Termin sadzenia cebul tulipanów
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wykopywanie i sadzenie cebul tulipanów.
Dzięki za wskazówki ... też chciałam moje teraz już wykopać. Kurcze, ale bym dała plamę.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
na jesieni sadziłem cebule tulipanów, czy musze je teraz wykopywać, czy mogę za rok, rosną w takim miejscu, ze przy wykopywaniu wszystko inne(jednoroczne) się zniszczy. kiedyś słyszałem o wykopywaniu cebul co 4 lata, jak z tym jest?
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Moniko, mówiąc przybyszowe miałam na myśli, że nie wiem, czy tworzyła się więcej niż jedna. Wiem, jak wyglada cykl rozwojowy tulipana.
Może trudno uwierzyć, ale sama widziałam, naprawdę spore. I podobno tak co roku, nie widzę powodu, dla którego miałby naginać rzeczywistość.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 paź 2011, o 09:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
gieru96, czytałam gdzieś, że tulipany wykopuje się co roku (tak najlepiej) ale można też po 2-3latach. Natomiast inne cebulowe jak żonkile, hiacynty, krokusy lepiej przetrzymać w ziemi przez 3-5 lat. Myślę, że w tym roku spokojnie możesz pozwolić rosnąć "jednorocznym sąsiadom" tulipanów.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
ok, dzięki, wiem, że dla nich najlepiej byłoby, gdybym je wykopał i przesuszył, ale innym kwiatom by to bardzo zaszkodziło :/ może nie tak teraz, jak na jesieni ich wkopywanie, tych cebul jest ok 200, a rosną na jednym kawałku
jeszcze tulipany nie uschły, a już tam są cynie i astry 

- Kaema
- 50p
- Od: 22 lip 2012, o 20:06
Re: Tulipany - kiedy sadzić?
A czy w takim razie najlepiej sadzic cebulki na poczatku wrzesnia?
-- 17 sie 2012, o 09:54 --
oraz drugie pytanie chcialalbym nie sadzic w kupie ale tez wiem ze lepiej wtedy rosna, macie pomysl zeby zrobic z tego jakis ladny wzor? najbardziej mi sie podoba w lini prostej ale chyba sie tak nie da, a w kupie tez neiladnie, nie wiem jak posadzic.
-- 17 sie 2012, o 09:54 --
oraz drugie pytanie chcialalbym nie sadzic w kupie ale tez wiem ze lepiej wtedy rosna, macie pomysl zeby zrobic z tego jakis ladny wzor? najbardziej mi sie podoba w lini prostej ale chyba sie tak nie da, a w kupie tez neiladnie, nie wiem jak posadzic.
Zapraszam nad morze!
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Najlepiej posadź gdzieś tak na przełomie września i października.
Mnie akurat najbardziej podobają się tulipany sadzone w większych grupach ale widziałam też sadzone w rządku wzdłuż ścieżki i też ładnie to wyglądało.
Mnie akurat najbardziej podobają się tulipany sadzone w większych grupach ale widziałam też sadzone w rządku wzdłuż ścieżki i też ładnie to wyglądało.
No bo tulipany sadzi się w grupach.Nie łączyć gatunkami a kolorami,wzór i kształt rabaty obojętny /chociaż ja preferuję prostokąt lub okrąg.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06

a ja wsypałam wszystkie do kosza i posadziłam jak leci i wyszło pięknie.
Kwitły całą wiosnę cała rabatka ok 120 szt. różne kolory i gatunki

Czytałam gdzieś, że nie lubią się z irysami ale o warzywach nie słyszałam.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Ja mam posadzone z irysami,ale irysy są inwazyjne i trzeba sporo im miejsca zostawić.Irysy zagłuszą po prostu tulipany jak będzie mało miejsca.A tak poza tym nie zauważyłem zgubnych skutków tego sąsiedztwa,a rosną razem od 4 lat.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Re: Cebule tulipanów
Hej,
Odgrzebuję stary temat, bo sobie myślę, że na potrzeby jednej wątpliwości chyba szkoda zakładać nowego tematu....
Czytałam w tym temacie o okrywaniu cebulek na zimę liśćmi.
Czy tak okryć można też te, które już puściły kiełki? Bo moje niektóre cebulowe, sadzone we wrześniu już wykiełkowały: tulipany, szafirki, krokusy, narcyzy..... Są na ok 5 cm wysokie, a szafirki to już mają dłuuugie listki.
Chyba pierwszy raz tak mi się zdarzyło
Zastanawiałam się, czy nie przykryć ich gałązkami tui (cięłam je niedawno), a na to dać jeszcze włókninę. Czy pod samymi liśćmi nie wymarzną przez długą zimę?
Mamy ciepłą jesień i trochę się obawiam, żeby się nie rozpędziły w tym rośnięciu przed tęgimi mrozami....
Odgrzebuję stary temat, bo sobie myślę, że na potrzeby jednej wątpliwości chyba szkoda zakładać nowego tematu....

Czytałam w tym temacie o okrywaniu cebulek na zimę liśćmi.
Czy tak okryć można też te, które już puściły kiełki? Bo moje niektóre cebulowe, sadzone we wrześniu już wykiełkowały: tulipany, szafirki, krokusy, narcyzy..... Są na ok 5 cm wysokie, a szafirki to już mają dłuuugie listki.

Chyba pierwszy raz tak mi się zdarzyło

Zastanawiałam się, czy nie przykryć ich gałązkami tui (cięłam je niedawno), a na to dać jeszcze włókninę. Czy pod samymi liśćmi nie wymarzną przez długą zimę?
Mamy ciepłą jesień i trochę się obawiam, żeby się nie rozpędziły w tym rośnięciu przed tęgimi mrozami....

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Szafirki zawsze wypuszczają liście jesienią, to normalne.
U tulipanów i narcyzy to nienormalne.
Krokusy są i jesienne i wiosenne, musisz wiedzieć jakie posadziłaś.
U wiosennych to też nienaturalne.
U tulipanów i narcyzy to nienormalne.
Krokusy są i jesienne i wiosenne, musisz wiedzieć jakie posadziłaś.
U wiosennych to też nienaturalne.
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Wszystkie cebule są wiosenne i sadziłam na taką głębokość trzykrotnie większą niż cebule...
No i sadziłam we wrześniu. Tak w okolicach połowy miesiąca.
Pewnie to przez to, że do tej pory jeszcze przecież jest w miarę ciepło...
Cóż, chyba teraz już nic nie poradzę na to, że wyrosły, okryję, no i zobaczymy...
No i sadziłam we wrześniu. Tak w okolicach połowy miesiąca.
Pewnie to przez to, że do tej pory jeszcze przecież jest w miarę ciepło...

Cóż, chyba teraz już nic nie poradzę na to, że wyrosły, okryję, no i zobaczymy...

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
A ja uważam,że okrywając je przysporzysz im więcej złego niż pożytku.Po pierwsze ,takie przykrycie stanowi wspaniałą kryjówkę dla gryzoni a te jak już znajdą się w pobliżu cebul (zwłaszcza tulipanów),to na pewno nie zostawią w spokoju tego smakołyku.Po drugie, takie dodatkowe okrycie pobudzi cebule do rośnięcia.Rośliny się "wyciągną", zbledną i dopiero teraz będą wrażliwe na ewentualne mrozy.A po trzecie u mnie co roku na jesieni tulipany,szafirki,hiacynty,rzadziej narcyzy wypuszczają listki.Niczym nigdy nie przykrywałam i nie zmarzły.Gorzej jeśli posadzi się je w podmokłym miejscu,wówczas istnieje duże ryzyko wygnicia cebul.
Serdecznie pozdrawiam Danuta