdjęć (kliknij na miniaturki)
-- 4 cze 2012, o 18:01 --
dodam tylko, że połamało mi je 14 maja, a dziś mamy już 4 czerwca i wyglada na to, że się chyba przyjęły...
U mnie jakiś czas temu tak wiało, że przewróciło mi foliową szklarnię... Jedną petunię mi akurat połamało. Pomyślałam, ze co mi szkodzi i obcięłam te gałązki na kilku centymetrowe kawałki i oberwałam dolne listki. Co prawda kilka dni leżały w dzbanku z wodą, bo nie było czasu...
Potem zanurzyłam koncówki w ukorzeniaczu (takim proszkowym), do ziemii i trzymam w miniszklarence, którą owinęłam agrowłókniną wiosenną, żeby słońce ich nie popaliło. Z kawałka, który był najsztywniejszy liscie zwiędły, ale wydać przyrosty. Jedna nawet zakwitła
linki do dużych zdjęć (kliknij na miniaturki)
-- 4 cze 2012, o 18:01 --
dodam tylko, że połamało mi je 14 maja, a dziś mamy już 4 czerwca i wyglada na to, że się chyba przyjęły...
Silvia_pl
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Wreszcie zakwitła mi pierwsza petunia ? z siewu 3. marca (prosto do skrzynki balkonowej). Czekam na następne.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
I kolejna (przy okazji: ta pierwsza już trzema kwiatami kwitnie):
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Brawo Loki - super, że od razu na balkon bez chrzanienia się z pikowaniem itd. - efekt jest
- Locutus
- Kontakt:
Efekt to dopiero będzie, jak już wszystkie zakwitną? Dywan kwiatowy, kolorowy, petuniowy. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI