Przycinanie pęcherznicy

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
jula
50p
50p
Od: 25 sie 2010, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przycinanie pęcherznicy

Post »

Kupiłam pęcherznicę diabolo i mam zamiar dopiero ją wsadzić do gruntu, liczę że się bez problemu zaaklimatyzuje ;:131 . Kiedy mogłabym ją przyciąć po wsadzeniu i na jaką wysokość :?: . Teraz ma około 60-70 cm i kilka gałązek ;:173 .
Pozdrawiam Julita - jeszcze nie ogrodnik
Mój zielony kawałek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kilka gałązek na taką wysokość to wydaje się być dośc rzadko ulistnioną rośliną. Przytnij ją żeby się ładnie zagęściła :)
Awatar użytkownika
jula
50p
50p

Post »

Ja to już mogę ją przyciąć, ale jest jeszcze w donicy i martwi mnie czy aklimatyzacja w nowym miejscu i szok spowodowany cięciem to nie za dużo na taką roślinkę :?: :(
Mój zielony kawałek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Lorrie pisze:Kilka gałązek na taką wysokość to wydaje się być dośc rzadko ulistnioną rośliną. Przytnij ją żeby się ładnie zagęściła :)
Nie ma takiej potrzeby.Pęcherznica najpierw rośnie wzwyż by z nich puścić pędy na boki.Sama się pięknie krzewi bez najmniejszej ingerencji.Mam geste wielkie krzaczory żółtej i bordowej, a nigdy sekatora nie widziały :wink:
Awatar użytkownika
jula
50p
50p

Post »

Dzięki "kamol" z serca mi spadł, bo szkoda takiego maleństwa na razie
Mój zielony kawałek
Awatar użytkownika
agat
100p
100p
Od: 8 mar 2013, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

KaRo pisze:O szerokości nie mogę nic konkretnego powiedzieć ,ponieważ moje zostały zastosowane jako żywopłot więc
siłą rzeczy posadzone są dość gęsto a to ogranicza ich wzrost.

KaRo, a jak często w sezonie musisz ją ciąć, żeby była wąskim żywopłotem, a nie krzakiem?
Pytam, bo chcę posadzić przed ogrodzeniem, a tam tylko z 50-60 cm (no może max 70) miejsca na żywopłot pozostaje. W przeciwnym razie będzie wychodzić na ulicę. Trochę myślę o przemieszaniu z wierzbą Hakuro, tylko nie wiem, czy się dogadają, zwłaszcza pod względem tempa wzrostu
Serdeczności
Agata
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

Post »

Witajcie! Już wiosennie ;:138

Chcę was zapytać jak teraz mam potraktować moje pęcherznice. rosna dwie, obok siebie ok 1.5.

W tamtym roku posadziłam je, pędy były dość długie i podciełam je na wys. ok 30 cm. (na rys. ciemno zielony kolor), w czasie lata rozkrzewiły się i wyrosły nowe pędy ( na rys. jasno zielony kolor), nie ruszałam ich. Jak teraz mam je przyciąć?

https://imageshack.com/i/nas6k5p

pozdrawiam ;:215
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Praszko,to zależy jak efekt chcesz uzyskać.Jeśli zależy Ci na dalszym zagęszczeniu,to znów możesz obciąć na taką samą wysokość ewentualnie trochę wyżej. Jeśli natomiast chciałabyś mieć kwiaty,to nie tnij teraz wcale ,bo one pojawiają się na pędach ubiegłorocznych.Wówczas obetniesz po przekwitnięciu .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
praszka
50p
50p

Post »

Dziękuję za poradę, właśnie chcę żeby się zagęściły :) w następnym roku już nie będę podcinać, i wtedy pojawią się kwiaty?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak powinno być :D
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Kiedy można się spodziewać pączków liści na pęcherznicy? Jesienią wsadziłam jedną i okryłam ją dość dobrze (kopczyk plus gałązki iglaste) ale mam wrażenie że gałązki są uschnięte. Wszystko w ogródku już ruszyło i ma zielone pączki a to nie. Czyżby trzeba było się jej pozbyć? Czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam Asia
praszka
50p
50p

Post »

Można powiedzieć że to cecha charakterystyczna pęcherznic. u mnie też tak jest. Lepiej żeby pączki tak szybko się nie pokazały, kto wie czy zima jeszcze nie przyjdzie albo przymrozki, jak tak się stanie to młode listki szlak trafi :/ A soki nawet do czerwca krążą w roślinie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, sprawdziłam pączki swoich pęcherznic i zaobserwowałam,że te rosnące na słoneczku już się rozluźniają,w cieniu jeszcze nie,więc cierpliwie czekaj.
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44

Post »

A ja swoich w tym roku nie przycinam, cięłam w zeszłym roku wiosną i płakałam, że nie miały kwiatków. :wink:
Pęcherznice to rewelacyjne krzewy. W moim lesie pięknie rosną na piasku (no dobra, wsadziłam je do dobrej ziemi, ale jaka mają konkurencje dookoła), i, co najważniejsze, utrzymują kolor przez cały sezon, zarówno żółta jak i czerwona.
Za waszą radą, może utnę kilka sadzonek i spróbuję je ukorzenić.
Pozdrawiam
Magda
kawika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 08:25

Post »

Witam
Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam. w sumie każdy przycina pęcherznicę wg własnego uznania
moje mają 4 lata
obecnie na dziś mają ok 2 metrów
i teraz nie wiem
przyciąc teraz czy już a późno i przyciać po kwitnieniu

Ja sama przycinałam na wiosnę i faktycznie miały mało kwiatów no i teraz już nie wiem co zrobić :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”