Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
forumowicz zaopatrzyłam się w AcrobatMZ69WG , CurzateCu49,5WP oraz Mildex w jakiej kolejności jak zajdzie potrzeba zastosował byś te środki - pomidory mam tylko w tunelu.
Z góry dziękuję za poradę
Z góry dziękuję za poradę
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja miałam i on w gruncie..
Ale tydzień później przyszła sąsiadka z działki i mówiła że jej padają codziennie krzaki w szklarni..
I w końcu wyrwała wszystko jak leci żeby uratować to co zostało na krzakach...
Noo ale ludziska też nie myślą..
jak mi 1 dziadek powiedział że z gruntu z zarazą krzaki zaniosł pod folie sobie bo nie wiedział co z nimi zrobić...
Wyobraźni też brak ludziom czasem...
Ja mam miedzian acrobat i curzate.. nie pamietam czy i infinito na dzialce nie jest jeszcze..
Ale tydzień później przyszła sąsiadka z działki i mówiła że jej padają codziennie krzaki w szklarni..
I w końcu wyrwała wszystko jak leci żeby uratować to co zostało na krzakach...
Noo ale ludziska też nie myślą..
jak mi 1 dziadek powiedział że z gruntu z zarazą krzaki zaniosł pod folie sobie bo nie wiedział co z nimi zrobić...
Wyobraźni też brak ludziom czasem...
Ja mam miedzian acrobat i curzate.. nie pamietam czy i infinito na dzialce nie jest jeszcze..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Masz do wyboru :
- albo jeden oprysk Mildex'em po ukazaniu się aktywnego komunikatu/ o ile wcześniej nie wystąpi alternarioza/
- albo I oprysk Acrobatem również po komunikacie a drugi oprysk Curzate Cu
- albo jeden oprysk Mildex'em po ukazaniu się aktywnego komunikatu/ o ile wcześniej nie wystąpi alternarioza/
- albo I oprysk Acrobatem również po komunikacie a drugi oprysk Curzate Cu
Pamietam, że w ub roku kupowałaś i pryskałaś raz gdy Ci brało łodygi.Rusalka pisze:nie pamietam czy i infinito na dzialce nie jest jeszcze..
Dużo i od dawna czytam tu na forum i zdaje mi się, że wszystko wiem, ale jak patrzę na te moje roślinki, to wiem na pewno, że nic nie wiem
Bardzo proszę abyście zerknęli na moje zdjęcia i spróbowali mi pomóc określić, co jest nie tak, i co mogę zrobić aby było ok. Wasza wiedza jest ogromna, a mnie się wydaje, że mam ogromny problem z pomidorami
forumowicz zawsze zwraca uwagę, aby pisać nie tylko o samym problemie ale również o warunkach w jakich rosną i jak były zasilane, mając to na uwadze opowiem wam jak moje pomidory rosną.
Pomidory gruntowe rosną w donicach, kalfasach i skrzyniach pod zadaszeniem z folii.
Pomidory szklarniowe rosną w zimnej szklarence w gruncie. Podłoże to najpierw zdarta darń a ziemia przekopana i wzbogacona kupną ziemią do warzyw, na początku kwietnia posypana wapnem, a na początku maja wkopany obornik bydlęcy granulowany miękki.
W skrzyniach i donicach jest ziemia do warzyw wymieszana z ziemią z ogródka, ziemia ogródkowa nie jest niestety najlepszej jakości.
Pomidory były wysadzone w okolicach 15 maja. Do każdego dołka dodany był obornik bydlęcy granulowany miękki wymieszany z ziemią i w to wysadzone pomidory.
Po posadzeniu wszystkie podlałam nadmanganianem potasu (lekko różowym) a następnego dnia Previcurem.
23 maja pomidory zostały podlane nawozem płynnym Florovit.
4 dni później zrobiliśmy oprysk dolistny Insolem PK, ponieważ część roślin miła fioletowe liście i łodygi a wierzchołkowe liście zdrobniałe. Posypaliśmy ziemię również Dolomitem, ponieważ liście zaczęły robić się bardzo jasne.
28 maja nawiozłam dolistnie siarczanem magnezu wg przepisu forumowicz (wcześniej przygotowany 5% roztwór siarczanu magnezu, i do oprysku rozcieńczony w proporcji 1:10 )
pH mierzone wtykanym w grunt ?Chińczykiem? jest 6.9, a mierzone za pomocą płynu 7
Rośliny mają nadal żółte plamki, żółte obwódki liści, ale plamek już nie przybywa.
Moje pomidory nie były niczym pryskane przeciw szkodnikom i grzybom
Mam plamki żółte i brązowe. Poniżej kilka zdjęć.
Liczę na waszą pomoc, bo ja już nie wiem co mam robić. Czy to jest jakaś choroba, czy może czegoś roślinom brakuje?
Żółte plamy
Brązowe plamki
I trochę fioletu
W sumie to nie wiem, na co mam jeszcze patrzeć, więc jeśli coś jeszcze, zauważyliście na tych zdjęciach, co może świadczyć o tym, że do moich pomidorów przyplątało się jakieś paskudztwo, będę wdzięczna jeśli podpowiecie mi, jak mam temu zaradzić.
A... jeszcze jedno. Podlałam pokrzywianką pomidory takie jak Speckled Roman i Bycze Rogi, ponieważ przeczytałam, i to chyba było napisane przez Kozulę, że pomidory, które mają podłużny kształt są bardziej żarłoczne. I faktycznie! Po pokrzywiance ich liście zrobiły się ładniejsze i ciut większe, a były takie drobne, wąskie i wydłużone.
Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo proszę abyście zerknęli na moje zdjęcia i spróbowali mi pomóc określić, co jest nie tak, i co mogę zrobić aby było ok. Wasza wiedza jest ogromna, a mnie się wydaje, że mam ogromny problem z pomidorami
forumowicz zawsze zwraca uwagę, aby pisać nie tylko o samym problemie ale również o warunkach w jakich rosną i jak były zasilane, mając to na uwadze opowiem wam jak moje pomidory rosną.
Pomidory gruntowe rosną w donicach, kalfasach i skrzyniach pod zadaszeniem z folii.
Pomidory szklarniowe rosną w zimnej szklarence w gruncie. Podłoże to najpierw zdarta darń a ziemia przekopana i wzbogacona kupną ziemią do warzyw, na początku kwietnia posypana wapnem, a na początku maja wkopany obornik bydlęcy granulowany miękki.
W skrzyniach i donicach jest ziemia do warzyw wymieszana z ziemią z ogródka, ziemia ogródkowa nie jest niestety najlepszej jakości.
Pomidory były wysadzone w okolicach 15 maja. Do każdego dołka dodany był obornik bydlęcy granulowany miękki wymieszany z ziemią i w to wysadzone pomidory.
Po posadzeniu wszystkie podlałam nadmanganianem potasu (lekko różowym) a następnego dnia Previcurem.
23 maja pomidory zostały podlane nawozem płynnym Florovit.
4 dni później zrobiliśmy oprysk dolistny Insolem PK, ponieważ część roślin miła fioletowe liście i łodygi a wierzchołkowe liście zdrobniałe. Posypaliśmy ziemię również Dolomitem, ponieważ liście zaczęły robić się bardzo jasne.
28 maja nawiozłam dolistnie siarczanem magnezu wg przepisu forumowicz (wcześniej przygotowany 5% roztwór siarczanu magnezu, i do oprysku rozcieńczony w proporcji 1:10 )
pH mierzone wtykanym w grunt ?Chińczykiem? jest 6.9, a mierzone za pomocą płynu 7
Rośliny mają nadal żółte plamki, żółte obwódki liści, ale plamek już nie przybywa.
Moje pomidory nie były niczym pryskane przeciw szkodnikom i grzybom
Mam plamki żółte i brązowe. Poniżej kilka zdjęć.
Liczę na waszą pomoc, bo ja już nie wiem co mam robić. Czy to jest jakaś choroba, czy może czegoś roślinom brakuje?
Żółte plamy
Brązowe plamki
I trochę fioletu
W sumie to nie wiem, na co mam jeszcze patrzeć, więc jeśli coś jeszcze, zauważyliście na tych zdjęciach, co może świadczyć o tym, że do moich pomidorów przyplątało się jakieś paskudztwo, będę wdzięczna jeśli podpowiecie mi, jak mam temu zaradzić.
A... jeszcze jedno. Podlałam pokrzywianką pomidory takie jak Speckled Roman i Bycze Rogi, ponieważ przeczytałam, i to chyba było napisane przez Kozulę, że pomidory, które mają podłużny kształt są bardziej żarłoczne. I faktycznie! Po pokrzywiance ich liście zrobiły się ładniejsze i ciut większe, a były takie drobne, wąskie i wydłużone.
Dziękuję i pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz czy zamiast Curzate Cu można zastosować Acrobat na zmianę z Curzate M 72 Mąż kupił mi taki bo podobno innego nie było.
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Jak najbardziej Krysiu. Powiem, że nawet lepiej, bo osobiście nie jestem za pryskaniem pod osłoną preparatami miedziowymi zbyt późno.
amma
Co za hiperkombinacje z glebą. A ten nadmanganian pod wysadki jest powalający.
amma
Co za hiperkombinacje z glebą. A ten nadmanganian pod wysadki jest powalający.
forumowicz... no z czegoś tą ziemię musiałam zrobić
To z tym nadmanganianem przesadziłam????
W takim razie co mogę zrobić, żeby teraz pomidory ratować????
To z tym nadmanganianem przesadziłam????
W takim razie co mogę zrobić, żeby teraz pomidory ratować????
Ja bym Ci odpowiedział w jednym zdaniu ale byś się obraziła. Więc lepiej poczekaj na Kozulę. Tu każdy pomidor wygląda inaczej i ja swoim wiekowym rozumem tego nie ogarniam.
A czemuż to miałabym się obrazić? Jeśli spaprałam sprawę to chyba możesz mi powiedzieć, ewentualnie doradzić, nie?
No pewnie, że każdy pomidor inny, w końcu na każdym zdjęciu jest inny krzak a zatem inny rodzaj pomidora.
No pewnie, że każdy pomidor inny, w końcu na każdym zdjęciu jest inny krzak a zatem inny rodzaj pomidora.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
amma - moim skromnym zdaniem nie masz się czym przejmować, to nie są choroby tylko przejściowe problemy fizjologiczne. Za dużo im tego wszystkiego zafundowałaś w krótkim czasie i pewnie coś przypaliło liście.
Pozdrawiam, Maciek.
Co za różnica dla Ciebie kto Ci odpowie ? . A ja mówiąc, że każdy krzak inny, nie miałem akurat na myśli odmian
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz...
Nooo racja.. w tamtym roku był..
to co teraz zastosować w razie potrzeby,,??
A..
widziałam dziś ogórki.. liścienie zielonkawe..ale listki jakie wschodzą są zółtawe...
nie mam zdjecia bo wpadłam na szybko zobaczyć co na działce..
a do tego wszstko zółknie..selery, ogórki, papryka, nawet przyrosty nowe w pomidorach są ciemno-zielone z żółtym..
plagi jakieś w tym roku
Nooo racja.. w tamtym roku był..
to co teraz zastosować w razie potrzeby,,??
A..
widziałam dziś ogórki.. liścienie zielonkawe..ale listki jakie wschodzą są zółtawe...
nie mam zdjecia bo wpadłam na szybko zobaczyć co na działce..
a do tego wszstko zółknie..selery, ogórki, papryka, nawet przyrosty nowe w pomidorach są ciemno-zielone z żółtym..
plagi jakieś w tym roku
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?