Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2

Post »

Skończyłam liczenie i mam ich 133 sztuki :shock: jeśli nie za późno to w czwartek dosadzę. Ciekawe kto to później będzie wykopywać :;230
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Ja wykopuję parę tysięcy i nie narzekam. A sadzić możesz śmiało, u mnie już wszystkie w ziemi, no prawie wszystkie bo takie wielkie trochę uszkodzone może posadzę gdzieś w krzakach, Na pewno zakwitną, teraz leża i się opalają w folii, aby pozbyć się chorób, a w krzakach zeby ewentualnie nie pozarażać innych. Ale to jak mi starczy czasu i nie zapomnę.
davussum
500p
500p

Post »

podziwiam ;:138
tak teraz siedzę i główkuję jak i gdzie je posadzić :roll:
davussum
500p
500p

Post »

może mi poradzicie czy posadzić je kolorami, jakoś pogrupować czy pomieszać?
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

davussum pisze:może mi poradzicie czy posadzić je kolorami, jakoś pogrupować czy pomieszać?
Myślę, ze ilu miłośników mieczyków tyle będzie zdań na temat jak je posadzić :D
Ja osobiście lubię mieszanki i niespodzianki wiec wrzuciłam różne odmiany w kępy po 10 sztuk i jak zakwitną to zobaczę czy to był dobry pomysł i czy będzie to wyglądać wystarczająco zadowalająco moje wybredne gusta :wink:
Mam też nadzieję, ze takie kępy lepiej się uchowają w czasie wiatrów, bo tych na mojej działce nie brakuje. Jakbym posadziła pojedynczo w szeregach to pewnie nic by prosto nie stało już przy pierwszej wichurce, a na razie mam kępy w całości choć liście mają chyba już ponad pół metra ( bo sadziłam 12 kwietnia jako najpierwsze rośliny na tym kawałku ziemi)
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja sadzę różnie, w pierwszym roku po zakupie przeważnie kolorami, a potem jak zbieram to mam pomieszane i wygląda super. :wit
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sadzę mieczyki w rządkach kolorami - moje mieczyki rosną między warzywami :wink: , a mój warzywniak składa się z grządek i rządków ok. 10 metrowych biegnących północ-południe.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tez północ - południe, tak na wyczucie sadzę i tak mi pasuje, poza tym mogę jechać ręcznym opielaczem przez kilka grządek, tak jak zrobiłam dziś rano.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja zaraz pojadę na działkę i sprawdzę czy u mnie nie jest jeszcze zbyt mokro na opielacz :) . Moze nie wejdę na ścieżki bo zacznę tonąć :;230
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
davussum
500p
500p

Post »

Posadziłam mieczyki w 3 rzędach, grupami po 5sztuk. By nie zapomnieć gdzie rosną zaznaczyłam borderem i opisałam. Jak wyrosną to border usunę. Poradźcie mi proszę co posadzić pomiędzy mieczykami by wypełnić luki? Myślałam o czymś co się rozrośnie ładnie i utworzy "dywanik"
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 15:23

Post »

davussum pisze:może mi poradzicie czy posadzić je kolorami, jakoś pogrupować czy pomieszać?
poleciałam kolorami po 5 jak zakwitną dam foto zobaczymy bo sama nie wiem jak to wyjdzie
pozdrawiamy Bożena i Paweł
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

davussum pisze:Posadziłam mieczyki w 3 rzędach, grupami po 5sztuk. By nie zapomnieć gdzie rosną zaznaczyłam borderem i opisałam. Jak wyrosną to border usunę. Poradźcie mi proszę co posadzić pomiędzy mieczykami by wypełnić luki? Myślałam o czymś co się rozrośnie ładnie i utworzy "dywanik"
Przy sadzeniu nie ma potrzeby oznaczać jakie kolory gdzie rosną, bo i tak urosną takie jak wsadziłaś, ale jesienią jak najbardziej, żeby na drugi rok wiedzieć co i jak. Ja choć się znam na cebulkach i oznaczam skrzynki i tak przeważnie mam problem wiosną.
Co do obsadzania to zdaje mi się, że lilie lubią nogi w cieniu, mieczyki już niekoniecznie, ale jakieś drobne kwiatki możesz między nimi poflansować, żeby nie kwitło to chyba tylko trawa :;230 ,albo ewentualnie goździk brodaty, na drugi rok będziesz miała jak znalazł.
davussum
500p
500p

Post »

Musiałam opisać co i jak bo nie udało mi się wszystkiego posadzić a nie chciałam się pogubić przy dosadzaniu. Myślałam żeby coś takiego niskiego posadzić bo będzie strasznie łyso na tej rabacie i sie cała zachwaści. Moze Macierzanka malutka ( Thymus pygmeus), KARMNIK OŚCISTY, Rozchodnik sześciorzędowy, Rozchodnik ostry Sedum acre 'Yellow Queen'
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Mam pytanie. Nawożę mieczyki raz w tygodniu naprzemiennie gnojowicą bydlęcą i z pokrzyw. Czy to wystarczy?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
krzesz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2012, o 10:10

Post »

Witam, mam problem. Zauważyłam na niektórych liścieniach mieczyków rdzawy nalot. Martwi mnie to. Czy nalot może być oznaką jakiejś choroby? Czy można temu jakoś zaradzić?
pozdrawiam- Ania
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”