Rzodkiewka biała. ( (Raphanus sativus)
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biała rzodkiewka.
Marku niekoniecznie te sklepowe są aż tak pędzone Kilka postów wyżej pisałam, że ja sieję rzodkiew białą, która wygląda jak rzodkiewka Sopel lodu, ale jest wieksza i ostrzejsza. Warto więc czasem w sklepie sprawdzić czy kupujemy rzodkiew czy rzodkiewkę
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No chyba że tak. A odpisał ktoś w sprawie zasadniczej różnicy jaka jest pomiędzy rzodkiewką a rzodkwią. Raczej wielkość nie ma znaczenia. Wzmianka była tylko o chrzanie... Co do Agaty to muszę spróbować. Ja mam Albenę z tych białych bo rozumie że mówisz o kulkach nie soplach. Nie wiem jaka jest ale sieje się ją latem. Ktoś próbował?
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agata - to rzodkiew i jest w formie podlużnej.
Albena to zapewne rzodkiewka - nie miałam jej. Miałam za to Tondo Bianco - kulista, biała rzodkiewka, niby na zbiór wiosenny i jesienny, ale siałam w lecie i była pyszna - nie parciała, łagodna, duża - polecam.
Jak wypróbujesz Albenę, to daj znać, jak smakuje i czy parcieje - tak naprawdę mało jest dostępnych odmian do zbioru typowo letniego, więc czekam na info
Albena to zapewne rzodkiewka - nie miałam jej. Miałam za to Tondo Bianco - kulista, biała rzodkiewka, niby na zbiór wiosenny i jesienny, ale siałam w lecie i była pyszna - nie parciała, łagodna, duża - polecam.
Jak wypróbujesz Albenę, to daj znać, jak smakuje i czy parcieje - tak naprawdę mało jest dostępnych odmian do zbioru typowo letniego, więc czekam na info
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
To się da zrobić Ale czy to coś da?nutka1234 pisze:Rybko, przykrywałabyś je codziennie? Czytałam, że inaczej nie ma sensu.
Gdzie o tym czytałaś?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
moja rzodkiew Sopel Lodu wybiła w pędy kwiatostanowe co robić w tym wypadku? ściąć kwiatostany i wyrwać korzeń czy niech rosną dalej? Czy coś z niej jeszcze będzie?
Pozdrawiam
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Raczej już nic, będzie twarda jak kamień. Sopli lodu nie miałem ale w przypadku zwykłych rzodkiewek tak jest. Też na początku zwlekałem czekając aż urośnie większa, ale po prostu miałem za mało nawiezioną grządkę i większe i tak by nie urosły. Taką twardą można ewentualnie zetrzeć do twarogu, albo kompost moim zdaniem innego wyjścia nie ma
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 09:52
Moje rzodkiewki za to mają duże liśćie, a warzywo małe jak kulki do gry no i tak co rok jaka tego może być przyczyna?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mogą być różne, zbyt późny wysiew, zbyt gęsty.
Większość odmian rzodkiewek służy do wysiewu bardzo wczesną wiosną lub późnym latem.
Moje już zjedzone a te co zostały wyrwałam bo i tak nic z nich już nie będzie, jest za ciepło.
Większość odmian rzodkiewek służy do wysiewu bardzo wczesną wiosną lub późnym latem.
Moje już zjedzone a te co zostały wyrwałam bo i tak nic z nich już nie będzie, jest za ciepło.
A próbowaliście już może z białą rzodkiewką Tondo bianco ? U mnie wyrosła piękna! Robaki jej nie jedzą (przynajmniej do tej pory tego nie zauważyłam), nie wybija też w kwiat (przynajmniej przy siewie wiosennym). Jest łagodna i jak dla mnie jedna z lepszych.
Pozdrawiam! Tereska
Czytając niektóre posty zauważyłem ,że część z Was nie odróżnia rzodkiewki od rzodkwi ,poniżej linki opisujące poszczególne rośliny i spotykane odmiany, stąd chyba niektóre pytania co do grubości rzodkiewki Sopel lodu:
Rzodkiewka w tym na końcu pokazana biała Sopel lodu podobna do rzodkwi
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=98
Rzodkiew
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
Może teraz nie będzie nieporozumień, co do grubości rzodkiewki Sopel lodu,jak i mylenia jej z rzodkwią.
Rzodkiewka w tym na końcu pokazana biała Sopel lodu podobna do rzodkwi
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=98
Rzodkiew
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
Może teraz nie będzie nieporozumień, co do grubości rzodkiewki Sopel lodu,jak i mylenia jej z rzodkwią.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No i wreszcie ktoś ruszył temat, ja się osobiście nie mogę doprosić ekspertów o konkretną odpowiedź w pytaniu czym się różni rzodkiew od rzodkiewki!! janhel41 masz u mnie bro. Może dysponujesz informacją ogólnie jaka jest różnica między tym a tym nie wchodząc w szczegóły gatunkowe jak "sopel lodu"?
Z podanych linków wyczytałem tylko, że zasadniczą różnicą jest zawartość warzywa. Rzodkiewki np. mają więcej witamin a rzodkiew więcej białka. Da się zcharakteryzować te warzywa bardziej? Hmm... dać się da na pewno tylko czy ktoś to zrobi?
Z podanych linków wyczytałem tylko, że zasadniczą różnicą jest zawartość warzywa. Rzodkiewki np. mają więcej witamin a rzodkiew więcej białka. Da się zcharakteryzować te warzywa bardziej? Hmm... dać się da na pewno tylko czy ktoś to zrobi?
Przeczytałem ten temat bo pare dni temu kupiłem dokładnie taką odmianę
Czy jeśli ją zasieje teraz, to będzie można coś zebrać?
Czy jeśli ją zasieje teraz, to będzie można coś zebrać?