Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób

Post »

Przyłączam się do prośby. Teraz proszą już dwie Dorotki :wink:
Pomodorku plisssss! Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochane Dorotki dwie.

Ja już bobu nie uprawiam od lat. Przedtem uprawiałem go sporo jak na moja 4 arową działkę bo i spore było zapotrzebowanie. Nie pryskałem go nigdy niczym. Bób miałem i to na V klasie że ten co tu niektórzy pokazują to jest jakieś karłowe odmiany/ uprawiałem Hangdown Biały i Zielony/ . Nawet z mszyca sobie radziłem bez żadnych oprysków ogławiając po prostu krzaki. Mogłem sobie na to pozwolić bo bób był niewiele niższy ode mnie a mam 180 cm.
Wojtekmanjuż tyle figli nawywijał ze swoim bobem, że tak naprawdę nie wiadomo co mu zaszkodziło. Musi wkleić zdjęcie w naturalnych kolorach i to całego krzaka. Jak nie masz kabla zanieś kartę do fotografa i zeskanuj zdjęcie. A na przyszłość najpierw zapytaj a potem rób a nie odwrotnie. I nie takich co nie odróżniają ziemniaka od bobu.
Poza tym napisałeś lakonicznie , że pryskałeś nawozem dolistnym . Jakim i w jakim stężeniu i czy czasami też nie w upalne południe. Podajesz cos to podaj dokładnie by można było sprawdzic czy właściwy nawóz dałeś i we właściwym stężeniu.

Współczuję
kontener22
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 23:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja żałuję, ze mi się aparat zepsuł, bo mam piękne boby, mają już strąki i są gęste i świetne. Nie ma ogórków, cukinii prawie, za to bób, pierwszy raz przeze mnie siany i sadzony, okazał się rewelacją. Bób i kapustowate dobrze rosną przy tej dziwnej pogodzie, a dyniowate źle.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz ;:cm
Pozdrawiam, Dorota
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ech już pisał że pryskał nawozem w upał, podlewał też zdaje sie w upał. Teraz jak popryska miedzianem w upał, to ja ekspertem nie jestem ale bób tego na moje oko może trochę nie przeżyć. Z rośliną jak z dzieckiem, lepiej nie przedobrzać.. Lepsze zdjęcie naprawdę by się przydało, i nie tylko liścia w zbliżeniu ale całego jednego krzaka chociaż, jak z tego mamy coś wywnioskować..

Tak z innej beczki to u mnie mszyca na bobie nie chce siedzieć na czubkach ani na liściach, tylko na kwiatach i strąkach. Dziwaczka jakaś..
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

to prawda trochę zamieszałem... popełniłem wiele błędów ale, aż tak tragicznie to nie jest. z tego co czytałem to mączniak rzekomy, jutro popryskam nie w upał loeb
podlewałem w dzień ponieważ pewien duży rolnik tez nawadniał bób i kapuste w dzień upalny od wielu lat i nic u niego się nie działo
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtek, teraz niczym nie pryskaj, tylko zrób jutro z samego rana porządne zdjęcie i tu wklej, jak pisze forumowicz :
forumowicz pisze: (...) wkleić zdjęcie w naturalnych kolorach i to całego krzaka. Jak nie masz kabla zanieś kartę do fotografa i zeskanuj zdjęcie. (...) napisałeś lakonicznie , że pryskałeś nawozem dolistnym . Jakim i w jakim stężeniu i czy czasami też nie w upalne południe. Podajesz coś to podaj dokładnie by można było sprawdzic czy właściwy nawóz dałeś i we właściwym stężeniu.
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja odstąpiłem koledze po tym pamiętnym przymrozku 14 swoich sadzonek pomidorów. I wiecie co zrobił ?. Opryskał je nawozem do iglaków zamiast O,5 % to 50 %/ pół na pół/. I oczywiście szlag je trafił.

Horror :shock:
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko... Ile %??? :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam, Dorota
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

ok, to jutro tak zrobie z tym zdjęciem, a nawóz to Florovit, http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-u ... y-p15.html w dawce 2,5ml/1l wody i pryskałem w dzień, bo stwierdziłem, że nie jest tak gorąco i nic nie zaszkodzi.. ;:14 ale słuchajcie, wydaje mi sie, że nie jest to wina nawozu ponieważ, jest część działki, gdzie wcale nie pryskałem i to samo się dzieje. Dodam, że tam było podlewane i dzień przed pryskałem Decisem na mszyce.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Wojtekman.
Słońce czy nie, lepiej pryskac wieczorem (pogoda jak kobieta, zmienną jest). Wiem bo sama w ten sposób niemal wykończyłam w zeszłym roku różę.
Na razie niczym nie pryskaj i słuchaj co mówią eksperci. Oni już nie jedną beznadziejną sytuację uratowali.
Panowie, ;:196
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek

Odmiana Figaro szaleje. Pozawiązywane po 10-12 strąków na pędzie i wiąże następne. A miałem już nie dokarmiać bobu.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek, piękny masz ten bób! ;:3
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”