Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Madziarko, możesz zmienić nawóz na taki przeznaczony do surfinii, który stymuluje roślinkę to tworzenia krótszych międzywęźli i zawiązywania większej ilości pączków. :) W zeszłym roku takiego używałam, w tym również i z tego, co wiem, to większość, jeśli nie wszyscy, wielbicieli tych kwiatów bardzo sobie tego typu nawozy chwali.

Dorota33 ładne Ci się udały. ;:333 Ja dochowałam się jednej pełnej. :tan
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jaka nazwa tego nawozu skracającego międzywęźla?
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

słuchajcie... czytam i czytam, i nie mogę tego znaleść. Wyszukiwarka jest beznadziejna.
Ile sztuk sadzonek sadzicie do skrzynki, która ma około 90-100 cm.
Czy można brać jakąś średnią? Np. co 10 cm ? czy co 15 cm? Ja mam odmianę zwieszającą i raczej nie będę uszczykiwać, bo mam dużo sadzonek i są małe, a uszczykiwanie je jeszcze opóźni....
Silvia_pl
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Ja mam skrzynki dl 100 cm, szer ok 15 i wysokosc tez ok 15 cm. Posadzilam po szesc do jednej. Na razie sie nie wpychaja na siebie za bardzo ale i tez nie juz ma "okienek" miedzy nimi. Juz sa bardzo rozkrzewione. Posadzilam je tak troche blizej jednego dlugiego brzegu. Na drugim brzegu dosialam maciejke. Petunia jest od strony zewn. a maciejka bedzie od strony wewn. - by dawac wieczorami zapach na werande i do duzego pokoju :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

selli7 pisze:Jaka nazwa tego nawozu skracającego międzywęźla?
Hm, możliwe że coś przeinaczyłam i te nawozy nie skracają miedzywęźli, tylko po prostu powodują lepsze krzewienie. Ale tak czy inaczej chodziło mi o nawozy typu "do surfinii". Ja w tym roku używam Planta Vit (tani był), a w zeszłm używałam florowitu.
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

noriska pisze:Ja mam skrzynki dl 100 cm, szer ok 15 i wysokosc też ok 15 cm. Posadzilam po szesc do jednej. Na razie sie nie wpychaja na siebie za bardzo ale i też nie już ma "okienek" miedzy nimi. Juz sa bardzo rozkrzewione. Posadzilam je tak troche blizej jednego dlugiego brzegu. Na drugim brzegu dosialam maciejke. Petunia jest od strony zewn. a maciejka bedzie od strony wewn. - by dawac wieczorami zapach na werande i do duzego pokoju :)

A dajesz jakiś drenaż - leca albo cos w tym stylu? Masz te skrzynki z plantasjen?
Silvia_pl
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Mam skrzynki z Europris. Zrobilam w nich dziurki na dnie i mam podstawki (kupione w Hageland). Na dol skrzynki nasypalam zwykly piasek z piaskownicy, tak ok 3 cm. Slyszalam, ze to lepsze niz te kupne kulki lub kamienie. Potem ziemia do kwiatow. Na razie wyglada na to, ze maja sie dobrze :)
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

ziemia_120 pisze:
Locutus pisze:Te ? Million Bells ?, jakkolwiek śliczne, petuniami nie są (jest to Calibrachoa x hybrida).

Pozdrawiam!
LOKI
Witaj LOKI - a to ciekawe z tymi milionkami - byłam przekonana, że to odmiana petunii. Ale ktoś tutaj chyba pisał, że kupił sobie taką odmianę petunii "tiny tunie" - obejrzałam zdjęcia na googlach i ta odmiana wygląda bardzo podobnie to milionek... może dlatego jest to mylone.

Pozdrawiam!

Gosia
Witam - ponownie podnoszę temat million bells - podczas podlewania urwało mi się parę gałązek niestety... Czy wiecie może, czy mogę to jakoś ukorzenić?... Tak mi szkoda tych kwiatków... A to zdrowe gałązki są.
Na razie włożyłam je do wody i liczę na waszą fachową pomoc.
Pozdrawiam!

Gosia ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

spróbuj koniecznie...
U mnie jakiś czas temu tak wiało, że przewróciło mi foliową szklarnię... Jedną petunię mi akurat połamało. Pomyślałam, ze co mi szkodzi i obcięłam te gałązki na kilku centymetrowe kawałki i oberwałam dolne listki. Co prawda kilka dni leżały w dzbanku z wodą, bo nie było czasu... :roll:
Potem zanurzyłam koncówki w ukorzeniaczu (takim proszkowym), do ziemii i trzymam w miniszklarence, którą owinęłam agrowłókniną wiosenną, żeby słońce ich nie popaliło. Z kawałka, który był najsztywniejszy liscie zwiędły, ale wydać przyrosty. Jedna nawet zakwitła ;:138

linki do dużych zdjęć (kliknij na miniaturki)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 4 cze 2012, o 18:01 --

dodam tylko, że połamało mi je 14 maja, a dziś mamy już 4 czerwca i wyglada na to, że się chyba przyjęły...
Silvia_pl
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wreszcie zakwitła mi pierwsza petunia ? z siewu 3. marca (prosto do skrzynki balkonowej). Czekam na następne.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I kolejna (przy okazji: ta pierwsza już trzema kwiatami kwitnie):

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Maksia
50p
50p
Od: 26 mar 2012, o 21:28

Post »

Brawo Loki - super, że od razu na balkon bez chrzanienia się z pikowaniem itd. - efekt jest ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Efekt to dopiero będzie, jak już wszystkie zakwitną? Dywan kwiatowy, kolorowy, petuniowy. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”