Witam.Posiadam działkę przy takiej alejce którą chodzą ludzie na inne działki i mam bardzo mało prywatności,co mnie bardzo denerwuje.Posadziłem żywopłot koło swojego płotu ale zanim on urośnie to minie około 10 lat może troszke mniej.Ale mniejsza z tym.Chodzi o to że mam działkę koło opuszczonych 2 działek bez płotu,potem są już normalne działki.I ostatnio podejżewam że tacy 5-klasiści (podstawówka) weszli na moją działkę i ukradli kwiaty ale to nic.A jak będą owoce?To będą owoce kraść a mam tego troche.Czereśnia bardzo mocno obradzająca,4 jabłonie,3 grusze,5 wiśni,4 śliwy,1 brzoskwinia.Tyle człowiek się napracuje itp a takie gnojki przyjdą i Ci wszystko zerwą.Planuję postawić płot mniej wiecej 1,20-1,50 m między moją a tą koło mnie opuszczoną działką ale to troche kosztuje,nie licząć murku to trzeba nabyć płot(około 24m) i pare (10) słupków a niestety pieniędzy brakuje.I działka pode mną też nie ma płotu ogradzającego to następny płot (około 20m)Może coś doradzicie ? Co zrobić aby przestali 'buszować' itp ? Nawet koty czy psy przechodzą na moją działkę przez to że nie ma płotu.Popełniłem błąd bo chciałem szybko działkę mam ją już rok prawie.Ale nie ma co żałować trzeba kombinować.A i działkę mam z małej górki.
I jeszcze mam problem z trawą.Jest bardzo słaba trawa,więcej jest mchu.I robią się małe gołe place bo trawa się wyciera.Widziałem na innych działkach to ludzie też mają mech ale trawa się bardzo dobrze przebija i dużo jest jej i nie ma żadnych placyków bez trawy.I jak spadnie deszcz to normalnie chlupie pod nogami jak na mokradłach

Doradźcie coś taniego i dobrego.Wapnem sypałem ale chyba nie za dużo dało.Gość w ogrodniczym chciał mi sprzedać 80g jakiegoś środku na mech za 40 zł i powiedział że zejdzie na pewno oraz proponował nawóz do trawnika jeden worek na 100m kwadratowych za 15 zł.A ja mam działkę 409m kwadratowych to wyniosło by mnie to 60 zł ale to trzeba było powtarzać przez 3 miesiące to suma=180zł to na moją kieszeń dużo za dużo.
Czekam na wasze propozycję,na waszą POMOC !
Dołączam zdjecie na ktorym widać trawę i kupke nie wsiąkniętego wapna

Na datę się nie patrzcie bo zdjecie edytowałem i jest bardzo duża data