Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

Dorotko, jeśli dobrze widzę, to ten kwiatek nad owockiem dopiero się rozwija i żeby zawiązał się owoc, kwiat musi być zapylony. Jeśli cukinia jest w gruncie, to pszczoły się tym zajmą :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Buuuu...
Cukinie rosną w donicach, ale stoją na zewnątrz. Niestety wszystkie nie zmieściły się do warzywniaka. Swoją drogą, szkoda, że warzywniak nie jest z gumy. :wink:
Teraz cierpliwie czekam na rozwój sytuacji. Na krzaczkach mam całą masę takich 'okazów'. Czy ewentualnie mogę im jakoś pomóc? Pomiziac je, połaskotac, albo cóś?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam to samo :)
Najchętniej weszłabym ze swoim do sąsiada :;230
Jeśli stoją na zewnątrz, to nie ma strachu, pszczoły (tudzież inne stworki zapylające) znajdą drogę...
A jak chcesz mieć pewność, to kiedy kwiatki żeńskie - te właśnie, które mają pod kielichem małe cukinki - się rozwiną, zerwij męski kwiatek (ten, który mini-cukinki nie posiada), delikatnie odchyl działki, i pomiziaj pręcikiem w środku kwiatka żeńskiego.
I dzidziuś gotowy :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p

Post »

A jak poznac, że zapylanie się udało? Kilka kwiatów żeńskich już przekwitło, a za nimi są małe cukinki (mają jakieś 7cm). Czy to już?
A nie robiłam im żadnego ten...teges...
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może "pściółki" we własnym zakresie ich ten teges :D
Jak kwiaty zwiędły a owocki nie odpadną, tylko będą rosły, to znaczy, że to już ;:109

AAAAA!!! Teraz zobaczyłam, że napisałaś, że mają 7 cm ;:14
To znaczy, że masz małe cukinki :)

Jakaś rozkojarzona jestem :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

Posadziłam sadzonki cukinii na początku maja. Rosną, ogólnie wyglądają dobrze, natomiast niepokoi mnie, że główny pęd między glebą a liścieniami w kilku sadzonkach jest pęknięty wzdłuż nerwu.
Chyba zbyt wcześnie trafiły do gruntu.

Czy roślina taka da radę na późniejszym etapie?
Macie doświadczenia w podobnych przypadkach?
Pozdrawiam Ewa
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Awe, u mnie tak się zdarzało. Obsyp łodygę ziemią, powinno być ok. U mnie takie rośliny owocowały bez problemu. Jeśli sadzonka jest wyciągnięta, to warto ją sadzić głębiej, aż po liścienie.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

A ja po raz pierwszy posadziłem cukinie żółtą - Atena Polka. Jestem bardzo zadowolony z owocowania. Jeden z krzaków ma 9 owoców!! :D
Pozostałe mniej, swoją drogą ciekawe od czego do zależy... Zielona cukinia Astra Polka jeszcze żadna owoców nie ma, nie wiem czemu może później owocuje?
Na pewno będą ;) Ciesze się bo wszystko rośnie na nowo urządzonych przeze mnie grządkach gdzie przez lata był trawnik i chwasty nie pielęgnowany.

Obrazek

Co do pękniętych łodyk to mam tak na paru dyniach i ogórkach, tyle że te łodygi ogórków to wręcz bieleją. Czego to może być oznaka?
Sugerujecie obsypać ziemią - zrobić taki kopczyk pod same liścienie? Też trochę dałem zbyt płytko ale trudno było zrobić taki głeboki dołek gdyż trochę roślin mocno wybiegnęło w góre jeszcze w doniczkach w domu jak sobie siedziały...
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marek-BB kiedy wysiewałeś te cukinie i sadziłeś na mijesce stałe? Ja dopiero co je posadziłam bo u nas zimno było - podejrzewam, że u Ciebie też nie było cieplej bo w końcu mieszkamy od siebire rzut beretem
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Siałem początkiem kwietnia, a rozsady do gruntu poszły początkiem maja. Kilka nocy leżały pod agrowłókniną w okresie zimnych ogrodników. Teraz na luzie sobie rosną a i wreszcie podlewać nie muszę bo pada. Podlewałem je też po dwóch tygodniach od posadzenia gnojówką z pokrzyw. Nowo powstała grządka była w marcu obsypana granulowanym naturalnym nawozem bydlęcym i kurzęcym. Jak się to wszystko rozpuściło prawie w okresie początku maja sadziłem :)
Zobaczymy co dalej :)
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p

Post »

Marek-BB to jeszcze nie są owoce. Te kwiaty muszą się otworzyc i zostac zapylone. Dopiero wtedy jeśli kwiat się zamknie a cukinka nie odpadnie.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:108 Ale potencjał piękny :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

Żółta cukinia jest cudowna. W ubiegłym roku mnie oczarowała ilości owoców i ich kolorem. W tym roku też ja wysiałam :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”