Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Oczywiście synantropijna, przepraszam, literówka się wdała :)
Ten termin odnosi się i do zwierząt i do roślin. Chwastnica jest chwastem synatropijnym, a dokładnie segetalnym dlatego pytałam o pola w okolicy. Pisałaś o prawdopodobnie wypalonych dziurach w trawniku dlatego użyłam zwrotu "zrobiłaś".
Nasiona być może przywiało od sąsiada. Trawa trawnikowa to bardzo szerokie pojęcie ;) Być może kupił trawę pastewną i była tam chwastnica? A może wyrosła z tzw. banku nasion w glebie. Wiele nasion ma wieloletnią zdolność kiełkowania i tylko czyhają na takie okazje. A może wiatr przywiał? Ja mam galtonie i jakąś różę nie wiadomo skąd :D
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Mnie już jest wszystko jedno skąd ona, tylko chciałabym mieć pewność, że uda sie tego pozbyć skutecznie. Założyłam nawet wątek o chwastnicy, żeby w jednym miejscu mogły byc zebrane wiedza i doświadczenie na temat tego chwasta, tak trudnego do usunięcia.
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

:;230 :;230 He,he,he.Pewne to podatki i śmierć-banalne,ale prawdziwe.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Znaczenie pochodzenia ważne jest o tyle, że może podpowiedzieć czy problem będzie nawracał czy nie.
Przy roślinach jednorocznych niedopuszczenie do rozsiania nasion jest najważniejsze, więc twoje działania powinny być w dużym stopniu skuteczne. Jeśli jednak gdzieś w pobliżu chwastnica zagnieździła się nie niepokojona to może powracać.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super wątek więc i ja się wpiszę jako amator-ogrodnik oczywiście :twisted:
Postanowiłam pourywać wilki z krzaków pomidora po 3 max - tak mi dobrze szło, że uciełam pęd główny no jakoś mi tam nie pasował :;230 sąsiadka mało nie płakała - bo okaleczyłam biednego pomidora, na szczęście tylko w 2 krzaczkach na 12 i na moje szczęście pomogła mi je odratować, teraz już wiem żeby wilki odrywać tylko z kącików

W ubiegłym roku posadziłam hortensję bukietową przy pergoli bo myślałam, że jak podrośnie to ją zaczepię na pergolę i będzie szła sobie wyżej :;230 ;:124
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kasia82 jesteś już mądrzejsza ode mnie - ja jeszcze nie wiem, jak wygląda wilk na pomidorze :oops: . Gdyby nie Twój post, zrobiła bym pewnie to samo ;:174 :;230 - dzięki ;:333
A hortensja ? Namówiłaś ją czy odmówiła współpracy ? :lol:
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Hortensja odmówiła współpracy :;230 poszła w szerz dopiero po 4 miesiącach zorientowałam się, że jednak wyjdzie z tego bukiet a nie pnącze :;230

Ruda2011 tu są fotki sławnego wilka: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=98 - trzeba je obrywać, z góry pędu na razie nic nie obrywaj :;230 chociaż po wytworzeniu drugiego grona sąsiadka oberwała wilka z góry ale nie mam foto ;:131
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kasiu82 ;:196
Wskazany przez Ciebie wątek - super. Zaznaczam do czytania ;:333
A hortensja hmmm ...... pewnie ktoś jej powiedział, że jest bukietową ...... sama by na to nie wpadła :;230
Moje poziomki są przekonane, że są wyjątkowe (zwisające czy tam pnące - jeden przekręt :evil: ) i ..... zwisają :;230
magdusia87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2011, o 10:57

Post »

Mi też zdarzyła się "przemiła" wpadka ogrodnicza. Zamarzył mi się piękny trawniczek Postanowiłam więc takowy założyć. Udałam się do sklepu, pani obsługująca sklep doradziła jakie wybrać nasiona. No i przystąpiłam do pracy... Wydziabałam motyką ten kawałek pola i zadowolona posiałam trawę. Gdzieś po tygodniu zauważyłam, że wyrastają małe roślinki, nie trawa, ale jakieś okrągłe listki. Bałam się je plewić, by nie naruszyć być może już kiełkujących nasiona, niestety zanim wyrosła trawa, chwasty miały już wysokość kilkunastu cm. Dopiero później doczytałam, że przed zasianiem należy przekopać i bardzo dokładnie czyścić ziemię, nawet kilkukrotnie, aż pozbędziemy się wszystkich kłączy i chwastów. Wniosek: poczytaj lub popytaj zanim coś zrobisz:) ;:14
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Ruda2011 to podobnie z truskawkami jakie bym nie wsadziła do doniczki i nie powiesiła to i tak będą zwisały :;230 moja sąsiadka w tym roku zbiera truskawki ze ściany, na FO pisali o tym zwisającym hicie na allegro co się sprzedaje w ilości 1000szt - tak na prawdę to zwykła truskawka.

magdusia87 ja na rondzie przed domkiem w ubiegłym roku zerwałam starą darń ale niestety za płytko M się wkurzył i przekopał na szczęście głębiej ale zanim to zrobił też wyrosły chwasty :;230

Miałam jeszcze jedną akcję w ubiegłym roku, to był mój pierwszy siew :;230 rzodkiewkę wysiałam po 10 nasionek do dołka, oczywiście rzodkiewki się nie doczekałam, a raczej była ale wielkości 2cm niteczki za to liście miałam po łydki :;230 jeszcze wtedy nie wiedziałam że istnieje takie fantastyczne FO i już wiem że do dołka po jednym lub dwa nasionka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Apat
50p
50p
Od: 29 gru 2011, o 18:51

Post »

kasia82 pisze:Ruda2011 to podobnie z truskawkami jakie bym nie wsadziła do doniczki i nie powiesiła to i tak będą zwisały :;230 moja sąsiadka w tym roku zbiera truskawki ze ściany, na FO pisali o tym zwisającym hicie na allegrooo co się sprzedaje w ilości 1000szt - tak na prawdę to zwykła truskawka.
To zależy jaką odmianę nazwie się zwykłą truskawką ;) ja parę lat temu miałem taką właśnie zwisającą i muszę powiedzieć, że jej łodyżki z truskawkami były znacznie dłuższe i bardzo giętkie to samo rozłogi, truskawki z reguły były mniejsze od tych popularnych ale było ich więcej i były słodsze po przesadzeniu do gruntu zachowywała takie właśnie cechy więc albo to rzadka odmiana gruntowej albo nie wiem, a zwykłych truskawek babcia swego czasu miała całe pole więc łatwo było odróżnić tamte miały krótkie rozłogi i badylki z truskawkami a te nie ;)
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Apat niestety nie wiem jaka to odmiana - w każdym razie dostałam je od sąsiadki a w tym roku kilka sadzonek posadziła do doniczki i powiesiła na ścianę przy domku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Apat
50p
50p
Od: 29 gru 2011, o 18:51

Post »

;) Ja już na szczęście zrezygnowałem z truskawek obecnie hoduję sobie poziomki odmianę Regina, moim błędem było niezabezpieczenie ich na zimę i przez te przymrozki większość 7 metrowego pasa wymarzła, a rok temu trzeba było przyznać garnuszek był codziennie od wczesnej wiosny aż do początku zimy, a w tym roku jak jest garść co tydzień to już dobrze, ale za to aromat i smak nie do porównania z truskawkami ;D
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”