Koleus Blumego cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Moje to jeszcze maleństwa. Ale i tak się cieszę, bo już rosną dziarsko i nawet widać, że zaczynają im się wybarwiać listki - pięknie rośnie 2 para listków i już co nieco widać. Mam ich około 100 popikowanych, trochę rozdałam. A jak tam u was ?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gabrysiu!
Nabytki oszałamiające ale gdzieś czytałam, że minimalna temperatura dla nich to 12 stopni. Widzę, że je wysadziłaś - szkoda byłoby, żeby zmarniały.
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie niestety choć jest trzecia para liści to jednak są małe i nie rosną za szybko mimo że są na słońcu codziennie a poza tym są w ziemi torfowej która trzyma wodę a one ją lubią w dużych ilościach.
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Dorotko, to mnie przestraszyłaś :twisted: na razie się trzymają :?
Trudno, ale teraz tak ładnie wyglądają ze stokrotkami, że jakoś przeżyję jak podupadnę na zdrówku :wink:
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek
A takie są moje nowe nabytki.
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Post »

pokazujecie te wasze koleusy . . . ja mam pecha bo nigdzie nie mogę na niego natrafić :( a ciekawi mnie już on od dłuższego czasu (w książce zobaczyłem zdjęcie) ze względu na te piękne liście . . . jak dla mnie jest piękniejszy niż kroton którego posiadam ;) no ale dalej będę szukał może kiedyś natrafię;)
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz, koelusy zrobiły się niemodne. Rzadko kto o nie pyta, toteż mało ich na rynku.
Ponieważ te, które wyrosły u mnie z nasionek są mało kolorowe, to zaczęłam szukać innych, bardziej kolorowych koleusków. Na całym targowisku był jeden sprzedawca- szkółkarz, który je miał ale w domu. Przywiózł specjalnie dla mnie 4 cztery sztuki. Więcej nie przywoził, bo nie ma zainteresowania.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

radocha pisze:U mnie niestety choć jest trzecia para liści to jednak są małe i nie rosną za szybko mimo że są na słońcu codziennie a poza tym są w ziemi torfowej która trzyma wodę a one ją lubią w dużych ilościach.
Ale jakiej porady oczekujesz? Moje z nasion też rosną powoli. Na podwórku jeszcze jest chłodno, zabierasz na noc do domu?
radocha
200p
200p

Post »

Nie no co ty ja trzymam w domu i tylko jak jest słońce to wynoszę na balko dopóki nie zajdzie. Rosną bardzo wolno jak dla mnie niestety i nie mam juz cierpliowści zreszta do listków fiołków także. To już za długo trwa żebym wytrzymywal nerwowo haha.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Radku - moje niektóre fiołkowe listki siedzą w doniczkach już 4 miesiąc i nic. Ale ponieważ nie zdychają to jest szansa, że coś z nich będzie.
Wstaw zdjęcia koleusów.
radocha
200p
200p

Post »

No zdjęcia już wstawiłem i od tego czasu się nie wiele zmieniło. Trochę je za mocno podlałem sądząc że skoro lubią dużo wody to będzie dobre i troszkę listków uschło ale teraz suszy się z każdym dniem i trochę poczekam jeszcze zanim podleję bo ziemia torfowa ma to do siebie że lubi trzymać długo wodę.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tą wodą nie przesadzaj, wystarczy normalne podlewanie.
radocha
200p
200p

Post »

Tak wiem zwłaszcza że siedzą w ziemi torfowej. Boję się trochę że przesuszę za bardzo no ale jest powiedzenie że lepiej przesuszyć niż zalać i do tego muszę się dostosować.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”