Robaki na śliwie węgierce
Robaki na śliwie węgierce
Od kilku dni obserwuję narastającą plagę robaków na majej 8-mio letniej śliwie węgierce. Żerują na liściach i owocach.
Jedne owalne o wielkości ok. 5 mm pomaranćzowo/czarne, dugie - /czy to samiec i samica/, podłużne żółto/czarne, bardziej ruchliwe o długości od 1 do 10 mm zjadają liście oraz przyczepiają sie do owoców /odwłokiem ?/ od których jest je dość ciężko odczepić. Zacząłem je niszczyć mechanicznie ale tylko w zasięgu rąk. Potem przyszedł deszcz i nie zdążyłem zastosować chemii.Proszę o podpowiedź co to za stwory i jak z nimi walczyć.
Ps. rosnące obok w formie żywopłotu graby, również zostały zaatakowane.
1. 2.
3. 4.
5.
Jedne owalne o wielkości ok. 5 mm pomaranćzowo/czarne, dugie - /czy to samiec i samica/, podłużne żółto/czarne, bardziej ruchliwe o długości od 1 do 10 mm zjadają liście oraz przyczepiają sie do owoców /odwłokiem ?/ od których jest je dość ciężko odczepić. Zacząłem je niszczyć mechanicznie ale tylko w zasięgu rąk. Potem przyszedł deszcz i nie zdążyłem zastosować chemii.Proszę o podpowiedź co to za stwory i jak z nimi walczyć.
Ps. rosnące obok w formie żywopłotu graby, również zostały zaatakowane.
1. 2.
3. 4.
5.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Robaki na śliwie węgierce
Bardzo pożyteczny atak biedronek
2. larwa
3. larwa i poczwarka
4 i 5 postać dorosła (imago)
Podstawowym pokarmem biedronek są mszyce.
2. larwa
3. larwa i poczwarka
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś na pierwszy rzut oka mnie też się wydawało,że to ma coś wspólnego z biedronką. A jeśli będą śliwki-robaczywki, to "zasługa" innego robala.
Waleria
Nie tak do końca pożyteczny - bo z tego co widzę to Harmonia oxyridis - biedronka azjatyckaadamza07 pisze:Bardzo pożyteczny atak biedronek
2. larwa
3. larwa i poczwarka
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Też wygląda mi to na azjatycka biedronkę, która nie dość, że żre owoce, to jeszcze nasze polskie biedronki Dobrze przyjrzyj się, poczytaj o biedronkach i ja bym trochę zmniejszył populację ( tylko musisz byc na 101% pewny, że to nie nasze biedronki)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Darek RZ i damek 1718 macie rację. Srawdziłem na zdjęciach w Wiokipedii i faktycznie to co u mnie pożera śliwkę jest jednym ze stadium b i e d r o n k i a z j a t y c k i e j. Dalej przystępuję do poszukiwań czym to tępić, bo ręcznie nie poradzę sobie ze wszystkimi. / po wczorajszym deszczu pokazały się mszyce/.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A już chciałam zazdrościć,że będziesz miał tyle pożytecznych stworzonek.
Waleria
- damek1718
- 1000p
Hmmmm cięzka sprawa. Ja nawet jako ogrodnik miałbym ciężko co z tym dylematem zrobić. Z jednej strony biedronki bedą żywiły się mszycami na tej śliwie ( skoro masowo pojawiły sie mszyce). Będą tez rozmnażały się i zagrażały naszym krajowym biedronkom Ja jestem zwolennikiem integrowanej uprawy roslin i naszej flory i fauny, wiec rozpostarłbym jakąś płachtę pod drzewem , potrząsnął za gałęzie i to co spadnie i okaże sie azjatycka biedronką -wykończył . Drzewo bym popryskał jakims selektywnym preparatem na mszyce. Natomiast na jesieni, kiedy to azjatyckie biedrony chowaja sie w naszych mieszkaniach przed zimą, bym likwidował skupiska tych biedronek. To tylko propozycja
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Damek, może masz i rację z tym otrzepywaniem drzewa, co w moim przypadku jest o tyle łatwe, że mam je tylko jedno. Ale trudność polega na tym, że te mniejsze pomarańczowo-czarne są mocno wssane w liść lub owoc śliwki. Po deszczach spróbuję
Karate zeon.
Karate zeon.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
damek1718 pisze: ( tylko musisz być na 101% pewny, że to nie nasze biedronki)
Podany link ułatwi identyfikację Biedronkowate (Coccinellidae), kolejne strony otworzą się po kliknięciu na Page suivante
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Siedmiokropka przy braku pokarmu też staje się kanibalem.damek1718 pisze:Też wygląda mi to na azjatycka biedronkę, która nie dość, że żre owoce, to jeszcze nasze polskie biedronki Dobrze przyjrzyj się, poczytaj o biedronkach i ja bym trochę zmniejszył populację ( tylko musisz być na 101% pewny, że to nie nasze biedronki)
Jeśli masz pod dostatkiem mszyc na drzewie to na pewno nie masz się co martwić o krajowe biedronki jak i o swoje owoce.
- damek1718
- 1000p
zgadza sie, ale jak sie rozmnoży azjatycka to bedzie bida dla naszej nawet siedmiokropkiganjabond pisze:Siedmiokropka przy braku pokarmu też staje się kanibalem.damek1718 pisze:Też wygląda mi to na azjatycka biedronkę, która nie dość, że żre owoce, to jeszcze nasze polskie biedronki Dobrze przyjrzyj się, poczytaj o biedronkach i ja bym trochę zmniejszył populację ( tylko musisz być na 101% pewny, że to nie nasze biedronki)
Jeśli masz pod dostatkiem mszyc na drzewie to na pewno nie masz się co martwić o krajowe biedronki jak i o swoje owoce.