Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2012, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

mam pytanie o kilka żyjątek w napotkanych w ogródku, jeśli rozpoznacie któregoś będę bardzo wdzęczna ;:196 wiec tak:
1. objadał listki przewrotnika ostroklapowego:
Obrazek
2.na róży
Obrazek
3. to pienik śliniaka na różach, w tamtym roku na paprociach, mam pytanie jak mu zaradzić
Obrazek
4.większość paproci jest tak pozwijana na końcach, siedzą w nich gąsienice czegoś, mam podejrzenia że mimo braku piany - pienika śliniaka może to być on ponieważ a tamtym roku sie w nich zagnieździł, teraz wyglądają tak:
Obrazek Obrazek
5. a ten jegomość także na paprociach:
Obrazek
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

aneczka200 nr 5 to biedronka :) , a właściwie to poczwarka zamknięta biedronki
siarczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2012, o 21:05

Post »

aneczka200 -to co siedzi na paproci to na 100% biedronka ale a z j a t y c k a. zobacz na mój wczorajszy post " robaki na śliwie węgierce" oraz zerknij do Wikipedii gdzie zobaczysz wyraźne zdjęcia tego gada w różnych fazach rozwoju. Szujaj w pobliżu wydłużone robaki o czarnej obwódce i z dwoma podłużnymi pomarańczowymi lub żółtymi paskami na środku grzbietu.Strasznie toto żarłoczne.
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie, siarczki, wczoraj stwierdziłam tego mnóstwo na swojej działce. jest wszędzie, na drzewach, krzakach, w truskawkach na ziemi, szkoda, że nie zrobiłam zdjęć. Walczyć z tym czy nie? Biedronka to przecież, ale azjatycka to jakiś mutant. Jak zwalczyć to w truskawkach? Co mi zje? Pierwszy raz to widzę i aż tyle :twisted: ;:134 Ratujcie !!!!!!
Pozdrawiam Grażyna
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Evvie, to przedstawiciel b. licznej rodziny skoczków. Mogą być zwalczane jak mszyce. Pozdr, Francik.
Francik
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki killer19 i siarczki, czyli biedronkę azjatycką zwalczać a zwykłą nie bo przydaje w walce z mszycami. A to larwa zwykłej zdaje sie:
Obrazek
i jakby ktoś poradził jeszcze co jest z moimi zwijającymi się paprociami to będę bardzo wdzieczna ;)
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

No właśnie takich zatrzęsienie jest u mnie jak ma aneczka 200. To ich nie tępić ? tylko przeczekać ?
Pozdrawiam Grażyna
siarczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2012, o 21:05

Post »

Oczywiście,że njabardziej ekologiczną formą likwidacji zagrożenia jest ręczne zbieranie i niszczenie szkodników. Ale jeżeli normalna biedronka w stosunku do azjatyckiej jest np. jak 1 : 100 to nikt nie będzie się rozczulał nad ta jedną. Doczytałem, że stonkę azjatycką można niszczyć związkami z grupy pyretroidów, a takim jest Karatre zeon. Przy okazji zniszczysz tym mszyce. Próby jeszcz nie przeprowadziłem ze względu na powtarzające się opady deszczu.
aneczka200
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

KARATE zeon zakupiłam z myślą pozbycia się mszyc, które w tym roku zjadaja totalnie wszystko od róż, dali, szałwi, żeniszków, hibiskusów, rozchodników po różaneczniki i piwonie. Raz opryskałam ale po niedługim czasie spadł deszcz więc będę musiała powtórzyć. U mnie azjatki jakoś w wiekszej licznie nie zaobserwowałam ale po tym zabiegu skoro tak twierdzi siarczki pewnie jej się nieco oberwie ;:134 Zastanawiam się czy taki oprysk może zaszkodzić pąkom kwiatowym i samym kwiatom, starałam się ostrożnie ale mimo wszystko lepiej wiedzieć takie rzeczy ;)
Awatar użytkownika
AHa
100p
100p
Od: 7 gru 2008, o 22:10

Post »

Co to jest?
Obrazek
Oblazło mi tytoń, który posadziłam między różami jako obronę od szkodników :;230 . Różę też zaczęło obłazić. Na razie było na tyle niedużo, że wybrałam ręcznie - mój ogródek to podbalkonowa miniaturka, więc nie chcę używać chemii.
Anna
Awatar użytkownika
geophagus
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 22:25

Post »

Karate to rzeźnia. Pytanie jakiej larwy jest więcej bo możesz zniszczyć dobrodziejstwo.
NO GMO
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Powiedzcie mi co to za robale na moim koperku?
Obrazek
I co jest przyczyną schnącego czosnku? Obrazek
Awatar użytkownika
geophagus
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 22:25

Post »

danutka66 - podejrzewam, że jest to bawełnica topolowo- marchwiana, jedna z odmian mszycy. Zrób jakiś ekologiczny oprysk (np. takie ), w końcu to koper, który będziesz jeść :wink:
NO GMO
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”