Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Re: Uprawa melonów

Post »

jak nakryjesz agrowłókniną P17, to melony, ani żadne inne rośliny nie połamią się :D
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłem jakąś taką wiosenną, najcieńszą jaka była ( nie znam się na "P") i i tak połamałem co nieco ;:131
Na dzisiejszą noc zabezpieczyłem butelkami, jutro zrobię osłonę opartą na wygiętych leszczynowych patykach, oczywiście nie na stałe, ale otwieraną. Zastanawiam się tylko czy trzeba to wietrzyć często, rzadko czy wcale...
Jak na razie rośnie 16 Olivinów. Teraz kolej na arbuzy "SB" i "Janosik" :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani mam pierwszy raz melony.., czyli mam go ciachnąć za trzecim liściem - tak ?
Dobrze zaznaczyłam na fotce..?

Obrazek
pozdrawiam, Anita
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

NITKA pisze:mam pierwszy raz melony.., czyli mam go ciachnąć za trzecim liściem - tak ?
NITKO kilka postów powyżej też zadałam pytanie o cięcie melonów ale niestety póki co brak odpowiedzi :( .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja już wiem jak przycinać, wszystko pisze w tym wątku :lol:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

chudziak pisze:
NITKA pisze:mam pierwszy raz melony.., czyli mam go ciachnąć za trzecim liściem - tak ?
NITKO kilka postów powyżej też zadałam pytanie o cięcie melonów ale niestety póki co brak odpowiedzi :( .
Chudziaczku, no wyczytałam we wcześniejszych postach, że trzeba ciachnąć za trzecim liściem i wtedy zacznie się rozkrzewiać i na tych bocznych przyrostach będą się pojawiały żeńskie kwiaty, ale dla pewności wstawiłam fotkę, żeby znający się na rzeczy potwierdzili lub zaprzeczyli, co by mieć pewność. :wink:
Jutro na pewno ktoś z nami o tym pogada. :D
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

ja mojemu melonkowy Malga nic nie ciachałem :D a i tak puszcza po bokach pędy i zaczyna kwitnąc , na początek kwiaty męskie :D:D:D:D jutro z rana wrzuce fotke :)
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

O cięciu znalazłam takie informacje:
"... Rozsadę sadzi się w rzędy odległe o100 ? 120cm lub pasy dwurzędowe, gdzie odległość między rzędami wynosi 80 -100 cm, a między pasami 100 ? 120 cm. W rzędach rośliny umieszcza się w odległości 50 ? 80 cm.

Przed sadzeniem dobrze jest rośliny przyciąć, usuwając wierzchołek pędu nad trzecim liściem właściwym. Zabieg ten ma na celu szybszą inicjację pędów bocznych, na których rozwija się więcej kwiatów żeńskich.

Pozostałe zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie, które należy prowadzić ręcznie i ze względu na płytki system korzeniowy bardzo ostrożnie oraz nawadnianie. Po obfitym podlaniu roślin po posadzeniu może nastąpić długa przerwa w nawadnianiu aż do fazy przyrostu owoców, od której należy rośliny równomiernie zaopatrywać w wodę.

Gdy owoce osiągną wielkość orzecha włoskiego powinno się usunąć wierzchołki pędów, pozostawiając nad owocem dwa liście, należy usunąć również wszystkie pędy nie owocujące. Na roślinie powinno urosnąć nie więcej niż 5 ? 6 owoców ? pozostałe należy usunąć

Dojrzałość zbiorczą owoce melona osiągają po 45-60 dniach od kwitnienia. Stopień dojrzałości konsumpcyjnej poznaje się po zabarwieniu skórki, mięknięciu zagłębienia przy szypułce i po intensywnym aromacie..."

Nigdy nie przycinałam, ale... dla polepszenia plonowania może warto spróbować?
Moje też już kwitna :wink: i puszczają boczne pędy.
Na pierwsze cięcie u mnie za późno, ale po zawiązaniu owocu, czemu nie?!
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

U mnie kwitną dwa, reszta śpi. Jak to ja, muszę na własnej skórze się przekonać, więc część przytnę, a część nie i porównam. :wink:
Dzięki lobuzko :wit
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Jesienią dużo owoców różnego kalibru, z powodu niedojrzałości się wyrzuca, może warto poprzycinać i mieć kilka, za to dorodnych/wypasionych sztuk :wink: .
NITKA ze swoimi też pokombinuję :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Lobuzka, dzięki za to info! ;:3
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

ja symbolicznie trzy melony posadziłem (z rozsady) w tunelu. Po dwóch nocach jeden melon został przycięty równo z ziemią. Jak ja lubię te turkucie...
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

to mój melon, Malaga jak jedyny jakos rośnie, powoli powoli, ale rośnie, czy należy go jakoś przyciac .? Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

22 maja posadziłam 7 szt. melonów do gruntu. Nic nie rosną ;:145 , chyba mają za zimno, zwłaszcza w nocy ;:223 . Teraz przykryłam lekką włókniną - ciekawe co dalej.

Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ja posadziłem 28 maja do gruntu już częściowo kwitnące. Kilka dni było ok, później zaczęły żółknąć :/ Podjadły dolne liście ślimaki, mrówki zajęły się kwiatami i jak na chwilę obecną mam niedobitki w kolorze cytryny...
Szkoda bo choć nie mam środków finansowych wydałem resztę, by sprawić im dobre warunki ( czarna włóknina, biała na górę, antyślimati i inne bariery domowej roboty).Jak juz wiem u mnie się nic nie da ... ;:145
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”